Prohlášení - reakce na Petici proti rušení ZŠ praktických

Jana Smetanová

/ #2 Strategie zruší základní školy praktické

2012-11-11 01:20

Vážené paní,

petice proti rušení základních škol praktických uvádí jenom údaje dané Strategií boje proti sociálnímu vyloučení. Cílem Strategie je v oblasti školství zrušit základní školy praktické, které navštěvují děti s lehkou mentální retardací - tedy děti mentálně hendikepované. Petice upozorňuje veřejnost na problémy, které inkluze všech dětí do hlavního vzdělávacího proudu přinese. Obavy nejsou v žádném případě přehnané. V současné době již máme žáky s lehkou mentální retardací v běžných školách, a proto známe i problémy, které každodenní praxe přináší. Pod politickým tlakem již nejsou do praktických škol zařazovány děti s hraničním IQ, které by i z dalších důvodů potřebovaly speciální vzdělávání.
Petici podepisují i učitelé ze základních škol a základních škol praktických - tedy lidé s odbornými a praktickými znalostmi, které chybějí autorům dokumentů sloužících k likvidaci praktických škol. Dosud nikdo z Agentury pro sociální začleňování ani z MŠMT nezodpověděl erudovaně otázky týkající se finančního i odborného zajištění připravované inkluze. Diskuze s odborníky fakticky neprobíhá. Žádné připomínky z praxe MŠMT neakceptuje, na dopisy dostávám stále stejné a nepravdivé odpovědi. Konference Rovné příležitosti ve vzdělávání nebyla konferencí odbornou - byla pouze přehlídkou vybraných lidí, kteří podporují inkluzi. Jejím kladem ovšem bylo vystoupení pana Nantla a pana Stárka z MŠMT, kteří zde otevřeně vyslovili, že základní školy praktické budou zrušeny, a to nejpozději do r. 2017.
Zrušení základních škol praktických považuji za nevratné poškození systému vzdělávání, který dává všem dětem možnost dosáhnout vzdělání podle jejich schopností. Díky tomuto systému u nás byla téměř odstraněna negramotnost a uplatnění v profesním životě najdou i děti, které mají snížené rozumové schopnosti. Právě díky přípravě na praktických školách, které zohledňují jejich speciální vzdělávací potřeby.
Snížení kvality vzdělávání všech dětí - zdravých i mentálně postižených - nepřipravenou inkluzí sníží budoucí konkurenceschopnost naší země. Za což patrně Agentura pro sociální začleňování neponese odpovědnost. Na textu petice proti rušení praktických škol trvám a podepsané archy předám panu ministrovi. Mgr. Bc. Jana Smetanová - spoluautorka petice