Petice za zachování Artkina Centrál

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Petice za zachování Artkina Centrál


Nepřihlášený uživatel

#151

2012-04-09 23:06

Tak skvělý program kina,organizaci a celkový dojem neudělalo snad žádné kino v republice- a to bez mastných dotací. Škoda.....
berus

#152 Re: Město kino chce

2012-04-10 00:07

#43: Jane - Město kino chce

Tak TOTO JE PRAVDA..!!!!!!!!!!Pan Kučera utrácel ..utrácel......!!!!!

Kocík

#153 Koncert na podporu zachování kontinuity kina ....

2012-04-10 22:16

Již zítra 11.4. od 19:00 přijede z Jihlavy Žofie Kabelková zazpívat ve foyer Artkina Centrál. Celý výtěžek ze vstupného bude věnován na podporu pokračování projekcí v kině, cesťák platí Žofii jeden gentleman, umělkyn se vzdala honoráře ve prospěch kina ....

více na http://www.zofiekabelkova.com nebo FB https://www.facebook.com/events/363609350356512/


Nepřihlášený uživatel

#154

2012-04-11 08:49

Jsem jistě proti zrušení artkina Centrál vHradci Králové, které je nedílnou kulturní
součástí města. Z. Vaňásková

Nepřihlášený uživatel

#155

2012-04-11 09:44

Jsem Hradečák.Kino Centrál mě provázelo od školních let přes pubertu až do mých 55 let.Filmy jako Kukučka,Cesta ze Sibiře atd. to si přece nenecháme vzít!Doufám,že zvítězíme.Držím pěsti pro štěstí.

Nepřihlášený uživatel

#157

2012-04-11 17:50

zajímavá anketa k danému tématu... http://forum.hradeckralove.cz/


Nepřihlášený uživatel

#158

2012-04-12 00:27

Souhlasím s peticí, kino Centrál mám ráda a nechci
o něj přijít.

Nepřihlášený uživatel

#159 Další vyjádření města

2012-04-12 10:57

Martin Dvořák

#160 Re: Další vyjádření města

2012-04-12 12:53

#159: - Další vyjádření města 

 Aby nevznikl zmatek, toto není "další vyjádření města", ale jedno z několika vyjádření členů zastupitelstva, kteří v posledních dnech, zjevně pod tlakem této petice, pocítili potřebu se k věci vyjádřit na webu města (v tomto případě paní Nyklíčkové z klubu ČSSD). Je to docela úsměvné, jak ti, kteří opakovaně odmítali dohodu a pokud ji i akceptovali,  ji pak na zasedání zastupitelstva beze slova vysvětlení nedodrželi, najednou mají neodolatlené nutkání svoje postoje vysvětlovat, když už je na některé rozumné kroky pozdě. Další provoz kina Centrál je právě díky jejich neochotě pomoci jeho současnému provozovateli přinejmenším nejistý a pravděpodobnost toho, že s novým provozovatelem zůstane zachována jeho dosavadní kvalita, je podle mého nejhlubšího přesvědčení jen velmi nízká. Budu ale velice rád, pokud se v tomto pesimismu zmýlím.   

Kocík

#161 Re: Další vyjádření města

2012-04-12 16:34


Nepřihlášený uživatel

#162

2012-04-13 00:07

Určitě jsem proti zrušení kina Centrál,ale pan Kučera byl měl rozhodně nést rozpovědnost za zadlužení kina,protože kdyby kino centrál byla jiná organizace,rozhodně by jeho skrývání dluhů,měnění statistik a jeho nečestného(mafiánského) chování vůči dodavatelům bylo tresté.

Nepřihlášený uživatel

#163

2012-04-13 15:22

Konečně v Hradci kulturní akce světového formátu.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2012-04-13 22:57


Leoš Kučera

#165 Odpověď sdružení Pro-Centrál – Skutečná fakta o artkině Centrál

2012-04-13 23:14

Odpověď sdružení Pro-Centrál – Skutečná fakta o artkině Centrál

Dne 7. 4. 2012 zveřejnilo Statutární město Hradec Králové na svých internetových stránkách článek nazvaný Fakta o artkině Centrál. V reakci na tento článek se občanské sdružení Pro-Centrál rozhodlo zpřístupnit veřejnosti veškeré relevantní informace týkající se skutečné situace kolem artového kina.

Jelikož je v citovaném článku Města několik nepřesností, považujeme nejprve za nutné uvést některé informace na pravou míru.

1) Především sdružení není zavázáno k převodu projekční a části zvukové techniky k určitému datu, jak se ve vyjádření města uvádí, ale pouze k převodu techniky projekční k určitému datu. K převodu skutečně ještě nedošlo, ale ani k němu dosud nemělo dojít (má k němu dojít až do 31. 12. 2012).

2) Varianta jednostranné výpovědi sdružení z nebytových prostor města (z kina Centrál) není variantou zachovávající kino. Jediným výpovědním důvodem by totiž mohl být bod týkající se pronajímání prostor sdružením bez oznámení městu. Ovšem město o pronájmech kina na konání jiných akcí celou dobu fungování kina vědělo a nemělo k této praxi výtky. Bohužel je skutečnost taková, že jakákoli taková výpověď s navázaným bezúplatným převodem části zařízení na město by byla v následné insolvenci sdružení, která by tím pádem byla nevyhnutelná, napadena jako úkon města účelový a v rozporu s dobrými mravy (a především praxí, kterou dosud město samo více než osm let uplatňovalo a ve vztahu k dalším subjektům v jím pronajímaných prostorech uplatňuje). Po představitelích sdružení nelze takový postup – vyhovění výpovědi – spravedlivě požadovat, jelikož by se tím vystavili možnosti trestního stíhání pro trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku.

3) Dále usnesení města, kterým mělo sdružení bezúplatně převést, tedy darovat veškerý majetek projekční a zvukové techniky městu za prominutí penále, stanovilo nezákonně protiplnění (spočívající v podmíněném odpuštění penále ze strany města). Citováním tohoto nešťastného usnesení, od počátku právního paskvilu, který sdružení zcela pochopitelně odmítlo, by město nemělo zpochybňovat pověst sdružení.

4) Kdyby sdružení chtělo, aby kino nezůstalo v Hradci Králové zachováno, dávno by prodejem majetku nabytého Pro-Centrálem a na základě ocenění zhodnocení majetku města Pro-Centrálu pronajatého došlo k vyrovnání jeho pohledávek, resp. za utržené peníze by se se svými věřiteli vyrovnalo. Sdružení se však stále snaží městu nabízet varianty řešení s nadále fungujícím kinem. V tom cítí i podporu občanů a všech, kteří se připojili k petici. V těchto variantách chce ovšem město ochránit před kroky, které by k zachování kina nevedly.


Všem, kteří se chtějí dozvědět více podrobností a „skutečných fakt“, je nabídnut další text. Děkujeme všem, kteří kino podporují.


Leoš Kučera
o.s. Pro-Centrál
v Hradci Králové, 12. 4. 2012

Proč není varianta jednostranné výpovědi variantou průchodnou a kino se při ní nezachová

Kino Centrál je v současné době v situaci, kdy v důsledku celkového poklesu návštěvnosti kin a nenavýšením příspěvku ze strany Statutárního města Hradec Králové, o které sdružení žádalo v roce 2010 a 2011, došlo ke kumulaci jeho závazků, v současné době cca 3,5 mil Kč. Provozovatel kina Centrál občanské sdružení Pro-Centrál vykazuje neuhrazené závazky vůči filmovým distributorům, partnerům a dalším subjektům, na nichž je nevyhnutelně závislé fungování kina Centrál.

Vzhledem k těmto důvodům by při ukončení nájemního vztahu a znemožnění sdružení provozovat jeho činnost došlo k likvidaci sdružení s následnou insolvencí. S velkou pravděpodobností lze očekávat, že jednostranná výpověď ze strany města bude v likvidaci, resp. insolvenčním řízení napadena jako účelová a v rozporu s dobrými mravy (viz důvody citované v úvodu tohoto textu) a jako taková zneplatněna. Majetek bude následně rozprodán za účelem uspokojení věřitelů.

V případě jednostranného ukončení nájemní smlouvy, i kdyby samotná výpověď nebyla napadena jako úkon účelový a v rozporu s dobrými mravy, či by případně nebyla napadena a zneplatněna i tzv. „smlouva o smlouvě budoucí“ jako součást darovací smlouvy nezákonně obsahující protiplnění, přechází bezúplatně na město pouze část zvukového zařízení, a to pořízená z prostředků města. V majetku sdružení zůstává část v hodnotě 1 110 889 Kč. V majetku sdružení dále zůstává část zařízení digitalizace v hodnotě 291 000 Kč. Rovněž veškeré zařízení kavárny, kanceláří, ostatní vybavení projekce, pokladní systém a drobné vybavení, vše nutné k bezproblémovému provozu kina.
Ještě k nájmu:
Město jsme opakovaně upozorňovali, že znění článku 7 nájemní smlouvy neodpovídá charakteru zařízení, jakým je artkino CENTRÁL, a může být dvojznačně interpretováno. Jde o smlouvu uplatňovanou Správou nemovitostí patrně pro živnostníky či pronajimatele bytů. V případě artkina jsme se již v roce 2003, kdy nájemní smlouva vznikla, na tento článek dotazovali. Bylo nám sděleno že se nutnost souhlasu týká pouze případů jako například pronájmu prostor pro kanceláře, ordinace, dílny nebo třeba prostoru, kde sídlí kavárna, nikoliv jednorázového pronájmu pro kulturní produkce, vzdělávací akce či festivaly. Stejný princip je uplatňovaný ve všech kulturních a společenských prostorách města, jako je Klicperovo divadlo, Filharmonie, Divadlo DRAK či v prostorách spravovaných HKVS.
Účtované nájemné je pro sdružení kompenzací za neuskutečněné filmové projekce a jsou v něm zahrnuty také služby jako projekce dat či filmu, ozvučení, energie, propagace či úklid. Cena za dopolední pronájmy, kdy kino běžně nehraje, je vypočítávána také z provozních nákladů a služeb a s přihlédnutím k cenám obvyklým v Hradci Králové za podobný typ služeb a velikost sálu. Již minimálně šestým rokem je položka pronájmy součástí žádostí a vyúčtování obligatorního grantu, sál je využíván pro školení a akce magistrátu a veškerý výtěžek je věnován na úhradu provozních nákladů artkina, které má až 70% soběstačnost krytí svých provozních nákladů.

Sdružení nemůže z právního hlediska ukončit nájem dohodou, jelikož by to bylo spojeno s bezúplatným převodem části majetku, který měl být použit v insolvenci.



Varianty zachovávající kino Centrál

Varianta A) – Odprodej veškerého zařízení a vybavení v majetku sdružení Pro-Centrál Městu
Město odkoupí od občanského sdružení Pro-Centrál promítací a zvukovou techniku včetně dalších technických komponentů umožňujících provoz kina ve všech nyní používaných formátech (4K, 3D, HD velký sál i malý – kavárna, HD satelit, 35 mm, ozvučení Dolby velký sál i druhý sál –- kavárna), veškeré vnitřní vybavení (kavárna, kanceláře, počítače, systémy). ochranou známku, doménu atd. a převezme pozitivní následnictví, ať už samo či po převodu na nového nájemce, grantovou a programovou kontinuitu (Europa Cinemas). To umožní Pro-Centrálu uhradit dluhy v aktuální výši. Sdružení by poté ukončilo pronájem Centrálu například k 30. 6. 2012 po vypořádání všech licencovaných projektů na sezónu 2011–2012, jejichž pokračování by bylo již na novém provozovateli.
Nedochází k insolvenci a je možno plynule navázat na provoz v plně vybaveném a funkčním kině, a to prakticky bez jakýchkoliv dalších investic. Dojde ke zklidnění situace plné osobních záští, vypořádání s předprodeji a závazky sdružení k publiku (předprodeje, vouchery).

Návrh scénáře:
Po případném odsouhlasení ZM dojde k úhradě cca 1,5 mil nutných k odvrácení insolvence k převodu první části techniky, například souboru pořízeného z dotací, po doplatku k převodu všeho vybavení. Termín změny provozovatele tak možný po dohodě třeba k 1. 7. 2012. Výpočet ceny pro odkup viz níže.


Varianta B) – Právní nástupnictví
Město / nový provozovatel se stává právním nástupcem sdružení a je na něj mj. s okamžitou platností převedena technika. Současně s převodem techniky (ozvučení, digitalizace) vstupuje do všech práv a povinností sdružení, přebírá hmotné i nehmotné statky, tj. „duševní vlastnictví“ sdružení a veškeré další vybavení, včetně kavárny, výpočetní techniky, projekční techniky, vybavení kanceláří apod. Tyto hodnoty budou při předání podrobně konkretizovány. Výbor sdružení projevuje vůli, aby se nový provozovatel stal právním nástupcem sdružení, tento nástupnictví ohledně veškerých právních vztahů sdružení přijímá.
Finanční vyčíslení:
Město / nový provozovatel se stává právním nástupcem včetně všech aktiv a pasiv sdružení. Získává dlouhodobý majetek v hodnotě 5 710 889 Kč a současně veškerý další majetek sdružení Pro-Centrál. Zároveň přebírá odpovědnost za dlužné částky věřitelům, cca 3,5 mil. Kč. Je pak třeba jednat o možném zachování licence na obsah 3D (200 tis. Kč.), dokončit nasmlouvané období v projektu MET in HD (jinak hrozí sankce) a dohodnout se na případném nástupnictví vůči Europa Cinemas (roční dotace v programu MEDIA ve výši cca 420 tis. Kč), pokud by však nový provozovatel splňoval podmínky.

V obou variantách je ovšem zcela nezbytné, aby byly uhrazeny pohledávky třetích stran za OS. V opačném případě je vysoce nepravděpodobné, že by tyto subjekty (např. distribuční společnosti) měly zájem s nástupcem spolupracovat, případně uzavřít s ním příslušné smlouvy. Zároveň v takovém případě hrozí, že by třetí strany při neuhrazení dluhů mohly převod napadnout dle § 42a občanského zákoníku.
Přehled ustanovení relevantních dokumentů týkajících se majetkového uspořádání k technickému zařízení v kině Centrál

Zásadní majetek sdružení Pro-Centrál pořízený z veřejných dotací upravují ve vztahu ke Statutárnímu městu Hradec Králové tyto smlouvy:

1/ Modernizace ozvučení Artkina Centrál Hradec Králové systémem Dolby stereo:
a) Smlouva č.: 065995/2007/KČ44
Datum: 23. 7. 2007
Ve znění pozdějšího dodatku č 1 ke smlouvě 065995/2007/KČ44, který byl uzavřen dne 20. 12. 2010.
Předmět smlouvy (čl. II): poskytnutí finanční podpory na modernizaci ozvučení kina Centrál ve výši 1 400 000 Kč
Převodu majetku do vlastnictví města se týká:
čl. VII. Smlouva o smlouvě budoucí o bezúplatném převodu vlastnického práva
„1. Smluvní strany se dohodly, že nejpozději do 10 dnů od skončení nájemního poměru příjemce k nebytovým prostorám kina Centrál v Hradci Králové, č. p. 774 v ulici Karla IV. v Hradci Králové uzavřou smlouvu o bezúplatném převodu vlastnického práva.
2. Dle smlouvy o bezúplatném převodu vlastnického práva převede příjemce bezúplatně poskytovateli vlastnické právo k veškerému zařízení modernizace ozvučení kina Centrál v Hradci Králové, č.p. 774 v ulici Karla IV. V Hradci Králové, které bylo zakoupeno za finanční prostředky poskytnuté poskytovatelem dle čl. II této smlouvy, uvedenému v příloze tohoto dodatku č. 1 ke Smlouvě.“
b) Smlouva č. 2008/1824
Datum: 9. 6. 2008
Předmět smlouvy: Dofinancování rekonstrukce ozvučení artkina Centrál ve výši 85 000 Kč
Převodu majetku do vlastnictví města se v této smlouvě netýká žádné ustanovení. Pouze čl. IV odst. 9 stanovuje:
„Příjemce se zavazuje, že veškerý dlouhodobý majetek pořízený byť i jen částečně z poskytnuté finanční podpory neprodá, nepronajme, nedaruje nebo nepřevede na jinou osobu, a to po dobu 5 let ode dne uvedení tohoto majetku do užívání. Na základě odůvodněné žádosti příjemce může být tato lhůta rozhodnutím poskytovatele zkrácena.“
Modernizace se uskutečnila k 30. 9. 2007. Lhůta omezující prodej tedy končí k 30. 9. 2012.
Pořízeno z dotace Statutárního města Hradec Králové ve výši: 1 485 000 Kč
Pořízeno z ostatních zdrojů ve výši: 1 025 889 Kč
Celková výše prostředků, za které bylo zakoupeno zařízení na modernizaci ozvučení artkina Centrál Hradec Králové: 2 510 889 Kč
Sdružení tedy není zavázáno převodem techniky ozvučení na město k určitému datu. V případě ukončení nájemní smlouvy přechází na město pouze část zvukového zařízení, a to pořízená z prostředků města; v majetku sdružení zůstává část v pořizovací hodnotě 1 110 889 Kč.
2/ Digitalizace arktina Centrál Hradec Králové v rozlišení 4K prostřednictvím digitálního projekčního zařízení CineAlta SXRD 4K a projekčního systému 3D:
Smlouva č.: 2009/2154
Datum: 19. 8. 2009
Předmět smlouvy: poskytnutí finanční podpory na digitalizaci kina Centrál ve výši 1 850 000 Kč
Převodu majetku do vlastnictví města se týká:
čl. VIII. Smlouva o smlouvě budoucí o bezúplatném převodu vlastnického práva
„1. Smluvní strany se dohodly, že nejpozději do 31. 12. 2012 uzavřou smlouvu o bezúplatném převodu vlastnického práva. V případě, že nájemní poměr příjemce k nebytovým prostorám kina Centrál v Hradci Králové, č.p. 774 v ulici Karla IV. v Hradci Králové skončí před 31. 12. 2012, potom se smluvní strany zavazují uzavřít smlouvu o bezúplatném převodu vlastnického práva nejpozději ke dni skončení vlastnického poměru.
2. Dle smlouvy o bezúplatném převodu vlastnického práva převede příjemce ke dni uzavření smlouvy bezúplatně poskytovateli vlastnické právo k veškerému zařízení digitalizace kina Centrál v Hradci Králové č. p. 774 v ulici Karla IV. v Hradci Králové, které bude zakoupeno za finanční prostředky poskytnuté poskytovatelem dle č. II této smlouvy a rovněž za finanční prostředky poskytnuté pro tyto účely Státním fondem České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. Příjemce se zavazuje nejpozději ke dni uzavření smlouvy o bezúplatném převodu vlastnického práva předložit poskytovateli vyúčtování čerpání a použití podpory poskytnuté Státním fondem České republiky pro podporu a rozvoj České kinematografie na zařízení digitalizace kina Centrál.“

Digitalizace se uskutečnila k 30.6. 2010
Pořízeno z dotace Statutárního města Hradec Králové ve výši: 1 850 000 Kč
Pořízeno z ostatních zdrojů ve výši: 1 541 000 Kč
Celková výše prostředků, za které bylo zakoupeno zařízení na digitalizaci arktina Centrál v rozlišení 4K: 3 391 000 Kč
V případě ukončení nájemní smlouvy přechází na město část pořízená z prostředků města a prostředků Fondu kinematografie; v majetku sdružení zůstává část v hodnotě 291 000 Kč.










Přehled ustanovení upravujících nájemní vztah k prostorům kina Centrál užívaným sdružením Pro-Centrál

Nájemní vztah k nebytovým prostorům artkina Centrál v ulici Karla IV. 774 v Hradci Králové užívaným sdružením Pro-Centrál je mezi Statutárním městem Hradec Králové a Pro-Centrál o.s. upraven smlouvou ze dne 20. 8. 2003 a čtyřmi dodatky k této smlouvě.

Nájemné se platí 80 000 Kč ročně, resp. 20 000 Kč čtvrtletně, a to do 5. dne druhého měsíce ve čtvrtletí.
Nájemce se zavazuje hradit ceny služeb spojených s užíváním. Tyto služby jsou specifikované včetně záloh v příloze a jedná se (v původní smlouvě) pouze o topení (přičemž placení těchto záloh na topení bylo vypuštěno dodatkem ke smlouvě č. 2). Doslova:
„Čl. III
Nájemce se zavazuje hradit ceny služeb spojených s užíváním nebytového prostoru. Rozpis za služby je uveden v příloze č. 1, který je nedílnou součástí této smlouvy. Konečné vyúčtování těchto úhrad bude provedeno po skončení kalendářního roku, nejpozději s vyúčtováním topné sezóny. V průběhu roku může pronajímatel změnit výši záloh, je-li pro to důvod vyplývající ze změny výše náklad na zajištění těchto služeb. Nájemce při konečném vyúčtování uhradí náklady za dodávku tepla.
Čl. IV
Nájemné a úhrada záloh za služby jsou splatné čtvrtletně, a to vždy do 5. dne druhého měsíce čtvrtletí na účet Správy nemovitostí vedeného.... Na převodním příkazu bude uveden VS.... Smluvní pokuta: Pokud nájemné a úhrada za služby nebudou placeny včas a ve sjednané výši, je pronajímatel oprávněn účtovat nájemci za každý den prodlení úrok z prodlení ve výši 0,1 % z dlužné částky.“
Při zpoždění s úhradou nájemného a služeb může tedy být pokuta 0,1 % z dlužné částky.
Vyklidit prostor je nutné do 12 hodin prvního pracovního dne po skončení nájmu. Jinak pokuta ve výši desetinásobku nájemného na jeden den.
Výpovědní lhůta je stanovena jako 12timěsíční.
Kratší lhůta (jeden měsíc) může být z důvodů zákona nebo z důvodu porušení čl. V odst. 4 (tj. není umožněn přístup pronajímateli za účelem kontroly včetně kontroly technického stavu) a odst. 6 (nevyklizení prostor do 12 hodin po skončení nájmu). Doslova:
„Čl. VI
Nájemní smlouva se uzavírá na dobu neurčitou, s 12timěsíční výpovědní lhůtou. Pro skončení nájmu výpovědí z důvodů uvedených v § 9 odst. 2 zákona č. 116/90 Sb. a pro neplnění článku V odstavec 4 a 6 této smlouvy se stanovuje výpovědní lhůta 1 měsíc. Výpovědní lhůta počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení písemné výpovědi.“
Z důvodů zákona se pak jedná o tato porušení:
- nájemce využívá v rozporu se smlouvou
- nájemce je více než jeden měsíc v prodlení s placením nájemného a služeb (to bylo zpočátku teplo, teď už se jedná jenom o nájemné, viz níže dodatek č. 2)
- neposkytuje služby pronajímateli, které má poskytovat
- nájemce porušuje pořádek
- bylo rozhodnuto o odstranění stavby
- nájemce přenechá prostor nebo část bez souhlasu pronajímatele
Nájemce může vypovědět:
- ztratí-li způsobilost k provozování činnosti, pro kterou si prostor najal
- prostor se stane bez zavinění nájemce nezpůsobilý
- pronajimatel hrubě porušuje povinnosti (nepředá prostory, jak má apod.)

Dodatek č. 1 (2003) – řeší převod z Aera na Pro-Centrál

Dodatek č. 2 (2003) – vypouští se placení záloh na teplo. Doslova:
„Vypouští se článek III.
V článku IV a v příloze č. 1 (to jsou zálohy) se vypouští zálohová platba za služby – dodávka tepla.
Veškeré služby spojené s užíváním nebytového prostoru si nájemce smluvně zajistí u dodavatelů těchto služeb a úhradu bude provádět přímo.
Ostatní ujednání smlouvy zůstávají nedotčená.“

Dodatek č. 3 (2005) – Nájemce zajišťuje opravy do 10 000 Kč a pronajimatel hradí ostatní. + „Nájemce se zavazuje předkládat kopie revizí příslušné provozovně Správy nemovitostí Hradec Králové, příspěvková organizace.“

Dodatek č. 4 (2010) – Nájemce zajišťuje opravy výloh a vstupních dveří + „čl. IV se doplňuje takto: Pronajímatel může smlouvu vypovědět, bude-li nájemce v prodlení platby nájemného a služeb více jak dva měsíce.“














Výpočet ceny pro odkup:

1) Výpočet amortizované hodnoty zařízení digitalizace a ozvučení v kině Centrál

Statutární město Hradec Králové zadalo koncem roku 2011 zpracování posudků – posouzení/ocenění některých zařízení a vybavení kina Centrál. Použitelný pro výpočet ceny pro odkup je posudek č. 2, autor: Tihon, s tím ovšem, že v tomto posudku chybí zařízení v celkové pořizovací hodnotě 1 582 788 Kč vč. DPH (viz faktura ALTEI, kromě „Real D system Initial fee“ – 205 276,50 Kč, který Pro-Centrál uhradil, ale je nepřenosný na jiný subjekt). Do posudku byl z předmětného zařízení projekční techniky zahrnut pouze SXRD 4K projektor – 630 933 Kč.

Použijeme-li pro výpočet amortizace stejný koeficient, jako byl použit v případě zahrnutého zařízení, tedy 0,84 %, je amortizovaná hodnota chybějícího nezahrnutého zařízení 1 329 542 Kč.

Je pak nutné sečíst: 2 817 001 Kč (částka z posudku) + 1 329 542 Kč, tj. dohromady 4 146 542 Kč. (tak má správně znít výsledná hodnota dle posudku 2).

4 146 542 Kč = správně oceněná amortizovaná technika (i když v pořizovacích cenách roku 2009) bez stavebních úprav.



2) Výpočet „amortizované dotace“ z prostředků Města do zařízení Pro-Centrál

Níže jsou uvedeny výše dotací z veřejných prostředků v pořizovacích cenách a v „amortizované hodnotě“ (použit stejný koeficient jako v případě amortizace zařízení, tj. 0,84):

Dotace Města do zařízení digitalizace: 1 850 000 Kč, „amortizováno“ na 1 554 000 Kč
Dotace Fondu do zařízení digitalizace: 1 250 000 Kč, „amortizováno“ na 1 050 000 Kč

Dotace Města do ozvučení: 1 400 000 Kč, „amortizováno“ na 1 176 000 Kč
Dotace Fondu do ozvučení: 970 000 Kč, „amortizováno“ na 814 000 Kč

Celková „amortizovaná dotace“ Města do zařízení = 2 730 000 Kč


3) Výpočet hodnoty zařízení digitalizace a ozvučení pro odkup

Zde je zapotřebí odečíst od amortizované hodnoty zařízení „amortizovanou“ dotaci Města. Město si tak nekoupí nic „dvakrát“.

Výsledná částka hodnoty zařízení digitalizace a ozvučení, kterou nedotovalo Město, je potom 1 416 542 Kč.


4) Položky zahrnuté do nabídky Městu pro odkup vybavení kina Centrál

Město odkoupí zařízení a vybavení, které umožňuje kompletní provoz kina, sestávající z těchto položek:

– nedotovaný podíl v zařízení digitalizace a ozvučení: 1 416 542 Kč
– pokladní systém: 150 000 Kč
– webová doména: 50 000 Kč
– kavárna – úpravy, vybavení a drobný majetek: 550 000 Kč
– stavební úpravy v sále – částka odvozená z posudku č. 1, případně 140 000 Kč (dle faktur na materiál, nejsou však účtovány práce)
– vybavení kanceláře a ostatní drobné vybavení – 250 000 Kč

Celkem 2 555 tis. Kč


Druhá varianta: nepoužít model „aby si Město nekupovalo dvakrát“, ale odkoupit Městem ozvučení (od září je možné ho volně prodat), přičemž u zařízení digitalizace by došlo k bezúplatnému převodu podílu pořízeného z dotace Města a Fondu (tak, jak o tom hovoří smlouva o smlouvě budoucí). Pak by v soupisu položek v bodě 4) figurovalo místo čísla 1 416 542 Kč číslo pro amortizovanou hodnotu ozvučení z posudku pana Zimy (ta je relevantní), tj. 1 452 478 Kč, plus kompenzace vkladu sdružení do digitalizace (291 tis. Kč), tedy celkem: 1 743 953 Kč

Celkový součet varianty 2 846 tisíc Kč.


Současně řešené body: prominutí nevyměřeného penále, úprava nájemní smlouvy (v části předmět a části týkající se podnájmu).

Vše má smysl pouze tehdy, pokud cena za odkup bude kolem 3 mil. Kč a pokud sdružení bude buď umožněno dál v kině fungovat minimálně do října 2012, nebo získá v rámci vypořádání s novým provozovatelem možnost použít v plné výši částku poskytnutou z dotace Europa Cinemas (cca 420 tis. Kč), o kterou sdružení Pro-Centrál požádalo v lednu 2012 v rámci programu Media Evropské unie za rok 2011 (vyplácí se vždy zpětně za minulý rok).


















Petice na záchranu kina Centrál

Od 2. 4. 2012 od 16.00 hod. probíhá podpisová akce na záchranu kina Centrál. Podpisy je možné připojit elektronicky nebo na petičních listech. Ke dni 12. 4. 2012 podepsalo petici 3 675 občanů a podepisování dále pokračuje. Petice bude ukončena k 20. 4. 2012. Petiční výbor vstoupil do jednání s vedením města. Na základě petice a iniciativy občanů se případ Centrál znovu vrací na program jednání zastupitelstva.





Kdo je Pro-Centrál

Pro-Centrál o.s. je sdružení založené roku 2003. Ve stejném roce také začalo provozovat jediné kamenné kino v Hradci Králové. Více než osm let po této přeměně je Centrál největším filmovým klubem ve východních Čechách a také regionálním premiérovým kinem a koordinátorem Asociace českých filmových klubů. Na jaře 2004, tedy necelý rok po změně provozovatele, bylo kino zařazeno do prestižní sítě evropských kin EUROPA CINEMAS (sdružuje kina z víc než pěti set evropských měst a má v současnosti přes 2 220 členů) vycházející z programu MEDIA Evropské komise, a to jako první sál v České republice mimo Prahu a Brno. V roce 2008 získalo artkino CENTRÁL ocenění Europa Cinemas Best Young Audience Award za nejlepší činnost pro mladé diváky. Toto ocenění se stalo i Událostí roku 2008 v Hradci Králové. Kino získalo také Hradeckou múzu za rok 2008.
V roce 2011 zavítalo do artkina CENTRÁL přes 90 tisíc diváků, z toho 62 tisíc na filmové projekce. Ostatní navštívili koncerty, přednášky, hudební a sportovní přenosy aj. CENTRÁL je nejnavštěvovanějším mimopražským jednosálovým kinem v České republice.
Od března 2008 uvádí Artkino CENTRÁL Hradec Králové přímé přenosy operních představení Metropolitní opery v New Yorku (MET) ve špičkové obrazové a hlavně zvukové kvalitě přímo na velké plátno do sálu artkina. Projekt Metropolitan Opera: Live in HD byl uveden prvně v České republice v prosinci 2007 s velkým ohlasem diváků i odborníků, a to v pražském kině AERO.
Mezi nedílné součásti programové skladby artkina CENTRÁL patří pravidelná představení pro malé děti, žáky základních škol, studenty středních a vysokých škol. Společně s Univerzitou Hradec Králové provozuje sdružení Pro-Centrál Akademický filmový klub UHK, který letos zahájil již devátou sezónu. Mimo běžné projekce formou klubových a školních představení organizuje sdružení Pro-Centrál i artové projekce tzv. Filmové dědictví. Část těchto filmových představení pro studenty je pořádána jako zvláštní studijní projekce přístupné pouze po předložení členského průkazu klubu. Kino pamatuje také na seniory, jimž jsou vyhrazena úterní dopoledne a od ledna 2007 přibyly pro ně i podvečerní a večerní projekce se slevou.
Kino disponuje nejmodernějším vybavením – digitálním projektorem v rozlišení 4K, systémem ozvučení Dolby Digital EX, „3D“ zobrazovacím systémem Real D.

Nepřihlášený uživatel

#166

2012-04-14 13:33

Byla by to škoda a pro důchodce se toho moc nedělá,že?
Kocík

#167 Důchodci

2012-04-14 14:13

#166: -

mají v kině svůj filmový klub "Stříbrné lišky" který promítá pro členy klubu jednou týdně zdarma a dále jsou do programu zařazovány tituly u kterých mají důchodci výrazné slevy.

Kocík

#168 K aktuálnímu dění v kině ....

2012-04-14 15:31

23.3. proběhla premiéra filmu "Nepřichází v úvahu", který mapuje pětadvacetiletou historii královéhradecké punkové kapely N.V.Ú. Projekci a následný koncert kapel Levák Bob, N.V.Ú. a Zamčená Hlava shlédlo přes 300 diváků napříč všemi generacemi celý výtěžek z akce věnoval frontman kapely N.V.Ú. akademický sochař Štěpán Málek na podporu kina.

3.4. proběhl ve foyer kina koncert studentské pop-rockové kapely Druhá Identita, účinkující se vzdali honoráře ve prospěch zachování provozu kina.

6.4. proběhla projekce amatérského filmu "Andělé na kolejích", který v minulách týdnech získal diamantovou cenu na mezinárodním festivalu amatérských filmů v Londýně. Producent filmu Václav Maixner a režisér a scénárista Ondřej Hejna se rozhodli věnovat všechny vybrané peníze na záchranu kina. Ondřej Hejna nastínil i možnost pomoci kinu penězi z případného prodeje autorských práv k filmu, protože kino pomohlo jemu při tvorbě filmu - konečný obrazový a zvukový výraz filmu byl odlaďovám přímo v kinosále mezi v době mezi večerní projekcí a odpolední projekcí druhý den. Filmoví amatéří tak měli možnost využít pro "mastering" špičkovou technologii, jakou v ČR může nabídnout pouze míchací hala firmy SoundSquare a její služby by byly pro tvůrce filmu, jež financovali celé dílo z vlastní kapsy finančně nedostupné a také to měl být od začátku do konce amatérský film, tudíž tvůrci nechtěli do procesu tvorby zapojovat profesionální postprodikci. Výsledek se povedl tedy jen díky dobré vůli a entusiasmu nadšenců kolem ArtKina Centrál.

Dvě hodiny před produkcí vystoupil ve foyer hradecký swingový orchestr Art Jazz Band, který rovněž veškeré peníze ze vstupného věnoval na záchranu kina.

V úterý 11.4. vystopupila na podporu kina jihlavská písničkářka Žofie Kabelková, která i přes svojí zdravotní indispozici neváhala přijet vlakem a podpoit královéhradecké atové kino. Celý honorář přenechala na záchranu kina, měl jsem veliký problém jí vnutit alespoň peníze na jízdenku na vlak.

Všichni, kteří mají kino rádi se snaží sehnat peníze na jeho další provoz a pomáhat na všech frontách. Je to místo, kde není problém, aby si k jednomu stolu sedla 16-letá slečna studující sochařinu v Hořicích v zelených punčocháčích s fialovým přelivem a piercingem v nose ke stolu s 80-letám pánem v obleku, který chodí na koncerty do královéhradecké filharmonie a přímé přenosy metropolitní opery a věřte, že ti lidé si mají co říci. To se může v Hradci stát pouze v ArtKině Centrál. Proto považuji byť jen myšlenku na jeho zavření za neomluvitelný zločin na hradecké kultuře. Kde jinde se setkávají lidé napříč věkovými generacemi, napříš sociálními vrstvami, napříč politickými názory a v poklidné atmosféře spolu diskutují. Já o žádném jiném takovém místě ve městě nevím .....

Proto jsem se rozhodl kino podpořit nejen tím, že jsem se stal členem petičního výboru, ale zároveň poskytuji zdarma všem účinkujícím, kteří se rozhodli podpořit kino v jeho dalším fungováním kompletní zvukovou aparaturu a svoje služby.

Příští týden připrauji koncert kapel Pink Floyd Revival Czech včetně projekce a světelné show, jakožto i kapey TIXTIDE Iron Maiden Tribute. Tímto děkuji zmíněným kapelám za jejich nabídky a iniciativu v podpoře kina.

Lukáš Kocián - projektant železničních zabezpečovacích zařízení, zvukař a promítač.

Jiří Suchomel

#169

2012-04-15 03:50

Měl bych k současné situaci několik dotazů:
1) Jak to je/bylo s vazbou na pražské kino Aero? Funguje ještě? V čem vlastně spočívá/spočívala? Někdo se tu o tom spojení vyjadřoval v minulém čase.
2) Co brání zveřejnění auditu kina, je-li možné do něj nahlédnout po dohodě? Šlo by aspoň zveřejnit výroční zprávy? (Na webu kina jsem je nenašel, možná jen špatně hledám.)
3) PROČ je doména domavhradci.cz registrovaná na Pro-Centrál o.s.? Ať už to bylo s hospodařením kina jakkoli, tohle je - při vší úctě - fakt pitomost.
Kocík

#170 Doména

2012-04-15 15:19

je moje blbost. Poté, co IT Doma v Hradci nebyl schopen zprovoznit stránky domavhradci.eu, jsem registroval doménu z počítače Leoše Kučery. Vzhledem k tomu, že jsem se v té době staral i o stránky kina, použil jsem stejný účet u registrátora a prostor na stejném serveru - bylo to jednodušší, než zakládat nový účet s novými přihlašovacími údaji. U firem, které se starají o více domén svých zákazníků je běžné, že jsou u všech jejím registrátorem a správcem. Vlastník domény je potom třeba jiný, což je i tento případ. Tolik tedy k doméně.
Vaclav Maixner

#171 Schuzka s mestem a vysledky?

2012-04-17 09:06

Tak jsme vcera byli pozvani na pracovni skupinu resici otazky kina. Jako zastupci petentu jsme tam prednesli nase stanovisko a zduraznili nas pozadavek na kontinuitu kina a jeho pokracovani v konceptu s kavarnou a jeho artovost. Na vlastnim jednani bylo videt, ze vlastne ani sami zastupitele moc nevedi, co s kinem a jak situaci resit. Sila petice a mnozstvi petentu pri vlastnich jednanich zatim nepomohlo. Pritom je to jasna odpoved obcanu, co chteji.

Finalni reseni kina je posunuto na kveten :( Pak bude definitivne jasno, zda pro politiky hlas 4tisic lidi neco znamena ci nikoli. Nerozumim vlastne proc nejde o kinu hlasovat jiz ted v dubnu, ale alespon byla navrzena pomoc na preziti. Pokud bude schvalena. A nebo se mozna politici usnesou a kino vyresi jiz v dubnu? Bylo by to nejlepsi pro vsechny strany.

V te souvislosti Vas prosim o udrzeni podpory kina. Navstevujte koncerty na jeho podporu, chodte do nej a ukazte vsem politikum a jednotlivym klubum, ze tu kino a jeho koncept chceme ... A ze posun na kveten rozhodne nebude znamenat mensi zajem nas, obcanu, o reseni otazky kina!!!!

A ja osobne doufam, ze se s nami setka vice klubu a zastupcu dalsich politickych stran tak, abychom jim vysvetlili svuj postoj.

Drzme se a drzme nase kino!!!!!

Nepřihlášený uživatel

#172

2012-04-17 16:36

Chci alternativu, ne monopol.
Kocík

#173 Úloha Artkina Centrál v minoritní kultuře

2012-04-17 17:47

Artkino Centrál je prostor otevřený mladým umělcům, kromě projekcí, vernisáží a koncertů jej lze využít i pro nahrávání kapel, sborů a symfonických těles - díky výborně zvládnuté akustice sálu, tak i k filmové postprodukci. Typickým příkladem může být film Václava Maixnera a Ondřeje Hejny, který získal v minulých dnech hlavní cenu na mezinárodní přehlídce amatérských filmů ve Velké Británii.

Více zde: http://www.theiac.org.uk/eventsnew/biaff/biaff2012/diamond.html

Pokud chcete podpořit Artkino Centrál přijďte na jednu z projekcí, nebo navštivte plánované koncerty na podporu kina. Více na http://www.kinocentral.cz , nebo http://www.ratejna.info, případně FaceBook stránkách kina, událostech a.p.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2012-04-17 22:16


Zdeněk Fikar
Praha

#175

2012-04-17 22:20

Prospěšnější samozřejmě bude prosadit v Hradci nějaký další hypermarket, jsou tak krásné a je jich ve městě málo. Nenašel by se nějaký odvážný zastupitel, který nový development vybojuje ? Bude to určitě prospěšnější, pro něho osobně. Zachování kina jej rozhodně takto obohatit nemůže.