Petice proti rušení praktických škol

Jana

/ #243

2012-11-04 10:00

Zrušení praktických škol bude velká chyba, která vyjde společnost hodně draho. Bude totiž nevyhnutelné je opět zřídit. Přijde se na to bohužel pozdě!

Děti s mentálním postižením na běžných ZŠ neobstojí! Budou terčem posměchu a šikany. Děti jsou kruté. Je zaručené, že srovnávání, zaostávání a tím pádem nejistota a nezdar u nich vyústí v nevhodné chování, možná i v kriminální.
Dále je pravděpodobné, že se bude snižovat úroveň vzdělání všech dětí, protože učitelka v běžných třídách ZŠ se těmto dětem buď bude věnovat a tím nebude mít čas se věnovat ostatním dětem. Pochybuji, že každé dítě s mentálním postižením totiž dostane osobního asistenta.
Druhá varianta je, že učitelka nebude poskytovat dostatečný prostor dětem s mentálním postižením a proto to u nich povede k jejich nesamostatnosti, špatné orientaci v běžném životě a v horším případě i k jejich negramotnosti. Tím pádem se v dospělosti stanou lidmi závislými na společnosti, která se o ně bude muset postarat.
Nyní děti s lehkým mentálním postižením, vzdělávané na praktických školách, se zařazují do běžného života zcela bez potíží. Díky speciálnímu výukovému přístupu dozrávají v chráněném prostředí ve většině případů v samostatné a sebevědomé osobnosti, které díky specifickým podmínkám praktických škol jsou v dospělosti samostatné, vyučené a na společnosti tím pádem nezávislé.
Společnost přece potřebuje dělníky, kteří budou umět pracovat rukama a budou hrdi na to, že pracují.