Otevřený dopis ombudsmanovi-stop lidským paskvilům


Nepřihlášený uživatel

#26

2012-11-13 12:04

Odmítám tvrzení že se v pěstounské péči vychovávají paskvilové, jak se zmiňovala p. Vrtbovská v pořadu Máte slovo. Jsem také jedna z vychovaných v pěstounské péči.

Nepřihlášený uživatel

#27 Pěstounská péče na nabízí dětem domov

2012-11-13 13:09

Jako pěstounka a předsedkyně Centra pěstounských rodin o.s. se ostře ohrazuji proti výrokům paní Vrbovské. Pěstouni nabízejí svůj domov dětem, které by jinak musely vyrůstat v ústavu. Je velmi smutné, že někdo, kdo se označuje za odborníka v náhradní rodinné péči si neváží práce tak záslužné, jako je dlouhodobé pěstounství. Mgr. Vlasta Neckařová
Plaváček Šumperk

#28

2012-11-13 14:47

Neztotožňuji se s výroky P. Vrtbovské na adresu dlouhodobých pěstounů a velice SILNĚ se proti nim ohrazuji!!!!!! Tito lidé odvádějí naprosto úžasnou, těžkou, a celoživotní práci. Znám plno pěstounských, poručnických a adoptivních rodin. Přes veškeré těžkosti, kterými tito lidé během života s dětmi procházeli, se jim daří, ukazovat dětem správnou cestu a směr jejich života. Těmto lidem plných lásky a trpělivosti velice děkuji za jejich práci a hlavně za to, že vůbec jsou!!!! Bez dlouhodobých pěstounů a poručníků by velice mnoho opuštěných dětí nepoznalo lásku a bezpečí domova. Tuto skutečnost si prosím uvědomte!! Adopce není samospásná. Je potřeba žít v realitě, škoda, že p. Vrtbovská nejde nám všem v adopci příkladem. Velice si cením pěstounské péče na přechodnou dobu - pro miminka a krátké pobyty dětí, bylo toto ošetření zákonem trefa do černého. Ale tím, že se dá v život přechodná péče, přece nebudeme okamžitě zašlapávat péči dlouhodobou!!!!! V systému NRP jsou potřeba zastoupení všech -ado rodičů,přechodné péče, dlouhodobé péče a tam kde je to nezbytné ústavní péče. Všechny formy NRP jsou promazaná kolečka hodin a krásně tikají a doplňují se!!! Paní Vrtbovská, nechtějte tato kolečka zpřeházet, nebo snad nějaké odebrat - výsledkem by se hodiny zastavily, nebo celé rozsypaly.
Všem pěstounům - dlouhodobým, krátkodobým, adoptivním rodičům i ústavům - VŠEM DÍKY ZA VAŠI OBĚTAVOU A DOBŘE ODVÁDĚNOU PRÁCI
Lucie Janečková Preislerová - předsedkyně Plaváček Šumperk o.p.s.
Richard

#29 reakce na článek p. Vrtbovské

2012-11-13 20:42

Znám několik pěstounských rodin a několik p. Vrtbovskou zvaných "paskvilů", za paskvil považuji však názory této teoretičky, která mimo jiné považuje za vhodné prostředí pro výchovu dětí "rodinu" máma a máma, nebo táta a táta. To, že si bere do úst p.Matějčka (v negativním smyslu), který na rozdíl od ní věděl o čem mluví a píše, je smutné.
Fido

#30 Reakce na paní PhDr.

2012-11-13 22:20

Zmíněná paní PhDr. by v první řadě měla navštívit některou pěstounskou rodinu a seznámit se s jejími problémy a výsledky jejich dětí. Pak se všem těmto rodinám veřejně omluvit a zajít si k vlastním rodičům, aby ji ještě dodatečně něco vysvětlili o výchově dětí.
Marie Šmejkalová

#31

2012-11-14 02:32

Odmítám pobuřující slova paní Vrtbovské, která urážejícím a hrubým způsobem pošlapávají šlechetnou lásku, péči a tvrdou práci pěstounských rodin, včetně dětí v pěstounské péči !!! Žádné dítě není paskvil !!! To je trestuhodný výrok.
A co se týče horlení paní Vrtbovské pro model adopce pro homosexuální páry - rovněž nesouhlasím.
NEJDE přece O USPOKOJENÍ TOUHY HOMOSEXUÁLNÍCH párů mít dítě - JDE O TOUHY A POTŘEBY DÍTĚTE (!!!) být včleněno do RODINY.
Definujme si rodinu :Rodinu tvoří vždy muž, žena a dítě. Muž oplodní ženu=narodí se dítě, vznikne rodina. Táta dítko nosí na koni a učí ho mužské roli. Maminka dítě obejme a přivine na svou hruď, dává mu ženský vzor. Jak by se ve vztahu např. táta-táta přivinulo dítě na matčinu hruď? Homosexuální pár, byť registrovaný či sezdaný, není schopen přirozenou cestou oplodnit jeden druhého, tudíž nemůže vytvořit přirozený model rodiny.
Jak by se dítě, které, byť vychovávané v dostatku a péči mělo nebo mohlo vyrovnat s útoky vrstevníků ? Umí toto někdo domyslet ?!? Myslí na to někdo vůbec, jak by mohlo tomu dítěti být, jak by se mohlo cítit a zdali by pak bylo šťastné a mělo by kamarády ? Nezvýšilo by se riziko šikany, či výsměchu ?
Umím si představit, že by mělo jejich lásku - ale,milovalo by dítě JE? Není možné, že by se za ně stydělo, či je dokonce nenávidělo? Jaký dopad na jeho psychiku by měl takový model?
Milá paní titl.Vrtbovská, možná jsem ze staré školy. Asi ano. Mé (a nejen mé) názory jsou podle Vás zastaralé. Asi ano.
Jsou staré tisíce let.
Tereza

#32

2012-11-14 09:43

Hluboce se skláním před každým, kdo si vezmě dítě do pěstounské péče s upřímnou touhou dát mu lásku a přijetí,kterých se mu nedostalo. Takoví lidé by u nás měli být nejvíce vážení, obdivovaní a chránění. Ne naopak!

Nepřihlášený uživatel

#33

2012-11-14 10:22

Jsem bratr dítěte v PP a souhlasím s peticí.
Olginka

#34 Neberme pomlouvače vážně

2012-11-14 11:18

Když jsem před 13 lety začínala s pěstounskou péčí, nedovedla jsem si představit, že to bude tak náročné. Dnes, kdy vychováváme kromě svých dvou bio dětí i 4 děti v PP, které jsme postupně během let přibírali, vím, že pěstounská péče je především o dávání, o sebezapření, o bezpodmínečné lásce. A chápu, že mnozí vůbec netuší, o čem je řeč, pokud tím sami neprošli. A tak se na pěstouny každý dívá skrze zrcadlo vlastního srdce, někdo s uznáním, někdo s pochybami, někdo s podezíráním či odsouzením, protože sám by nikdy nic takového bez vidiny nějakého zisku pro sebe neudělal. Milí pěstouni, takových článků, které píše paní Vrbovská, asi bude v souvislosti s osvětou o NRP přibývat. A je dobře, že píšeme petici. Přeji nám všem, aby nás nevyváděly takové a jiné podobné názory z rovnováhy, protože to, že děláme v životě smysluplnou práci a máme kolem sebe skvělé děti, je prostě k nezaplacení.


Nepřihlášený uživatel

#35

2012-11-14 11:48

Můj adoptovaný syn je to to nejkrásnější co mě v životě potkalo. Osobně se mě dotýkají urážlivé výroky "oné madam". Mimochodem je velmi nadaný a vzdělaný. Rozhodně je přínosem pro společnost, na rozdíl od "madam".
Marie Fabiánová
jsemtakova4

#36 odpověd

2012-11-14 12:03

paní Vrbovská
to Vy by jste měla odejít třeba do té Ameriky, my jsme Češi a vždy jsme byli hrdý národ, ale Vy jen tlumočíte co jste kde okoukala. Děti, aby střídaly rodiny to už můžou být v ústavu tam se také tety střídají.Že žijem s pěněz dětí to si tedy žijem za 4.200kč to denně máme labutí krky. Spočítala jste si někdy co jen stojí počátek , vybudování pokojů zařízení, nákuop hraček oblečení.Asi nemáte děti jinak by jste takový blábol nevypustila z úst.Nejdříve něco dokažte , nějaké dítě vychovejte a pak hlásejte

Nepřihlášený uživatel

#37 Re: odpověd

2012-11-14 12:07

#36: jsemtakova4 - odpověd

Jasně že nemá děti. Ani přijaté ani svoje. 47letá svobodná ...

JENOMSNÍT

#38 ODPOVĚD

2012-11-14 12:12

JSME PĚSTOUNI 5 DĚTÍ , JSOU MILÉ , HODNÉ A DÁVAJÍ NÁ TO CO VY NIKDY NEPOZNÁTE. MY JIM UMÍME LÁSKU VRÁTI A SNAŽÍME SE ABY Z NICH BYLI PLNOHODNOTNÍ LIDÉ. NEVÍM CO JSTE ZAMÝŠLELA TÍM ŽE PĚSTOUNI VYCHOVÁVAJÍ PASKVILY. ŽÁDNÉ DÍTĚ BY NEMĚLO TRPĚT NEDOSTATKEM LÁSKY A CITU,PROTO JSOU TU PĚSTOUNI A DĚTI SI BEROU, ABY NAHRADILI TO CO DĚTEM DOMA CHYBĚLO


Nepřihlášený uživatel

#39 PP

2012-11-14 12:13

TAK TO JE VYPRAHLÁ , ZLÁ ŽENSKÁ CO NEVÍ CO JE LÁSKA A HLAVNĚ DĚTSKÉ OBJETÍ
Cilka

#40 Prosím, zachovejte úroveň

2012-11-14 14:32

Prosím ty, kteří přidávají své komentáře, aby se pokud možno vystříhali urážek a invektiv. V žádném případě se nechci zastávat paní Vrtbovské, její názory, tak jako většina z vás, vnímám velmi negativně a zásadně s nimi nesouhlasím. Proto jsem také podepsala petici.
Avšak myslím, že není vhodné neustále opakovat, troufám si říct až navážet se do někoho v souvislosti s jeho bezdětností. Asi nikdo z nás nezná důvody toho, proč paní Vrtbovská děti nemá, a proto ještě jednou prosím, nezneužívejte této skutečnosti. Argumentovat se dá, myslím, na odbornější úrovni. Děkuji.
Míla

#41

2012-11-14 15:21

Reaguji na diskutovaný článek P.Vrtbovské v časopisu Můžeš:
http://www.muzes.cz/aktuality/tema/pestouni-ci-adoptivni-rodina/
Jsem jak adoptivní maminka 3 kluků (dneska skoro dospělých), tak až potom jsme postupně adoptovali 5 dětí, pěstounské péči se věnujeme oba s manželem 12 let.
Máme děti adoptované i v pěst.péči, všechny vychováváme stejně bez ohledu na právní postavení dětí. Naše děti moc dobře ví, které jsou v adopci a které v pěstounské péči, a že na ně bereme peníze. Jsou už natolik staří a rozumní, že je to neuráží, ani nám nevyčítají, že je máme pro peníze. Kdybychom totiž tyto peníze neměli k dispozici, tak bych po adopci prvních dětí musela znovu nastoupit do zaměstnání (docela dobře placeného) a děti do pěstounské péče bychom si nevzali, protože bych už vedle svého zaměstnání na ně neměla čas.
Jako adoptivní maminka považuji za nevhodné umístit z počátku dítě „jen“ do pěstounské péče a až následně ho adoptovat. To, že bych dítě až za nějakou dobu ho adoptovala, tak to ještě neznamená, že bych si tímto vytvořila k němu pevnější vazbu.
My jsme adoptovali i dítě s výchovnými problémy. U něj je problém v tom, že k nám přišel až ve 4 letech a i jeho problémové chování tak způsobovalo, že ta vazba s ním se budovala mnohem obtížněj, než třeba s jiným naším dítětem, které máme „jen“ v pěstounské péči. Právní vztah jestli adopce nebo pěstounská péče ještě nezaručuje bezproblémovou vazbu
RNDr.Miloslava Striová, pěstounka 5 dětí
vzduch

#42

2012-11-14 20:55

Nelíbí se mi aby někdo nazýval dětmi paskvili,jsou to děti jako každé jiné.Sama mám dítě v pěstounské péči a nemyslím si že je paskil.Je moc talentovaná,maluje tančí a zpívá.A peníze určitě nehrají roli,když vidíte úspěchy.Může to říct paní o svých dětech že má doma paskvili.Velmi urážejíci,nemyslíte.Toto může říci jen nevyrovnaný a zakomplexovaný člověk,nikdo jiný.Sama mám biol.syna a na dceru si tak zvykl že jí považuje za vlastní.Může dát někdo takovou lásku človíčku jako jsme my pěstouni.
Zdina

#43

2012-11-14 21:17

Během 25 let jsem vychovala 10 dětí,byly problémy,všechny vystudovaly,pracují,spolupráce se "sociálkou" je výborná.Pokud někoho trápí to,že na tolik dětí bereme "tolik" peněz-tak by se měl vrátit do školy k počtům - děti mají všechno co potřebují,umí zacházet s penězi a ještě k tomu musíme vést jednoduché účetnictví....
pokud to někoho trápí,kojeňáky jsou plné-má možnost podat žádost a absolvovat "školení".My již máme 2 vnuky a celá rodina se schází,je to fajn.Na workshopu p.Vrtbovské jsem byla osobně a byla to slátanina,protože si protiřečila....Všem pěstounům držím palečky


Nepřihlášený uživatel

#44

2012-11-14 21:41

Musím se připojit k obhájcům pěstounů.Jejich práce je náročná a ne vždy, přes vynaložené úsilí, úspěšná. Jdou do pěstounství s nadějí, že pomohou a často řeší problémy, o kterých se nepěstounům ani nezdá. Jejich práce se nedá penězi ohodnotit. Investice vlastního srdce a citů se totiž zaplatit nedá. Velice nepovedený článek paní Vrtbovské jsem pečlivě přečetla. Myslím, že jsem pochopila o co jí jde a s některými úvahami musím souhlasit. Nechápu však naprostý diletantismus, který se v článku většinou projevuje. Řada faktů je uváděna nesprávně nebo pokrouceně. Ztrácí se skutečný zájem dítěte. celkově vzato, článek odpovídá stavu naší společnosti.
Míla

#45

2012-11-14 22:49

Já jsem tady dala odkaz na celý článek, a existují další podobně laděné od Vrtbovské . Tady nejde už jen o to jedno slovo, které by pěstounům vadilo. Jak je napsáno v úvodu petice – pohár trpělivosti přetekl..V jejím případě se jedná o trvalé poškozování dobrého jména v médiích a na MPSV, a to jak dlouhodobých pěstounů, tak i odborníků, kteří je připravují a doprovází.
Martin Pich

#46 Otevřený dopis

2012-11-14 23:05

Dnes jsem zaslal do Natamy, na MPSV a do TV Nova následující otevřený dopis:
Paní Vrtbovská,

se zájmem jsem sledoval kauzu, kterou rozpoutaly některé Vaše veřejné výroky směrem k dlouhodobé pěstounské péči a se svým stanoviskem čekal na Vaše vysvětlení. Dočkal jsem se ho v dnešních zprávách a je čas položit Vám zásadní otázku. Prezentujete se v roli velice vzdělaného odborníka a velmi často se opíráte o vědecké práce. Vyzývám Vás proto, abyste své výroky opřela o fakta. Uveďte prosím, z kterých konkrétních odborných prací, výzkumů, analýz či zpráv jste čerpala podklady pro to, abyste mohla tvrdit, že dlouhodobá pěstounská péče konkrétně v České republice je drahá, překonaná, zbytečná a děti, které jsou v ní vychovány jsou neplnohodnotnými občany.
Prosím o zveřejnění tohoto otevřeného dopisu na stránkách Natamy i s Vaší odpovědí.

S pozdravem,

Martin Pich,
dlouhodobý pěstoun tří romských dětí, z toho dvě s lehkou mentální retardací a jedno ve stupni III – těžká závislost na pomoci jiné osoby


Nepřihlášený uživatel

#47

2012-11-15 00:11

To vážně nejde jen tak nechat. Kdo má rád děti a záleží mu na nich, nemůže nechat být pokřivování jejich světa a jejich budoucností špatnou výchovou ať už je náhradní jakýmkoliv způsobem. Znevažovat pěstouny, kteří odvádějí tu nejtěžší práci za stát i biologické rodiče a čelí obrovskému tlaku okolností, to je sprosté.

farář Petr Chlápek, Vrchlabí
Nika

#48

2012-11-15 00:56

Můj 13letý chlapec, kterého mám v PP, dnes po shlédnutí TN pravil, "tak já jsem lidskej paskvil, hm, to nám vykopou velkou díru, jako v těch válečných filmech, a naženou nás tam a postřílí" nevím co se mu honilo v tu chvíli v mysli. Řekl "dobrou" dal mi pusu a šel spát.
Takhle nazvat děti může jen nelidská zrůda. Nemam slova. Nika
Nika

#49

2012-11-15 01:07

Nikdo nemá právo se o jakýchkoliv dětech vyjadřovat, jako o lidských paskvilech....trochu mi to připomíná dobu 1939 až 1945 a jistého pána, co chtěl jen bloňďáky s modrýma očima ............

Nepřihlášený uživatel

#50

2012-11-15 01:18

Moje máma vychovala 3 děti a myslím, že z nás vyrostali slušní lidé. Před pár lety si vzala do pp klučinu ze sousedství, protože jinak by musel do ústavu. "Brácha" má stejnou výchovu jako jsme měli my, ale protože je v pp tak z něj bude paskvil? Tak to je velká paráda. Jak si někdo může dovolit vzít si do pusy děti, které toho za sebou mají už tak dost, a rodiny, co se jich ujali a starají se, aby měli co nejlepší start do dospělosti?! To je neskutečné, doufám, že paní Vrtbovská za tuhle "hlášku" bude potrestaná a omluví se.