Petice za osvobození politického vězně Davida Ratha


Nepřihlášený uživatel

/ #360 Projev poslance NS LEV21 Jiřího Šlégra k bodu vydání poslance Davida Ratha, 7.9. 2012

2012-09-08 21:43

Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dámy a pánové, v posledních týdnech se toho hodně namluvilo, mnoho se toho napsalo o mém podepsání záruky za Davida Ratha. Myslím si, že je důležité zde říci, proč jsem tak učinil. Víte, nejsem a nebudu advokátem Davida Ratha v jeho kauze, ale považuji za velmi klíčové a alarmující, že v naší zemi se neměří stejným metrem. A je otázkou, zda Česká republika ještě vůbec je demokratickým právním státem. Kde jsou policie i soudy skutečně nezávislé.

Pokud by tomu tak bylo, jen stěží by ve vazbě seděl muž, obviněný z přijetí sedmimilionového úplatku za situace, kdy v jeho kauze už byli vyslechnuti všichni svědci, on již nezastává žádnou funkci, díky které by případně mohl pokračovat v trestné činnosti, a útěk do zahraničí je vzhledem k tomu, že zde má celou rodinu, včetně dvou dětí, krajně nepravděpodobný.

Také proto, podotýkám také, jsem se za Davida Ratha osobně zaručil při žádosti o jeho propuštění z vazby. Tím rozhodně netvrdím, že je nevinný. Nevím to a myslím si, že mi ani nepřísluší toto hodnotit. O tom by však měl rozhodnout nezávislý soud. V demokratickém právním státě má každý člověk právo na spravedlivý soudní proces. Všechny okolnosti, od nestandardního postupu při zahájení a průběhu vyšetřování, přes prapodivné okolnosti procházejícího zatčení až po neustále prodlužovanou vazbu však nasvědčují tomu, že o spravedlnosti si za současné situace může David Rath jenom nechat zdát.

Stále více je zřejmé, že jeho kauza má v předvolebním čase především přikrýt daleko závažnější kauzy pravicových politiků a odvést pozornost veřejnosti. Chápu, že předvolební boj se nevede v rukavičkách, ale čeho je moc, toho je příliš. Demokratický právní stát rovněž ctí presumpci neviny, to je však věc, kterou zcela zjevně některá pravicová česká média vysloveně pohrdají. Připomenu zde, jak Davida Ratha okamžitě popravila a hysterii kolem jeho případu ještě podporovala lživými výroky - vzpomeňme např. na smyšlených 12 mil., se kterými byl zadržen, jak si je nese v batohu, posléze 30 mil. ukrytých pod podlahou v Rathově domě či samopal s náboji apod. Chyběl snad už jen tajný sklad jaderných zbraní. O selektivně vybraných únicích odposlechů až po nechutné zveřejňování fotografií Davida Ratha ve vazební cele ani nemluvě.

V této souvislosti je alarmující, že do dnešního dne se vedení policie ani ministr Kubice nepostavili nehorázným, ostudným a v rámci demokratického státu naprosto neakceptovatelným únikům ze spisu v kauze Davida Ratha. Veřejnost se tak kvůli neetickému přístupu některých novinářů dozvídala důvěrné informace z policejního spisu dříve, než se k nim dostali samotní obhájci Davida Ratha. Aniž bych chtěl jakkoli snižovat výši škody, která se klade za vinu Davidu Rathovi, v kauzách IZIP, Casa, opencard, ProMoPro a mnoha dalších jde řádově o nebetyčně vyšší sumy. Tady počítáme miliardy ukradené z kapes daňových poplatníků a kde máme viníky? Ve vazbě? Ale kdeže! Někteří sedí mezi námi. Myslím, že všichni víme, o koho jde.

Dámy a pánové, jednáme zde o dalším vydání Davida Ratha. On sám o něj Poslaneckou sněmovnu požádal. Vyjdu mu vstříc a budu věřit, že dostane příležitost hájit se před skutečně, ale skutečně nezávislým soudem. Děkuji za pozornost.