Nechceme, aby příštím ministrem školství byl komunista!

Ing. Radko Sáblík ředitel Smíchovské střední průmyslové školy, Praha

/ #105 Hrůza studentských voleb - Autor: Martin Rosocha

2012-12-04 13:03

Podpora studentům Jihočeského kraje :
http://www.casopisgym.cz/?p=2184#more-2184

Hrůza studentských voleb
Autor: Martin Rosocha | 08.09.2012 09:10 | komentářů: 5

Každý osmý hlas připadl DSSS, dvě třetiny nehlasovaly. Zrak mne neklamal, smích přešel. Dlouho jsem si namlouval, že ve chvíli, kdy se po všech marně vedených debatách kdesi po venku dobelhám na gymnázium, že najdu zázemí, které bude chápat nutnost vznášet argumenty, pochybovat, leckdy se pohybovat v kruhu, nenalézat snadná řešení, nicméně ovzduší, které za žádnou cenu nevzdá ušlechtilou snahu nesnížit se k lacinosti. Že se, uondán všemi prohranými střety, dostanu na půdu, kde se budu moci rozhlédnout, a v duchu si říci, že naděje je právě zde. Že se rozhlédnu, abych mohl být pyšný, protože součástí ostrova, kam se mohou uchýlit ti, kteří potřebují zastání. Že je gymnázium místem, kde roste generace, zaštiťující ty nejpodstatnější znaky humanity.

Černá chapadla mezitím v mém přemítání prorostla dveřmi, proplížila se kolem dozorů a napadla to nejcennější, co bylo studentům dáno do vínku. Rozum.

Nakolik jsme selhali (a selhali) my, učitelé, je teď vedlejší. Dalece důležitější je v tuto chvíli něco jiného. Študáci, vy, kteří jste zůstali na chodbách, a stali se tak mlčící většinou, študáci, vy, kterým není lhostejné, jak se radikalizuje naše společnost, jak propadá hlouposti, míříc k bezedným bažinám krajních řešení, vy, kteří také s hrůzou sledujete, jak se fašizující chapadla prorůstají do našich tříd, pojďte nám pomoci naši chybu napravit; nenechte nás v tom samotné, nerezignujte na ideály, které dýchají z podstaty gymnázia; neboť když rezignujeme, když vzdáme snahu, která je naší povinností, když mávneme rukou a vzdáme se jenom proto, že jsme v čím dál větší menšině, dojde na nás řada vzápětí. A za námi už potom nebude nikoho, kdo by zakřičel, jako jsme měli křičet my, zatímco mlčeli…

Podpora studentům Jihočeského kraje :
Chci vyjádřit svou plnou podporu studentům z Jihočeského kraje, chápu a podporuji je.

Ing. Radko Sáblík
ředitel Smíchovské střední průmyslové školy, Praha

Otevřený dopis předsedovi ČSSD panu Bohuslavu Sobotkovi :