Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Quoted post

Dedahad

#191 Aktuální zkušenost s čipovaným psem 2013-02-26 20:55

2013-02-26 22:15

PŘEPIS
Dobrý den .

V neděli večer našel syn na silnici do Ostravy jorkšírka. Žádný majitel v dohledu, pes kličkoval mezi auty, tak se nedalo nic jiného dělat - máme ho doma. Do útulku jsme ho nechtěli dávat, předpokládali jsme, že se majitel brzy najde. Následovalo obvolávání okolních útulků, inzerce na internetu, zpráva na úřad v Petřvaldě, zapojení kolegů, bydlících v Petřvaldu. Odezva žádná, tak jsme byli zjistit, jestli má onen životně důležitý předmět pro dohledání zaběhnutých pejsků.

Tak čip máme, ale víte, na co nám je?

Ani v útulku v Třebovicích nemají přístup do národního registru, evidují jen čísla čipů u nich aplikovaných. Ani internet nepomohl. Takže jsme tam, kde jsme byli - i s čipem. Jsem klidný člověk, ale momentálně vzteky vřu. Ráda bych se pánů radních zeptala, na co ten čip je? Na dohledání psa určitě ne. Dokud nebude povinnost číslo v registru přihlásit a zřídit jeden registr, je všechno k ničemu.

Přeju hodně sil a pevných nervů .

S pozdravem X.X. - paní si nepřála zveřejnit své jméno

17.1.2013 - DALŠÍ PŘÍPAD
http://www.novyjicin.cz/cz/urad/krizove-a-mimoradne-situace/chcete-me/
Dne 17.1. 2013 MP Nový Jičín oznámila občanka města, že na ulici Beskydská v Novém Jičíně - Žilině našla toulavou fenku Labradora, bílé barvy, s červeným obojkem. Je čipovaná, ale číslo čipu není v centrálním registru evidováno. Fenka je v dočasné péči u občanky a v případě zájmu volejte MP Nový Jičín.

Odpovědi

Rdm

#192 Re: Aktuální zkušenost s čipovaným psem 2013-02-26 20:55

2013-02-28 02:26:09

#191: Dedahad - Aktuální zkušenost s čipovaným psem 2013-02-26 20:55

Věřím, že paní X. X. :) zkoušela opravdu hledat a neberte to, že si chci hrát na chytráka, ale trochu mi to nedá, protože mne zaráží ta věta o tom, že v Třebovicích nemají přístup do "národního registru" - co to má jako být? Není mi známo, že by něco jako "národní registr", tedy v pravém slova smyslu - centrální registr provozovaný státem - existovalo. Existuje služba, která si říká "národní registr", ale to je služba provozována společností Altercan, což je výrobce čipů, takže v tomto registru jsou především čipy tohoto výrobce. V každém případě, vyhledávání v tomto registru a ostatně ve všech registrech, je zdarma přístupné na webu, takže stačí jen zapsat číslo a dát vyhledat.

osobně bych v tomto směru doporučil následující postup hledání (pokud tedy musí tohle zařizovat nálezce místo útulku či policie):

http://www.petmaxx.com/start.asp?lstLanguage=&code= - prohledává 32 mezinárodních registrů, včetně dvou českých a Slovenského. Bohužel nezahrnuje žádný Polský, což je zrovna nedaleko hranic s Polskem trochu komplikace.

Pokud nenaleznete psa tam, tak pak zkusit tyto registry http://www.vetkom.cz/content/showPage/registry-cipu---odkazy-349 přičemž první dva je možné přeskočit, protože ty prohledává petmaxx.com

Pokud ani jeden vyhledávač čip nenalezne, tak buď se jedná o psa, který je např. ze zmiňovaného Polska :) nebo čip opravdu není zaveden v žádné databázi. Tohle je ale bohužel vina majitele, který čip neregistroval příp. veterináře, který na to majitele neupozornil.

Každopádně bych se vyvaroval zřizování jednoho centrálního registru, protože by to byly jako obvykle vyhozené státní peníze a i povinnosti registrace takového čipu, protože by to bylo jen a zase další nařízení a já jsem rozhodně proti tomu, aby stát vydával zákony na každou kravinu. Jsme lidé a máme být už 23 let svobodní, takže se svobodně rozhodujme a nenechme si naše životy řídit nesmyslnými zákony.