Petice za osvobození politického vězně Davida Ratha


Nepřihlášený uživatel

/ #359 Projev poslance Stanislava Humla k bodu vydání poslance Davida Ratha, 7.9. 2012

2012-09-08 21:41

Dobré ještě dopoledne, já jsem opět dneska váhal, zda vystoupit mám nebo nemám, ale mám také pár otázek a mám podobné sdělení, jako učinil Jiří Šlégr. Já jsem taky jeden z těch, který se podepsal pod zárukou Davida Ratha a motiv jsem měl úplně stejný. Takže nebudu opakovat, abych nezdržoval.

Ale velmi mě zaujal projev kolegy Doktora, mám na to podobný náhled. Totiž, doporučuji vám všem článek v Parlamentních listech Martina Kunšteka s názvem Parlament si zpívá do kroku k vlastní popravě. Má šest stran a já z něj mám tady trošičku několik vět výtahových, protože to, co tady říkal kolega Křeček z mandátového a imunitního výboru jste potvrzovali všichni v podstatě napříč politických spektrem, je-li pravda to, co Martin Kunštek v Parlamentních listech napsal. To znamená, že ten spis je v podstatě velmi velmi špatný, to, co je předloženo dnes, rozhodujeme znova o stejných odposleších bez toho, že by policie měla jakékoli další důkazy a mně se to opravdu už přestává líbit. Já si také myslím, že by nejdřív měla být vyřešena kauza Buštěhrad a nebýt důkazy z kauzy Buštěhrad přesouvány někam do kauzy středočeských nemocnic.

Ale abych nebyl příliš dlouhý a ani to nemá, myslím, smysl, pokusím se zareagovat právě na to, co mě vyprovokovalo, abych sem přišel. Dovolím si navrhnout vážené Poslanecké sněmovně jedno doprovodné usnesení. Možná, že by to mohlo být řešení.

"Parlament České republiky žádá orgány činné v trestním řízení o urychlení řízení, dodržení ústnosti a tedy přenesení dokazování v co nejkratší době před soud." Je to pouze splnění zákonných podmínek. Ale teď pozor!

"Parlament České republiky žádá upravit doktoru Rathovi výkon vazby tak, aby mu byl umožněn výkon mandátu poslance, zejména účastí na hlasování o zákonech." A pozor - ona ta možnost tady je. V § 19 zákona o výkonu vazby je obviněným - pokud o to požádají - povinnost stanovit možnost pracovat, za dodržení výkonu vazby.

Přátelé, pokud jste sledovali, jak sem byl přiveden doktor Rath poprvé, a pokud se podíváte na rozdíl dnes, tak vidíte, že by to technicky bylo možné. Už to divadýlko snad proboha nikdo hrát nemusí. A ono je také velmi pravděpodobně možné, že v duchu toho článku Martina Kunšteka, jak Parlament si zpívá do kroku k vlastní popravě, se tady přes ty plukovníky a podplukovníky jednou bude honit většina a my tady dnes možná zadáváme na precedent. Možná bychom neměli ani hlasovat o druhém vydání a odložit ho do doby, než se rozhodne kauza Buštěhrad, pro kterou byl vydáván v prvním kole. To by bylo ještě čistší.

A třetí bod, který navrhuji ministru vnitra a ministru spravedlnosti: "Doporučuje předat toto usnesení všem orgánům činným v této kauze a vytvořit jim podmínky k jeho splnění."

To je můj návrh. Netvrdím, že jsem ústavní právník, ale že by Poslanecká sněmovna měla umožnit pracovat svému kolegovi, to si myslím, že je reálné. Děkuji za pozornost.