Omluva za Tibet 2014

Quoted post

Marek

#1032 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Historie Tibetu

2014-05-06 06:58

#1027: Moon - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Historie Tibetu

Ano, díky. Už to vypadá lépe. Bod. 1 jsem našel při pátrání o původu Tibeťanů. Existují na to studie podle typologie lidí, atd. K bodu 2 máte pravdu, ale v této době byl mnohem silnější Tibet než tehdejší Čína. Jde prostě o to, že se celou dobu vojensky a politicky navzájem mydlili a v momentě, kdy měla Čína dost sil, si Tibet podmanila. Je to bohužel ukázka neustálého boje o moc, který mimochodem pokračuje dodnes po celém světě a je chybou si myslet, že v dnešní moderní společnosti se toto již dít nemůže. K bodu 3. neříkám, že tam Čína přinesla pokrok, ale úplné osamostatnění Tibetu by tamním obyvatelům pravděpodobně přinesl velkou bídu a rozpad jejich civilizace, která by byla zcela závislá na humanitární pomoci zbytku světa. Opět netrvdím, že by se to stalo určitě, ale je to dosti pravděpodobné. A ano, souhlasím, že v případě Tibetu jde o morální otázku, ale kde o toto nejde? Vše je o morálce, která bohužel v dnešním světě znamená už jen prázdný výkřik do tmy. Neustálá honba za ziskem, penězi a mocí způsobuje, že jde celá planeta a vše co s ní souvisí pomalu, ale jistě do .... Rozhodně se neřadím k protiproudovcům typu Klaus, atd. Spíše se mi líbí hlavní myšlenky např. proudu Zeitgeist, učení Ericha Fromma nebo i některé myšlenky prof. Kellera a dalších.

Odpovědi

MOON

#1047 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Historie Tibetu

2014-05-06 14:39:51

#1032: Marek - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Historie Tibetu

Bod 1 a bod 2 -- O původu Tibeťanů je známo jen to,že patří k většinové mongoloidní rase(stejně jako Číňané,Mongolové,Korejci,Japonci,Vietnamci+další národy JV Asie a včetně Eskymáků a Indiánů atd.Původní kmeny přišly opravdu ze severovýchodu Asie ,ale už během počátku našeho letopočtu,nikoliv v 5.století a nikoliv jak jste tady uváděl že na území Čínské říše.První tibetské drobné státní útvary existovaly už od 1.století n.l. až do sjednocení v 7.století v jednu tibetskou říši.Čína až do začátku 5.století neexistovala jako jednotná říše,bylo tam spousta drobných států na vlastním čínském chanském území,až teprve paralelně se sjednocováním Tibetu se začala sjednocovat i Čína a to napřed krátkodobě dynastií Suej a pak dlouhodobě dynastií Tchang.A v 9.století kdy se začala tibetská říše hroutit,tak se začala drobit a oslabovat i samotná Čína.Po celé období od 5.do 13.století se Tibet a Čína(ač spolu zpočátku válčily)vyvíjely zcela samostatně a odděleně.Ke koexistenci obou historických zemí v jednom státním celku došlo až za vlády mongolské dynastie Jüan (cca 1270-1368).Potom však následující Čínská říše dynastie Ming neměla již znovu žádný vliv na tibetská území.Velký boj o historický Tibet začal až na přelomu 17-18.století mezi Mongolskými Džungary a Mandžuskou Čínskou říší dynastie Čching.No a Čína zvítězila a zahrnula Tibet do své říše,nikoliv ale jako čínskou provincii,ale jako území se zvláštním statusem ve smyslu středověkého vazalství(dneska bychom řekli protektorát).

Bod 3 -- To je velmi rozporuplné,samozřejmě pokud existovala v Tibetu izolovaná středověká teokratická a feudální společnost tak byla vlastně až do r.1950 velmi soběstačná ve všech záležitostech hospodářství,obchodu,zajišťování potravin.Toto bylo čínským komunistickým vpádem zcela zničeno a vykořeněno,takže skutečně je otázka,jak by vůbec dnes Tibet bez Číny přežil.A to si i vzdělaní tibeťané s větším rozhledem ať už v exilu nebo uvnitř okupovaného Tibetu velmi dobře uvědomují.

Takže zase shrnuto,sečteno: Tibet v historii nikdy nebyl žádnou čínskou provincií,pokud byl někdy pod přímým nebo nepřímým vlivem Čínských říší,tak vždy jako území zvláštního postavení a bez jakýchkoliv zásahů do kultury a systému Tibetu.Období let 1913-1950 se dá nazvat obdobím faktické nezávislosti Tibetu,byť nikým neuznané. 17-bodová smlouva o mírovém osvobození Tibetu v roce 1951 zaručovala Tibetu pokračování vnitřní nezávislosti pod svrchovaností ČLR v otázkách obrany a zahraničních vztahů.Pozdější vývoj je všeobecně známý a vznik tzv.Tibetské autonomní oblasti v roce 1965 nemění nic na tom že tam vládl brutální vojenský a policejní režim zvůle a násilí,ničení a devastace a postupné destrukce tradiční tibetské společnosti.A ikdyž se od roku 1978 začala ČLR pomalu měnit a otevírat světu,tak v případě Tibetu nadále ve větší či menší míře trvá brutální systém vlády místní regionální kliky KS Číny.Je proto potřeba upozorňovat neustále na tato zvěrstva a bezpráví.

A ano děje se to v mnoha a mnoha zemích a územích světa,v případě dnešní ČLR je to taktéž otázka Vnitřního Mongolska či Východního Turkestánu.

S vaším závěrem(honba za zisky,ničení planety) víc než vřele souhlasím a i mne oslovují názory třeba pana Kellera.A abyste si nemyslel,že jsem nějaký příznivec USA,jak jste mne zpočátku nazval.Já rozhodně nesouhlasím s jejich špinavými válkami po celém světě,ať už to zaštiťovaly bojem proti komunismu,islámismu,bojem za demokracii i v tomto případě jejich nečistou hrou v záležitostech podpory tibetského odboje.Jeden rozdíl ale přeci jen vidím.Na přelomu 60.-70.let v USA a západních zemích se zdvihal občanský odpor proti těmto válkám,způsobu vlády peněz a establishmentu,přineslo to i nové společenské fenomény(alternativy,hippies,zájem o jiné kultury,vliv populární hudby atd.) a bylo to docela masové hnutí-přesto až na určité výjimky zde fungovala demokracie a s tím právo na názor a shromažďování.Ve východním bloku pod taktovkou SSSR nic takového možného nebylo a pokud se o to někde pokusili,víme jak to dopadlo.A na závěr v tu dobu v té slavné ČLR probíhala tzv.kulturní revoluce,jeden z nejotřesnějších sociálních experimentů moderní doby korunovaný hromadami mrtvol,zmrzačených a zdeptaných lidí.Takže není zase úplně tak dobré adorovat Rusko a Čínu jen jako vzor neimperialistické politiky na rozdíl od té špinavé imperialistické USA.Všechny tyhle velmoci bez rozdílu mají v sobě špíny až až.Ale ruku na srdce,Vy by jste snad chtěl prožívat ty strašné experimenty stalinismu a maoismu??anebo raději spravedlivý hněv na vlastní vládu(USA)s rizikem zatčení ale přeci jen ve svobodnějším světě??