MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

Roman Skácel

#8512 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-11-08 22:01

#8441: ptáček - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 Mít Rusko stabilní bylo velmi racionálním a logickým cílem NATO i EU. Rusi dlouhodobě byli partnerskou zemí NATO, byli součástí G8 a ve vzatu k EU byli jak hospodářsky, tak i politicky zemí s níž se jednalo v rukavičkách.

Problém je ale v tom, že Rusové už nejméně 10 let budují a modernizují svoji armádu, kdežto EU své výdaje na obranu spíš snižuje.  Dále platí, že vnitropoliticky to Putin s Medvěděvem a svojí střídačkou už přeháněli nejen z pohledu zahraničí, ale též z pohledu rostoucího vlivu ruské politické opozice.

A do toho všeho neustál svoji pozici Viktor Janukovyč, proruský prezident Ukrajiny, zvolený už v roce 2010. Následovala majdanská krize v Kyjevě, útěk Janukovyče do ruského exilu (to mi řekni proč neutekl do USA? :-) a žádost o vstup do EU.

Pak prostě Rusi anektovali bleskově Krym a začali s destabilizací východního příhraničí, dnes je jasné, že tím v podstatě vyřešili své vnitopolitické problémy (v Rusku už aktuálně opozici Putin nemá), rozložili politicky a částečně též územě Ukrajinu a ukázali jasně, jakou politiku budou dělat.

Otázkou ale zůstává, jak je zasáhnou sankce v příštích obdobích a zda vůbec utáhnou svoji ekonomikou i očekávanou poválečnou obnovu nových území. Rusko bude mít potíže ekonomické a pokud by se konflik na Ukrajině dostal do fáze vleklé partyzánské války, nebudou lidé v Rusku dlouho akceptovat pytle plné ruských vojáků.

Podle mě je Ukrajina velké sousto jak pro Rusko, tak i pro EU, takže nějaké dělení této země na samosprávné regiony nastane, ekonomická situace Ukrajinců bude však hodně těžká, očekávám další nepokoje a mohlo by to tam snadno přerůst ve velmi nebezpečnou situaci, jako je skutečná občanská válka.

Závěr: 

1. Rusové dosáhli Pyrhova vítězství, budou mít co dělat sami se sebou.

2. Ukrajina je aktuálně ekonomicky zralá na bankrot a politicky na občanskou válku.

3. EU sčítá výpadky tržeb z neuskutečněných obchodů s Ruskem a připravuje zásoby paliv na zimu.

4. NATO je obezřetné, posílilo hranice vzdušného prostoru a zváší se rozpočty jeho členských zemí na obranu.

5. Jsme oboustranně zralí na postupné vztyčení nové Železné opony a Studené války, pokud se z ekonomických důvodů Rusko nevzdá svojí součané politiky.

6. A novinka, kterou jsem před nedávnem zachytil: Čína je aktuálně neutrální a Rusko je její dlouhodobý rival, ovšem vztahy ožívají a ledy tají. Jejich strategické partnerství by bylo fakt šílené, ovšem dávalo by smysl. Na světě by tak vznikla dvě ohromně silná ekonomicko-politicko-vojenská uskupení (dále viz závěry strategické studie Harvard University z léta tohoto roku, zajímavé).

 Asi tolik stručně k otázce Ruska a Ukrajiny.

Odpovědi

Svarun

#8603 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-11-08 23:43:57

#8512: Roman Skácel - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 Bodejť by Rusko svoje výdaje na zbrojení nezvyšovalo, když kolem něj NATO utahuje smyčku. Porušilo dohodu o nerozrůstání se dál na východ a hle, už je u Ruských hranic a medvěda ještě provokuje vojenským cvičením v Pobaltí. Na Ukrajině se jede podle stejnýho scénáře „barevných“ revolucí jako při arabským jaru či v Sýrii, kde se to krapet protáhlo. Oranžová revoluce se jim vymkla z rukou, leč majdan sklízí svoje dílčí úspěchy. Vojenská základna na Krymu sice nebude, ale i tak je úspěch vytrhnout Ukrajinu ze spárů Euroasijskýho svazu. Chytře to načasovali na dobu olympijských her, na kterých si Putin dával tak záležet. Už se jedná dokonce s Gruzií, už chybí jen zatvrzelé Bělorusko. Každým dnem se sužuje Ruský prostor, proto se zcela logicky brání, jako by se bránil každej jinej, což našim chronickým kolaborantům zajisté nejde do hlavy. My bysme za to NATu ještě poděkovali. Je třeba pochopit mentalitu ruskýho medvěda, ten se nikdy nevzdá. Ve světle toho všeho je zcela logickým vyústěním, že se Rusko angažuje na Ukrajině. Ale nemůže si dovolit jako agresor USA a NATO vtrhnout kdy chce kam chce a klidně i bez požehnání Rady bezpečnosti. Pokud by Rusko konalo dle zvyků US army, už by dávno vjelo do Kyjeva a svrhlo pučistickou vládu během několika hodin. Ale nejedná. Asi tolik stručně k otázce Ruska a Ukrajiny.