Zachraňte kulturu 2013

NepřemluvenýDědek

/ #256

2013-02-07 14:14

Tak přemýšlím v 70-90-ti, neměla ta Švorcová tehdy v ND 1977 nakonec pravdu? Měšťáci se sice pohoršovali, ale... Ale sama si 20 let nynčko neškrtla, zatímco seriáloví borci 70. a 80.let a nyní petenti chvíli mohli, chvíli nemohli, většinou mohli, a pokud nemohli a museli chvíli topit v kotli nebo chodit po lukách s trasírkou, tak tu práci stejně považovali za podřadnou a ponižující. Proto se radši vyhřívali tu v Muzeu, tu v Loretě nebo v knihovnách a na ministerstvech.
Pravice v dějinách ještě nikdy nic nevytvořila. Starala se vždy jen o kořist. Brala ji i od umělců. Pravicové "umění" je contradictio in adiecto.
Proto teď taková kulurní bída! Proto vítězí retro. Sokratés i Kristus. I když ho církev okrádá i o slovo a zneužívá jak může. Jako Havla 11.11.11 v ostudném klipu s Dukou z Arcibiskupského paláce. A pak zejména nesmrtelná 60. Dokonce i Chalupáři ap. ze 70-tých? Je to možný, p. Kemr? "Vývoj jde doleva," mýlil se Masaryk. Ještě budeme dlouho, dlouho couvati... Čeká nás Refeudalizace, protireformace, rekatolizace, remonetarizace a chaos! Naivním mladým to nezávidím! Vládne tu spolu s ekonomickou negramotností (viz Klaus a Nečas třeba) i negramotnost filosofická, nahrazená religionistikou. Bez filosofie to ovšem nende. Jinak jediným universem zůstanou peníze... Falešné nekonečno, řekl by Hegel.
Hercům se ani tak moc nedivím. I když v Americe chce každá roztleskávačka být herečkou. Jsou to přece jenom jen reprodukční umělci, (vyjma autory, jako byli třeba Werich nebo Horníček ap), tedy nástroje, na které někdo hraje. A nemajíce identitu, "vnitřnosti jim trhají" jen role, často nevědí, čí jsou a co jsou. Kdo jsou?, tu otázku snad ani neznají. Hamlet? Harpagon? Sancho? Jan Keller by měl z Petice vystoupit. Dobrých autorů málo. A dobrých lidí jakbysmet. Tzv. slušných... massa!! "Sejmi dědka! Issko!" No zatím se ještě ubráním ve stoje. A ubráním i bábu. Ale ne na kolenou! Bohužel s přesilou a s kretenismem (R.Musil mi hrozí!) je to předem prohraný boj. Ovšem za vozovou hradbou, před kterou Angličani obdivem padají na prdel, stejně jako žoldnéři u Sudoměře, to je jiná!! Do toho bych šel i s mojí Markytánkou! Jak píše kdesi V.Hugo: "Ženská a stařecká statečnost se často projevují zvědavostí. I u Zuzany v lázni." "Ale Granátníku, tady nejsme v politickém klubu sekce Pík. Už ani slovo!" (str.16 Devadestá tři).