Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Dedahad

#176 OSTRAVA-Očipuj psa, zaplatíš méně za poplatky.

2013-02-16 13:18

přepis z dnešní MF DNES - moravskoslezský 16.2 2013 :
Centrální obvod Moravská Ostrava a Přívoz v příštím roce o 200 korun zlevní poplatky za psy. Chce tak alespoň částečně kompenzovat náklady, které chovatelům letos vzniknou v souvislosti s nařízeným čipováním psů. Lidé pobírající důchod nebudou za jednoho psa platit žádný poplatek. "V bytovém domě bude poplatek činit za prvního psa místo 1500 korun pouze 1300 korun," řekl místostarosta obvodu Dalibor Mouka. Vyhláška o poviném čipování platí od ledna, magistrát chovatelům přispěje stokorunou. ( ČTK )

==============================================================================

Očipovaní psi budou v Č.Budějovicích bydlet ZADARMO

http://budejovice.idnes.cz/vyhlaska-o-psech-02u-/budejovice-zpravy.aspx?c=A130209_1887483_budejovice-zpravy_khr

NÁVRH POPLATKU ZA PSA  V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH :

Zproštění od poplatku za psa - Za každého psa, kterého nechá majitel čipovat, už nebude městu nikdy platit poplatek.

Výměna známek : Klasické evidenční známky se budou vyměňovat každoročně

Oceňujeme velmi vstřícný postoj Č.B.!  A srovnáváme-li návrhy OV a ČB , tak je skutečně vidět , že konšelé v ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH přemýšlejí a občany neválcují a skutečně jim chtějí sloužit , pomáhat a netahat další a další peníze z kapes či peněženek !
Chybí však deklarace DOBROVOLNOSTI  ! ! ! OD 14.3.2013 JIŽ NECHYBÍ !!!


http://budejovice.idnes.cz/lide-v-budejovicich-chteji-vice-hrist-pro-psy-a-kose-se-sacky-plk-/budejovice-zpravy.aspx?c=A121022_200328_budejovice-zpravy_khr

 


Nepřihlášený uživatel

#177

2013-02-16 21:30

Psa sice nemám,ale věřím argumentům přítele,který mi petici poslal.

Nepřihlášený uživatel

#178 šikana

2013-02-17 19:02

Dobrý den,s čipováním nesouhlasím.Ohledně městské policie bych chtěla napsat že se začíná trochu oteplovat a už vylézají jak myši z děr.Osobně bych měšťáky zrušila,mám pocit že se jen procházejí, drbou a šikanují majitele psů.Zrovna před dvěma dny nekompromisně požadovali vodítko po majiteli který má třináctiletou fenku s nemocnou páteří která sotva chodí.Chodí jen kolem domu asi 20 metrů od vchodu.Vůbec se s něma nedalo mluvit a zapsali si ho.Argument že by fenku táhnul na vodítku je nezajímal.Opravdu městská policie je k ničemu.Zásadně je nezajímají špatně zaparkovaná auta,převrácené popelnice,nevychovanou, sprostou ,uřvanou mládež.Jenom psi.Nutno ale odotknout že to mají nařízené,ale tohle je taky špatné.Proč by vychovaní psi nemohli chodit volně? Ty směšné prostory na venčení kolem hlavní cesty směrem k Tescu v Porubě, nebo před porubským útulkem 20x30 m kde stále jezdí auta.Jedna louka je větší naproti Intersparu, ale tady u cesty,takže někteří psi tam musí chodit na vodítku.A nejlepší je,že v létě se tam opalují lidi,jeden chlap tam měl sekeru kdyby k němu náhodou přišel pes.Od jara do podzimu tam jsou kolotoče a cirkusy.Na podzim tam pouštějí draky.Když jsme psali na obecní úřad odepsali nám,že jedna skupina lidí ne nemůže vyvyšovat nad ostatní a máme jako majitelé psů být tolerantní.A kdo je tolerantní k nám? No je to prostě hnus.Jsem znechucena tím co se tady děje a myslím,že můj pejsek je poslední kterého mám. Na dalšího už nebudu mít při těchto podmínkách náladu a vědomí, že by celý život prožil na vodítku.
Dedahad

#179 BEZ KOMENTÁŘE !

2013-02-19 19:15

17.1.2013
http://www.novyjicin.cz/cz/urad/krizove-a-mimoradne-situace/chcete-me/
Dne 17.1. 2013 MP Nový Jičín oznámila občanka města, že na ulici Beskydská v Novém Jičíně - Žilině našla toulavou fenku Labradora, bílé barvy, s červeným obojkem. Je čipovaná, ale číslo čipu není v centrálním registru evidováno. Fenka je v dočasné péči u občanky a v případě zájmu volejte MP Nový Jičín.


Nepřihlášený uživatel

#180 čipování

2013-02-19 19:57

Dobrý večer,jsem proti čipování protože mít číslo někde v městském registru a zajedu 50 km dále kde se mi pes ztratí a už ho nedohledám.Na Bazoši nedávno byl inzerát že našli několik ztracených čipovaných psů a absolutně byli nedohledatelní.A to jen proto že jsou psi sice očipovaní,ale nejsou v registru celostátním,ale v nějakém městském.Na to stačí známky.Já mám několik známých,kteří mají psy čipované,ale papír,který měli poslat do registru celostátního mají doma v šuplíku.Tak k čemu to vůbec je.Měla jsem štěňata s PP,ta jsem dávala čipovat a hned jsme to posílali do celostátního registru.Já si myslím,že opravdu je lepší pes s obojkem a známko a případně s telefonním číslem.Ovšem kdo psa neřihlásí,nedá mu ani známku,natož čip.
Dedahad

#181 JEDNA Z MOŽNOSTÍ ŘEŠENÍ NA SEV.MORAVĚ PLATNÁ UŽ OD 1.1.2012

2013-02-20 17:59

Čl. 9
Úlevy
(1) Poplatník, který má v držení psa označeného mikročipem, bude zvýhodněn úlevou ve
výši 100,- Kč ročně.
(2) Poplatník, který má v držení vykastrovaného psa, bude zvýhodněn úlevou ve výši 30 %
sazby poplatku ročně stanovené dle čl. 6, minimálně částkou 100,- Kč ročně.
(3) Poplatník, který má v držení psa převzatého z útulku pro psy a který nebyl jeho držitelem
již před umístěním do útulku, bude zvýhodněn úlevou ve výši 50 % sazby poplatku ročně
stanovené dle čl. 6.
(4) Úleva uvedená v odst. 1, 2 a 3 platí do konce života psa, na něhož byla uplatněna.
Uplatní-li poplatník současně úlevu v odst. 1, 2 a 3, úlevy se sčítají.

propro

#182 Konečně povinnost čipovat psy!!!

2013-02-23 10:21

A já jsem PRO PRO PRO, protože to je to nejlepší, co může být! Jasně identifikovatelný pes! Až Vám všem rádoby chytrákům pokouše cizí pes dítě, způsobí autonehodu s následkem smrti nebo zranění,zakousne Vám Vašeho psa a způsobí x dalších možných škod, budete jen rádi, že se podle čipu najde majitel a bude povinen tyto škody uhradit a nést za ně odpovědnost!Přeju Vám to, pak pochopíte, jakou má čip váhu! Je bezbolestný, jsou načipovány desetitisíce psů a žijí spokojený život!Víte vůbec, kolik psů v OV nosí známku /cca 10-20%/ a kolik těch známek je falešných?Dobrá polovina psů žije v OV bez přihlášení!Vy,kdo se tady ozýváte, jste asi mezi nimi!Reagujete, jako by Vám sáhli na vřed! Apelujte na ty lidi, o kterých víte, že psa chovají na černo a spolupracujte s obcemi! Tím prokážete svou odvahu a čestnost, že Vám jde o dobrou věc. Vyhláška je vyhláška a platí pro všechny. A ta směšná cena čipu, která Vám leží v žaludku, svědčí o tom, jak máte rádi své mazlíčky...Když Vám pes onemocní, zlomí si nohu, dáte třeba i několik tisíc za
operaci a vyléčení, aspoň doufám že Vy křiklouni ,ano. Nebo ho necháte za menší peníz utratit?Stydte se!!! OSTRAVA!!!
R

#183 Re: Konečně povinnost čipovat psy!!!

2013-02-23 11:09

#182: propro - Konečně povinnost čipovat psy!!!

"Když přišli nacisté pro komunisty, mlčel jsem – nebyl jsem přece komunista.
Když zavírali sociální demokraty, mlčel jsem – nebyl jsem přece sociální demokrat.
Když přišli pro odboráře, mlčel jsem – nebyl jsem přece odborář.

Když přišli čipovat pejsky v Ostravě, mlčel jsem - nebyl jsem přece pejskař.

Když přišli čipovat malé děti a důchodce a nemocné lidi, mlčel jsem - nebyl jsem přece ani dítě, důchodce ani nemocný.
Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mohl ozvat a postavit se za mne."

Volně podle Martina Niemöllera (nar. 14. leden 1892, Lippstadt, zemř. 6. březen 1984, Wiesbaden), německého teologa, luteránského pastora a jednoho z nejvýraznějších protestantských odpůrců nacismu.


#184 Re: Re: Konečně povinnost čipovat psy!!!

2013-02-23 11:35

#183: R - Re: Konečně povinnost čipovat psy!!! 

 jak pravdiné, ostravské zastupitelstvo jistě nepomůže!

odpůrce čipování

#185 Re: Konečně povinnost čipovat psy!!!

2013-02-23 11:49

#182: propro - Konečně povinnost čipovat psy!!! 

 Je pravda,že se rozčilují pouze ti majitelé psů,kteří mají psa řádně přihlášeného a řádně z něho platí.Ti druzí nemají co se rozčilovat,protože psa nepřihlásili,neplatí z něho a tudíž se vůbec nezabývají problémy s čipováním,protože stejně čipovat nebudou.Je rozhodně smutné,když nějaký pes pokouše dítě,či dospělého člověka.Kde máte záruku,že jej zrovna pokousal čipovaný pes a né pes nezodpovědného majitele,který psa ani nepřihlásil.Stejně asi psa chytat v tu chvíli nebudete a budete řešit,jak co nejdříve poskytnout pomoc zraněnému,takže ani nezjistíte,zda je pes čipovaný,nebo není.Pes je živý tvor a jako takový má svoje práva.Cítí bolest,má strach a bývá vystresovaný zrovna tak,jako my,lidé.Čip není injekce a v těle zůstává trvale,ovšem,někdy se stane,že nezůstane na místě vpichu,ale putuje tělem.My sami nemůžeme vědět,co při tom pes cítí,jelikož nikdo z nás nemá tu odvahu ,zkusit si to sám na sobě.Možná můžete jít příkladem a pak nás poinformovat,co to s vámi dělá a na základě toho,bychom nechali své psy řádně očipovat.

bojovník za práva němé tváře

#186 čipování pejsků v Ostravě

2013-02-23 11:59

Vážení majitelé pejsků - němé tváře.
Vlastním 3 psy šampióny ve věku přes 10 let. S těmito pejsky jsem po výstavách projel půl Evropy (48 výstav), nikde nevyžadovali čipování, vždy stačilo pouze tetování. Za tyto pejsky, které miluji, platím jako důchodce ročně městu Ostrava poplatek 6.000 Kč (1.500 Kč za prvního psa a za každého dalšího 1.500 Kč + 50%).
Ostravské zastupitelstvo má a vždy mělo geniální nápady. Namátkově si vzpomeňme na akce typu "Překonej sám sebe a vytrvej", to znamená pracovat o volných sobotách a nedělích po většinu roku. Výsledek tohoto hnutí byl: posměch zbytku republiky, stovky invalidních důchodců a železné srdce republiky, jak jsme si říkali, dodnes není napojeno na dálniční síť republiky, nebylo peněz na vybudévání sportovního stadiónu na Fifejdách, i když fotbalisté Ostravy byli nekolikanásobnými mistry republiky v kopané. Titéž lidé v dnešní době, kteří sedí v městském zastupitelstvu, pokračují ve svých geniálních nápadech. Z centra města udělali město duchů. Dnes je jejich záměrem čipováním psů vypudit z města i pejsky. To se jim však nesmí podařit.
Já jsem se informoval na obecním úřadě v místě, kde mám rekreační chaloupku, jestli mohu své pejsky tam přihlásit. Odpověď zněla ano. Poplatek za prvního psa činí 70 Kč a na další 50 Kč ročně. S pejsky do Ostravy budu jezdit na vávštěvu a draze nakoupené skenery na čipy budou městské ostravské policii zbytečné, mí pejsci nebudou mít ani známku, obdržím pouze písemný doklad o zaplacení poplatků.
Na jaře provedu tento převod a budu vyžadovat vrácení alikvótního dílu peněz za poplatek, který jsem již uhradil. Rovněž nebudu muset trápit staré pejsky zbytečným čipováním.
Jsem s pozdravem a přeji Ostravákům další moudrá rozhodnutí městského zastupitelstva.

Nepřihlášený uživatel

#187 Re: Re: Re: Konečně povinnost čipovat psy!!!

2013-02-23 12:05

Dedahad

#188 Re: Konečně povinnost čipovat psy!!!

2013-02-23 12:42

#182: propro - Konečně povinnost čipovat psy!!!

Každý máme svoji pravdu , ale s tím rozdílem , že i váš názor by šlo  sdělit slušně a alespoň se snažit pochopit druhou stranu ! Takže asi víte , kdo by se měl stydět ! Dlouhodobé vymývání mozků neustálou propagandou ze strany těch , kteří na tom profitují a dále chtějí profitovat se projevuje . Nikdo zde nepožaduje zákaz čipování , dobrovolnosti se meze nekladou a navíc jak víte , že je to bezbolestné a neškodné ? Už jste si to vyzkoušel ? V ČR žije, pokud je známo , jediný člověk , který si to vyzkoušel pod vlastní kůží jen na ruce a vy to zcela určitě nejste ! A vyjádření onoho člověka je přesně zdokumentované a nic dobrého to pro nucené čipování není . Nucené označování živých tvorů / PES NENÍ VĚC- jak jistě víte / zde již bylo , zkuste definovat za kterých režimů ! Pomohu vám : byli to nacisté / nápis JUDE na žlutém šestiúhelníku a tetování v koncentrácích / a potom také v době budování socialismu - to se zase značkovali politicky nespolehliví lidé např. černými výložkami . Tak to zde chcete mít zpátky ? Jak by jste reagoval , pokud nějaký úředník vám nařídí čipovat vaše dítě  / i tyto úvahy již byly slyšet / a nebo pokud by požadovali čipování vašich rodičů či jiných seniorů nad 65 let ? Ještě pořád jste PRO PRO PRO ?  Nebo čipování občanů s jiným než vašim názorem , tak to by vám asi vyhovovalo ! A co říkáte na nucené čipování např. starého , nemocného a již slepého psa , pořád jste PRO PRO PRO ? A pokud cena čipu je pro vás směšná , tak musím řict, že pro každého to tak není ! Znám příběh starší ženy , která mi se slzami v očích řekla , že za poslední peníze koupila granule pro psa a sama nemá ani na chleba / byla právě propuštěna z práce / . Neměl jsem nejmenší důvod ji nevěřit ! Ještě pořád jste PRO PRO PRO ? Také však jsem slyšel názor jednoho úředníka , že tento poplatek není likvidační a že pokud někdo chce chovat psa , musí si všechny výdaje naplánovat dopředu na 14 roků !!! Pokud zrovna vy nejste  tento úředník , potom jste "stejné krevní skupiny" . Potom chápu že vy jste ten pán PRO PRO PRO - vy se styďte a naprosto stejně jsem to řekl i tomu úředníkovi a jsou na to svědci ! A co pejsci , kteří v předměstí Ostravy lítají jen po zahradách svých pánů , ti dle vyhlášky musí být také čipování , považujete to za normální ? Ještě pořád PRO PRO PRO, nebo snad PRO MO PRO ?

Urážíte naprosto zbytečně , stejně jako vy píšete o desetitisících očipovaných psech , tak já napíšu o tom , že např. v ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH , TEPLICÍCH, JIHLAVĚ , ZNOJMĚ , BŘECLAVI , OLOMOUCI , ZLÍNĚ , OPAVĚ , NOVÉM JIČÍNĚ , KOPŘIVNICI , BÍLOVCI , FULNEKU , FRÝDLANTĚ n.O., KLIMKOVICÍCH ,....................... a spoustě dalších skutečně svobodných obcích a městech se čipovat NEMUSÍ, NEBO JE ČIPOVÁNÍ DOBROVOLNÉ A MNOHDY I S BONUSEM MĚSTA ČI OBCE !

Již dvakrát "čipovací vyhláška" v Ostravě neprošla , naposled 24.10.2012 ji pak ti stejní zastupitelé schválili a 20.3.2013 se musí opět schvalovat ! Asi to nesvědčí o kvalitní práci některých ůředníků města , nemyslíte ? A která z politických stran či hnutí zastoupených v zastupitelstvu měla ve svých volebních programech alespoň zmínku o nuceném čipování psů. Nebo snad byla alespoň snaha o nějakou anketu či "objednaný " průzkum ? Ani náhodou , konšelé rozhodli bez ohledu na názory těch,  kteří je zvolili a v jejichž prospěch mají pracovat a ne jim ztrpčovat život ! Stejně jako u t.zv. II.pilíře důchodové reformy , stejně jako u sKaret požadujeme dobrovolnost v rozhodování občana a ne v nařízení úředníka navíc nad povinnost, která vyplývá ze zákona ! Vláda ČR přistoupila na dobrovolnost , nevidím nejmenší důvod , proč by zastupitelé města Ostravy nemohli učinit totéž !

R

#189 Re: Re: Konečně povinnost čipovat psy!!!

2013-02-23 20:07

Hafaan

#190 čipování

2013-02-23 20:46

Souhlasím s výše napsaným.
Dedahad

#191 Aktuální zkušenost s čipovaným psem 2013-02-26 20:55

2013-02-26 22:15

PŘEPIS
Dobrý den .

V neděli večer našel syn na silnici do Ostravy jorkšírka. Žádný majitel v dohledu, pes kličkoval mezi auty, tak se nedalo nic jiného dělat - máme ho doma. Do útulku jsme ho nechtěli dávat, předpokládali jsme, že se majitel brzy najde. Následovalo obvolávání okolních útulků, inzerce na internetu, zpráva na úřad v Petřvaldě, zapojení kolegů, bydlících v Petřvaldu. Odezva žádná, tak jsme byli zjistit, jestli má onen životně důležitý předmět pro dohledání zaběhnutých pejsků.

Tak čip máme, ale víte, na co nám je?

Ani v útulku v Třebovicích nemají přístup do národního registru, evidují jen čísla čipů u nich aplikovaných. Ani internet nepomohl. Takže jsme tam, kde jsme byli - i s čipem. Jsem klidný člověk, ale momentálně vzteky vřu. Ráda bych se pánů radních zeptala, na co ten čip je? Na dohledání psa určitě ne. Dokud nebude povinnost číslo v registru přihlásit a zřídit jeden registr, je všechno k ničemu.

Přeju hodně sil a pevných nervů .

S pozdravem X.X. - paní si nepřála zveřejnit své jméno

17.1.2013 - DALŠÍ PŘÍPAD
http://www.novyjicin.cz/cz/urad/krizove-a-mimoradne-situace/chcete-me/
Dne 17.1. 2013 MP Nový Jičín oznámila občanka města, že na ulici Beskydská v Novém Jičíně - Žilině našla toulavou fenku Labradora, bílé barvy, s červeným obojkem. Je čipovaná, ale číslo čipu není v centrálním registru evidováno. Fenka je v dočasné péči u občanky a v případě zájmu volejte MP Nový Jičín.

Rdm

#192 Re: Aktuální zkušenost s čipovaným psem 2013-02-26 20:55

2013-02-28 02:26

#191: Dedahad - Aktuální zkušenost s čipovaným psem 2013-02-26 20:55

Věřím, že paní X. X. :) zkoušela opravdu hledat a neberte to, že si chci hrát na chytráka, ale trochu mi to nedá, protože mne zaráží ta věta o tom, že v Třebovicích nemají přístup do "národního registru" - co to má jako být? Není mi známo, že by něco jako "národní registr", tedy v pravém slova smyslu - centrální registr provozovaný státem - existovalo. Existuje služba, která si říká "národní registr", ale to je služba provozována společností Altercan, což je výrobce čipů, takže v tomto registru jsou především čipy tohoto výrobce. V každém případě, vyhledávání v tomto registru a ostatně ve všech registrech, je zdarma přístupné na webu, takže stačí jen zapsat číslo a dát vyhledat.

osobně bych v tomto směru doporučil následující postup hledání (pokud tedy musí tohle zařizovat nálezce místo útulku či policie):

http://www.petmaxx.com/start.asp?lstLanguage=&code= - prohledává 32 mezinárodních registrů, včetně dvou českých a Slovenského. Bohužel nezahrnuje žádný Polský, což je zrovna nedaleko hranic s Polskem trochu komplikace.

Pokud nenaleznete psa tam, tak pak zkusit tyto registry http://www.vetkom.cz/content/showPage/registry-cipu---odkazy-349 přičemž první dva je možné přeskočit, protože ty prohledává petmaxx.com

Pokud ani jeden vyhledávač čip nenalezne, tak buď se jedná o psa, který je např. ze zmiňovaného Polska :) nebo čip opravdu není zaveden v žádné databázi. Tohle je ale bohužel vina majitele, který čip neregistroval příp. veterináře, který na to majitele neupozornil.

Každopádně bych se vyvaroval zřizování jednoho centrálního registru, protože by to byly jako obvykle vyhozené státní peníze a i povinnosti registrace takového čipu, protože by to bylo jen a zase další nařízení a já jsem rozhodně proti tomu, aby stát vydával zákony na každou kravinu. Jsme lidé a máme být už 23 let svobodní, takže se svobodně rozhodujme a nenechme si naše životy řídit nesmyslnými zákony.

 


Nepřihlášený uživatel

#193

2013-02-28 14:32

drzim palce!!
rozhorčený

#194 spravme niečo 2013-03-03 21:20 - SK petice

2013-03-03 21:25

Aj ja mám psíka a keď som sa to dozvedel, že aj na Slovensku je povinnosť čipovať psíkov,prešla mnou hroza a strach. Dnes sú to naši domáci štvornohí členovia rodiny a zajtrá to budeme my. Prosím nebudme k tomu ľahostajní, pretože može sa nám to vypomstviť tak spravme niečo proti čipovaniu psíkov a nebudme ako ovce, ktoré sa nechávajú zastrašovať a tlačiť do otroctva ktoré je už na tomto svete alarmujúce.Nech sa dajú začipovať tí čo to schválili a vymysleli.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2013-03-03 21:52



Nepřihlášený uživatel

#196

2013-03-09 08:56

Myslím si, že to je zase jen vytahování peněz k kapes občanů.
Těch občanů,kteří jsou svědomití a řádně platí své daně.Ti občané, kteří nemají své psy nahlášené se jich budou zase zbavovat klasickým a nám dobře známým způsobem.

Dedahad

#197 Zasedání zastupitelstvva 20.3.2013 v 9.00 hod. -

2013-03-09 18:29

jako 27 bod - Předkladatel ing. Dalibor MADEJ - náměstek primátora

27.Obecně závazná vyhláška, kterou se mění obecně závazná vyhláška č. 9/2012, kterou se upravuje trvalé označování psů a evidence jejich chovatelů

www.necipujtenas.cz

#198 Re: Zasedání zastupitelstvva 20.3.2013 v 9.00 hod. -

2013-03-09 21:51

#197: Dedahad - Zasedání zastupitelstvva 20.3.2013 v 9.00 hod. -

20. března 2013, Česká republika, 729 30 Ostrava, Magistrát města Ostravy, Prokešovo náměstí 8, od 09:00hod. (přesný čas projednávání závisí od stavu diskuse a hlasování - udělejte si raději volno na celý den): Prosíme všechny lidi dobré vůle, aby přišli podpořit naší snahu o zrušení ostravské vyhlášky č. 9/2012 o tzv. „povinném čipování“. Zastupitelstvo města Ostravy projedná mj. tento náš návrh na svém 23. zasedání (http://www.ostrava.cz/cs/urad/mesto-a-jeho-organy/zastupitelstvo-mesta/pozvani-na-zasedani-1 viz body jednání č. 20, 21 a č. 27) a bude jen a jen dobře, pokud zde budeme mít naše sympatizanty. Jde o zdraví, životy, svobodu, soukromí a peníze nás všech! Zasedání zastupitelstva města jsou veřejná (§ 93 odst. 2 zákona o obcích). Může se jich účastnit mj. každý občan statutárního města Ostrava. Jednací řád je k dispozici ZDE: http://www.ostrava.cz/cs/urad/mesto-a-jeho-organy/zastupitelstvo-mesta/jednaci-rad-zastupitelstva-mesta/jednaci-rad-zastupitelstva-mesta . 

Dále primátor (předsedající) udělí slovo přihlášeným občanům statutárního města Ostravy, kteří dosáhli věku 18 let, čestným občanům města, fyzickým osobám, které dosáhly věku 18 let a vlastní na území města nemovitost a fyzickým osobám, které dosáhly věku 18 let, jsou cizími státními občany a jsou ve statutárním městě Ostrava hlášeni k trvalému pobytu, stanoví-li tak mezinárodní smlouva, kterou je ČR vázána a která byla vyhlášena, aby mohli na zasedání zastupitelstva města vyjádřit k projednávané věci své stanovisko.“ /.../ „Ostatním účastníkům zasedání může být uděleno slovo podle časových možností a se souhlasem členů zastupitelstva města.“. 

Děkujeme Vám.

P.S.: Prosíme tímto o přípravu 1. min. zvuk. záznamu psího štěkotu do mobilu pro případné vyjádření protestu při jednání či rozhodnutí zastupitelů – konšelů města !

Dedahad

#199 Vyjádření mluvčího městského obvodu Ostrava - Poruba - nikoliv občanů !

2013-03-12 13:52

Vážený pane ....... ,
stanovisko městského obvodu Poruba k obecně závazné vyhlášce týkající se čipování psů je kladné. Současný stav registrace totiž považujeme za zcela nevyhovující. A to z několika důvodů. Městská policie Ostrava dokáže jen velmi složitě kontrolovat, zda je pes registrovaný, či ne. Právě čipování by mělo tuto situaci vyřešit. Městský obvod Poruba navíc plánuje zakoupit pro městskou policii čtečky, které bez kontaktu se zvířetem dokáží zjistit, zda majitel svého psa zaregistroval. Strážník se tak zvířete nemusí dotýkat, hledat známku či tetování, čímž se předejde jakýmkoli případným konfliktům mezi policistou a psem. Nový způsob registrace by tak měl být komfortnější pro všechny strany. Současný systém zároveň neumožňuje operativní přehled o pravidelném očkování. A pokud se pes zaběhne, je velmi těžké dohledat jeho majitele. Dovolte mi, abych Vás také informoval, že statutární město Ostrava není zdaleka první, které čipování psů zavádí do praxe, to je povinné i v jiných městech, k nimž se Ostrava připojila až nyní. Tento způsob označení psů se podle zkušenosti mnohých měst osvědčil, zejména při navrácení psa majiteli v případě, že se zvíře ztratí, zaběhne či je odcizeno. Vyhláška tedy není namířena proti řádným občanům platícím poplatky, naopak jim má pomoci.
Vaše domněnka o přijetí vyhlášky z důvodů podpory zájmových skupin je oblíbeným, avšak zcela lichým argumentem části majitelů psů. Firmy vyrábějící čipy stejně jako veterinární kliniky nejsou existenčně závislé na rozhodnutí statutárního města Ostravy čipování zavést či nikoliv. Tyto subjekty fungují na našem trhu dlouhodobě a jejich klientela je vyhledává bez ohledu na to, zda jim to ukládá legislativní předpis v nějakém městě. Jako majitel psa určitě znáte řadu jiných pejskařů, kteří svého psa nechali čipovat ještě před zavedením vyhlášky, nemluvě o tom, že hlavní činností veterinářů není čipování, nýbrž péče o zdravotní stav zvířat. Už vůbec si pak nedokážu představit, jakým způsobem by na čipování psů mohly vydělat úřady. Zvlášť když hledáme možnosti, jak majitelům maximálně vyjít vstříc a co největší částku za aplikaci čipu za ně uhradit.
Máte pochopitelně pravdu v tom, že Evropský parlament nenařizuje povinné čipování psů, kteří neopustí zemi, v níž jsou evidováni. Už jste ovšem zapomněl dodat, že pokud by majitel psa chtěl se zvířetem vycestovat, musí jej mít nezaměnitelně označeného. Když si psa načipuje nyní a pojede s ním na výstavu, soutěž či na dovolenou do zahraničí, ušetří, protože většinu nákladů za aplikaci dostane nazpět.
Za zcela vykonstruovanou lze považovat Vaši teorii o týrání či dokonce zabíjení psů kvůli čipům. Je vysoce nepravděpodobné, aby člověk chovající psa a investující do jeho evidence, ochrany a zdraví, svému zvířeti čip násilně vyjímal, popřípadě ho připravil o život. Samozřejmě v ojedinělých případech se to může stát, ale to už přece není chyba plánovaného systému, spíše to hovoří o charakteru některých jedinců, kteří mezi námi žijí.
A na závěr k Vaší poznámce o označení Vašeho psa tetováním. Pokud jsou Vaši psi narozeni před rokem 2013 a máte je tetované, podle nové vyhlášky už je čipovat nemusíte. Jedinou podmínkou je, aby bylo tetování jasně čitelné. Čipování je povinné jen pro psy narozené po 1. lednu 2013. Z konzultací, které jsme vedli s veterináři, navíc vyplynulo, že tetování je pro psy velmi stresující, naopak aplikace čipu je mnohem méně bolestivá.
Věřím, že praxe ukáže správnost rozhodnutí statutárního města Ostravy a Vy svůj názor na čipování změníte.

S pozdravem xxxxxxxxx

Úřad městského obvodu Poruba
Útvar prezentace a vztahů k veřejnosti
Klimkovická 28/55, 708 00 Ostrava-Poruba

mon

#200

2013-03-12 21:50

Postreh od jedneho chlapca,ktory bol dnes u veterinara: Pýtal som sa ho či už niekto predomnou odmietol čipovať - vraj všetci chcú mať pokoj so psom aj so zákonom, takže si sami pýtajú začipovať psa. Je to smutné, že málokto sa proti tomu postaví a nechce to riešiť. Očividne televízna propaganda zastrašovania v tv novinách zafungovala na 100percent...Takze ludia su uz taki hlupi,ze si to pytaju sami.No ja uz fakt nemam absolutne slov...