Otevřený dopis ombudsmanovi-stop lidským paskvilům

Míla

/ #41

2012-11-14 15:21

Reaguji na diskutovaný článek P.Vrtbovské v časopisu Můžeš:
http://www.muzes.cz/aktuality/tema/pestouni-ci-adoptivni-rodina/
Jsem jak adoptivní maminka 3 kluků (dneska skoro dospělých), tak až potom jsme postupně adoptovali 5 dětí, pěstounské péči se věnujeme oba s manželem 12 let.
Máme děti adoptované i v pěst.péči, všechny vychováváme stejně bez ohledu na právní postavení dětí. Naše děti moc dobře ví, které jsou v adopci a které v pěstounské péči, a že na ně bereme peníze. Jsou už natolik staří a rozumní, že je to neuráží, ani nám nevyčítají, že je máme pro peníze. Kdybychom totiž tyto peníze neměli k dispozici, tak bych po adopci prvních dětí musela znovu nastoupit do zaměstnání (docela dobře placeného) a děti do pěstounské péče bychom si nevzali, protože bych už vedle svého zaměstnání na ně neměla čas.
Jako adoptivní maminka považuji za nevhodné umístit z počátku dítě „jen“ do pěstounské péče a až následně ho adoptovat. To, že bych dítě až za nějakou dobu ho adoptovala, tak to ještě neznamená, že bych si tímto vytvořila k němu pevnější vazbu.
My jsme adoptovali i dítě s výchovnými problémy. U něj je problém v tom, že k nám přišel až ve 4 letech a i jeho problémové chování tak způsobovalo, že ta vazba s ním se budovala mnohem obtížněj, než třeba s jiným naším dítětem, které máme „jen“ v pěstounské péči. Právní vztah jestli adopce nebo pěstounská péče ještě nezaručuje bezproblémovou vazbu
RNDr.Miloslava Striová, pěstounka 5 dětí