Petice pro zrušení babyboxů

Quoted post

Karel

#29

2011-07-03 14:06

Co to tady melete za kraviny?
V první řadě jde OSN o dodržování mezinárodních úmluv, ke kterým jsme se před lety zavázali a teď je soustavně porušujeme.
A hlavně je tu stále možnost zříct se dítěte a to buď písemně nebo projeveným nezájmem (podle zákona o rodině 94/1963 Sb.). Nevidím důvod, proč by se ženám vůbec měla dávat legální možnost rodit někde venku a odhazovat děti do boxu, když mohou porodit v nemocnici a dítě tam nechat.

Na okraj trochu čísel: V babyboxech se najdou průměrně 4 děti ročně (babybox.cz). Celkem se v ČR adoptuje průměrně přes 1400 dětí ročně (MPSV). Nepočítám dalších několik tisíc dětí svěřených do jiných druhů péče.
Takže babyboxy využívá méně než promile žen, které se o své dítě nechtějí starat. Proto nevidím důvod podporovat babyboxy, když existuje jiná využívanější a lepší cesta.

 

Nejsem křesťan a zárověň nepodporuji babyboxy.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#40 Re: Aneta

2011-07-18 12:27:26

#29: Karel -  

 Mylím si, že babyboxy jsou v souladu s platnou legislativou - právo na život je prioritní, ústavou dané.

Je sice pravda, že ženy mohou porodit v nemocnici a dítě nechat tam, ale mnohé to tak nechtějí, protože se jim to nejeví jako bezpečné - anonymní. A navíc.. mají pravdu, protože v nemocnici je požadován OP, přinejmenším jméno pacienta - rodičky.

A pokud i babybox zachrání pro vás byť i JEN jediný dětský život, je to záslužné - z vašich peněz to nejde. Pozn. co kdyby zrovna Vás Vaše matka XX lety nechtěla a měla v úmyslu Vás "někde" odložit, protože se bála rodit veřejně v nemocnici?