Petice za zachování Artkina Centrál

Kocík

/ #168 K aktuálnímu dění v kině ....

2012-04-14 15:31

23.3. proběhla premiéra filmu "Nepřichází v úvahu", který mapuje pětadvacetiletou historii královéhradecké punkové kapely N.V.Ú. Projekci a následný koncert kapel Levák Bob, N.V.Ú. a Zamčená Hlava shlédlo přes 300 diváků napříč všemi generacemi celý výtěžek z akce věnoval frontman kapely N.V.Ú. akademický sochař Štěpán Málek na podporu kina.

3.4. proběhl ve foyer kina koncert studentské pop-rockové kapely Druhá Identita, účinkující se vzdali honoráře ve prospěch zachování provozu kina.

6.4. proběhla projekce amatérského filmu "Andělé na kolejích", který v minulách týdnech získal diamantovou cenu na mezinárodním festivalu amatérských filmů v Londýně. Producent filmu Václav Maixner a režisér a scénárista Ondřej Hejna se rozhodli věnovat všechny vybrané peníze na záchranu kina. Ondřej Hejna nastínil i možnost pomoci kinu penězi z případného prodeje autorských práv k filmu, protože kino pomohlo jemu při tvorbě filmu - konečný obrazový a zvukový výraz filmu byl odlaďovám přímo v kinosále mezi v době mezi večerní projekcí a odpolední projekcí druhý den. Filmoví amatéří tak měli možnost využít pro "mastering" špičkovou technologii, jakou v ČR může nabídnout pouze míchací hala firmy SoundSquare a její služby by byly pro tvůrce filmu, jež financovali celé dílo z vlastní kapsy finančně nedostupné a také to měl být od začátku do konce amatérský film, tudíž tvůrci nechtěli do procesu tvorby zapojovat profesionální postprodikci. Výsledek se povedl tedy jen díky dobré vůli a entusiasmu nadšenců kolem ArtKina Centrál.

Dvě hodiny před produkcí vystoupil ve foyer hradecký swingový orchestr Art Jazz Band, který rovněž veškeré peníze ze vstupného věnoval na záchranu kina.

V úterý 11.4. vystopupila na podporu kina jihlavská písničkářka Žofie Kabelková, která i přes svojí zdravotní indispozici neváhala přijet vlakem a podpoit královéhradecké atové kino. Celý honorář přenechala na záchranu kina, měl jsem veliký problém jí vnutit alespoň peníze na jízdenku na vlak.

Všichni, kteří mají kino rádi se snaží sehnat peníze na jeho další provoz a pomáhat na všech frontách. Je to místo, kde není problém, aby si k jednomu stolu sedla 16-letá slečna studující sochařinu v Hořicích v zelených punčocháčích s fialovým přelivem a piercingem v nose ke stolu s 80-letám pánem v obleku, který chodí na koncerty do královéhradecké filharmonie a přímé přenosy metropolitní opery a věřte, že ti lidé si mají co říci. To se může v Hradci stát pouze v ArtKině Centrál. Proto považuji byť jen myšlenku na jeho zavření za neomluvitelný zločin na hradecké kultuře. Kde jinde se setkávají lidé napříč věkovými generacemi, napříš sociálními vrstvami, napříč politickými názory a v poklidné atmosféře spolu diskutují. Já o žádném jiném takovém místě ve městě nevím .....

Proto jsem se rozhodl kino podpořit nejen tím, že jsem se stal členem petičního výboru, ale zároveň poskytuji zdarma všem účinkujícím, kteří se rozhodli podpořit kino v jeho dalším fungováním kompletní zvukovou aparaturu a svoje služby.

Příští týden připrauji koncert kapel Pink Floyd Revival Czech včetně projekce a světelné show, jakožto i kapey TIXTIDE Iron Maiden Tribute. Tímto děkuji zmíněným kapelám za jejich nabídky a iniciativu v podpoře kina.

Lukáš Kocián - projektant železničních zabezpečovacích zařízení, zvukař a promítač.