Petice proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje KSČM

MONIKA CHYTRÁ

/ #2119 Monika - vy jste ale idioti - a já jsem tak chytrá

2012-12-14 10:09





http://www.novinky.cz/domaci/287762-nova-koalicni-smlouva-chysta-zapisne-na-vs-i-omezeni-pridavku-na-deti.html

Nová koaliční smlouva chystá zápisné na VŠ i omezení přídavků na děti

Po již schváleném zvýšení daní koalice připravuje další úspory v podobě omezení přídavků na děti a zavedení zápisného pro všechny vysokoškoláky už od září 2013. Pak prý do peněženek lidem zasahovat nebude, protože v průběhu tohoto volebního období již nezvýší daně ani lidem, ani firmám.
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)


Koalice chce zachovat i nízké přímé odvody rodin s dětmi. Vyplývá to z pracovního návrhu nové koaliční smlouvy mezi ODS, TOP 09 a LIDEM, kterou má Právo k dispozici. Vládní politici ji chtějí představit ještě do Vánoc.

Nejvíc se tak dotknou změny mladých lidí – studentů a mladých rodin s dětmi. Výše zápisného, které má nahradit plánované školné, se zatím odhaduje na pět až šest tisíc korun ročně. Poprvé by ho měli zaplatit všichni studenti už v září 2013. Vláda slibuje pomoc schopným, kterým budou „chybět pouze finanční prostředky“.

Školská reforma, která se má postupně rozjet,
počítá se sloučením některých veřejných VŠ, podpory se má dočkat hlavně pět výzkumných univerzit. Větší váhu by mělo na úkor magisterského studia dostat bakalářské, z něhož se „musí stát uzavřený celek“.