Petice za zachování Artkina Centrál

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Petice za zachování Artkina Centrál

Marcel Žaluda

#1 Petice za oddlužení?

2012-04-02 19:18

Dobrý den, mohu se tedy optat, tato petice je ze to aby město Hradec Králové zaplatilo dluhy občanského sdružení ve výši více než 3 miliony, nebo aby si za 2,9 milionu koupilo majetek, který byl pořízen z dotace města a Státního fondu?

Nepřihlášený uživatel

#2

2012-04-02 19:19

Doufám, že tato petice nezůstane jen tady na internetu. Centrál je úžasné místo a byla ho škoda.

Nepřihlášený uživatel

#3

2012-04-02 19:36

je škoda aby kino centrál zaniklo

Nepřihlášený uživatel

#4 Centrál!!!!!!!!!!!!!!

2012-04-02 20:56

Já byl v centrálu jen jednou, ale mám tam také super zážitky.
Novák Jan

#5 Centrál

2012-04-02 21:45

Všichni uznáváme kino Centrál, ale toto kino bylo provozováno firmou Pro Central a její hospodaření nebylo dobré, nechápu, jak můžete podporovat tuto společnost, podepíšu, ale bez Pro Centrál. Tato petice je pěkná blamáž.
Prchalová Romana

#6 Odpověď na dotazy

2012-04-02 22:27

Jde nám o záchranu techniky pořízené z prostředků města, Fondu kinematografie i vkladu Pro-Centrálu tak, aby nebylo vybavení rozprodáno a bylo možno kino provozovat i jiným subjektem. Pro-Centrál sám nabídl ukončení své činnosti tak, aby bylo kino možno dále fungovat i pod jiným provozovatelem. A pokud jste dobře pročítali petici, tak jsou hlavními aktéry lidé, kteří se společností Pro-Centrál nemají nic společného. Takže opravdu jde o záchranu kina, nikoliv o záchranu sdružení Pro-Centrál.

Nepřihlášený uživatel

#7 Re: Petice za oddlužení?

2012-04-02 22:35


Nepřihlášený uživatel

#8 Re: Odpověď na dotazy

2012-04-02 22:36

#6: Prchalová Romana - Odpověď na dotazy

#6: Prchalová Romana - Odpověď na dotazy

no jasně, jen to, že Kocik, tam zvučí a má složenou aparaturu a ty tam brigádničíš:-). Kdyby to naopak ten Leoš aspoň sám napsal a rozšířil, tohle není moc hrdinné nechat takový důležitý dokument šířit jinými...


Nepřihlášený uživatel

#9 Petice není nezávislá

2012-04-02 22:40

Všichni mají s Centrálem něco společného....
Pavel Nix
Hradec Králové

#10 Re: Petice není nezávislá

2012-04-02 23:11

#9: - Petice není nezávislá

A můžete mi napsat, co s ním mám společného, když jste tak chytrý?? Jsem jeden z hlavních iniciátorů petice, člen výboru a moc rád si poslechnu co mám s tímto kinem společného.

Ono je to tak, že kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde. Tzn. původně jsem měl být ve výboru sám, ale na to téma si tu někdo stěžoval, že měl petici sepsat statečně Leoš Kučera sám a ne ji nechat napsat jinými. Opačná strana si naopak stěžuje, že je ve výboru i Kocík, který prý není nezávislý. Nelze se zavděčit všem a ani to nechceme, protože jsou lidi, kterým se zavděčit nelze a vy mezi ně patříte. A to už vůbec nemluvím o tom, že vy jste neměl odvahu se ani podepsat...

Kocík

#11 Kocík

2012-04-02 23:13

No jasně že mají společného - mají to kino rádi a nechtějí, aby bylo jeho jedinečné technické vybavení rozprodáno. Já sám jsem měl loni v létě jednání s jedním hodně vlivným politikem z HK, kde jsem navrhoval možného nového provozovatele, protože o situaci v kině lecos vím. Nikdo mě nekontaktoval, nikdo nic neudělal, prostě kino poslali k ledu ...

Jinak petici inicioval Vašek Maixner, nezávilý filmový producent a lidi kolem něj .... já ji pouze pověsil na net ...
Romana Prchalová

#12

2012-04-02 23:29

Tak ještě jednou! Nejde nám o záchranu sdružení Pro-Centrál, ale o záchranu kina! A napsala jsem, že s tímto sdružením nemá nikdo z nás nic společného, ne že nemá nikdo z nás nic společného s kinem. To je podstatný rozdíl! A když už chci vynášet takové soudy, tak je opravdu slušnost se podepsat. My se za svůj názor nestidíme a také ze neschováváme za anonymitu!

Nepřihlášený uživatel

#13 Re: Re: Petice není nezávislá

2012-04-02 23:33

#10: Pavel Nix - Re: Petice není nezávislá

zvláštní jak se petiční výbor téměř zříká jakékoliv spojistosti s Centrálem...připadá mi to, jako by vám petice byla zjevena, nebo jste ji našli někde na ulici a řekli jste si, že je to pěkný text, který by se třeba mohl podepsat a zavěsit na web

Pavel Nix
Hradec Králové

#14 Re: Re: Re: Petice není nezávislá

2012-04-02 23:41

#13: - Re: Re: Petice není nezávislá

Nezříkáme se spojitosti, ale ohrazujeme se proti tomu, že by petici sepsalo sdružení Pro-Centrál. Spojitost máme, jak napsal Kocík a to tu, že považujeme toto kino v našem městě za smysluplné a máme ho rádi. Dle mého názoru, je to jakýsi protipól multikinům, které jen neradi pouští do svých prostor nekomerční projekty apod.

Než se spustila tato petice, tak jsme během těch půl roku vyčerpali všechny ostatní možnosti, jak kino zachránit. Dokud primátor neřekl na rovinu, že politici lžou a ve skutečnosti sice nahlas tvrdí, že kino chtějí, ale jemu řekli pravý opak, tak jsme neustále doufali, ale politikům opravdu o kino jde, ale pravda je jiná: viz tento článek a přiložené video:

http://bartl.blog.idnes.cz/c/253789/Zachranme-kino-Central-Politici-Hradce-Kralove-ho-chteji-znicit.html


Nepřihlášený uživatel

#15 Re: Re: Re: Re: Petice není nezávislá

2012-04-02 23:52

#14: Pavel Nix - Re: Re: Re: Petice není nezávislá

Hele, snad nechcete tvrdit, že neznáte nikoho z Pro-centrál osobně? Proč nechcete přiznat, že tam nějaká vazba je, na tom přeci není nic špatného, ne? A proč by vám vlastně nemělo jít o záchranu Pro-Centrál, ale jen kina?

Pavel Nix
Hradec Králové

#16 Re: Re: Re: Re: Re: Petice není nezávislá

2012-04-03 00:00

#15: - Re: Re: Re: Re: Petice není nezávislá

Znát osobně snad naprosto nic neznamená:)) Já osobně velmi preferuji variantu zachování pod současným sdružením, protože nevěřím, že kdokoliv jiný dokáže z kina udělat takový klenot, jakým toto kino v Evropě je a to nejen díky nejmodernějšímu vybavení, které multikina nemají, ale především díky celé koncepci.

Ale chceme ukázat, že nejsme jako někteří hradečtí politici a jsme ochotni ustoupit a přenechat kino někomu jinému, kdo bude mít zajímavou koncepci, ale na radnici moc dobře vědí, že nikdo takový se pravděpodobně nenajde... Tato petici je proto, aby zvítězila jakákoliv jiná varianta než je zánik kina.


Nepřihlášený uživatel

#17

2012-04-03 00:12

Milý výbore, ve svých odpovědích začínáte být nejednotní, měli byste podepisujícím dát jasně najevo, co podepisují - kino i se sdružením, které ho zadlužilo, a proto je dnes situace taková, jaká je. Prosím také o důkaz o tom klenotu - že by pravidelný zahraniční tisk (vím, cena evropské kino roku, ale dál...?). Ona se tu tak nějak projevuje ta maloměstská zaprděnost, mám rád svůj smrad, hlavně když je můj. Milý Pro-centrál usnul na vavřínech, zkuste se podívat ještě do jiných českých kin...interiér, skladba programu, návštěvníci atd...

Standa Štěp

#18

2012-04-03 00:19

Ono tady jde ještě o něco jiného, politického, asi, ptejte se i jinak. Je tu v Hradci někdo jiný schopen udělat tak kvalitní dramaturgii? Možná ano, ale bude ochoten do toho jít? Pan Kučera je bezesporu osobnost, která to umí, neotřelé nápady, skvělá atmosféra, to jsem tam zažíval.
Pane Leoši, velice si vážím Vaší práce!
Pavel Nix
Hradec Králové

#19 Re:

2012-04-03 00:22

#17: -

Je potřeba si uvědomit proč je kino zadlužené. Rozhodně ne proto, že by si někdo něco nakradl! Důvody jsou především dva:

1) Kino investovalo do nejmodernějšího vybavení a stalo se prvním kinem v ČR, které mělo technologii 4K.

2) Projekty, které se v kiné promítají, často nikde jinde v kraji nelze shlédnout. Aby to takto mohlo být a kino mohlo fungovat jako artové a tudíž ne natolik komerční jako multikina, je nutná podpora z veřejných zdrojů. Tato podpora byla naprosto nedostatečná i vzhledem k tomu, když se podíváme na věci, které město financuje a kde radní zpronevěřili miliony viz např. kauza s ABD invest apod.

A o tom, že Centrál neusnul na vavřínech svědčí i jeho návštěvnost, která je mimochodem vyšší než například návštěvnost hokeje v Hradci Králové, jehož ztrátu město vždy zaplatí. Letos na to padne pravděpodobně více jak 10 milionů...

Pavel Nix
Hradec Králové

#20 Re:

2012-04-03 00:27

#18: Standa Štěp -

Ano napsal jste to přesně. To je asi můj nejzásadnější důvod, proč jsem do petice šel, protože média se snažila půl roku informovat o chybách Leoše Kučery, ale všechny tyto chyby jsem měl možnost prostudovat a žádná není natolik zásadní, aby kino skončilo.

Za naopak zásadní považuji to, jak úžasné nápady Leoš Kučera měl a má a tato petice má ukázat, že nejsem sám, komu se tyto nápady líbí a kdo pana Leoše Kučeru obdivuje a fandí mu. Půl roku se na něj neustále hází jen špína a tak je myslím čas na protiváhu. Přidávám se k Vám Stando a i já si moc Vaší práce vážím Leoši.

Marcel Žaluda

#21 Oddlužení

2012-04-03 00:28

Dobrý večer, takže znova, tím když podepíšu petici, tak chci aby město Hradec Králové poslalo peníze sdružení Pro-Centrál aby ho oddlužilo, nebo aby si koupilo techniku, kterou už jednou zadotovalo, nebo jaké řešení podepisuji?
Já prostě nechápu co touto peticí míníte?

Marcel Žaluda

#22 Re: Re:

2012-04-03 00:34

#20: Pavel Nix - Re:

Vám přijde dluh přes 3 milióny jako nezásadní? Pak asi žiju ve špatné zemi. Přemýšlel jste někdy nad tím, že za těmi dluhy jsou firmy, kterým Centrál dluží? A v nich jsou lidí, kterým to může dělat ekonomické problémy? Třeba tiskárny, distributoři, ostatní dodavatelé. Tedy ne jen stát, kterému je to relativně dost jedno. Ten dluh jde na úkor ředitele společnosti, tak to prostě je a pak může být sebelepší a napaditý chlapík, ale firmu přivedl na okraj bankrotu. To proč k tomu došlo teď není důležité. Prostě se to stalo a teď chctete touto peticí, aby se za státních peněz, tedy z našich společných, sanoval tento dluh? Nepřijde vám na tom něco špatně?

Pavel Nix
Hradec Králové

#23 Re: Oddlužení

2012-04-03 00:38

#21: Marcel Žaluda - Oddlužení

Podepisuje se přesně to, co je napsáno v petici: Tzn. v prvé řadě zachování kina. Jaká varianta je průchozí, to nikdo neví, protože sdružení navrhlo všechny možné varianty a všechny zastupitelé smetli ze stolu z politických důvodů.

A především jde o to poukázat na to, jak nám politici lžou, když tvrdí, že chtějí kino zachovat a přitom dělají přesně opačné kroky. Svým podpisem jim chceme dát najevo, že nám není jedno co s kinem udělají a že bychom ho rádi ve městě zachovali a rádi bychom zachovali i kontinuitu současné koncepce kina.

A podpis vyjadřuje také poděkování za práci sdružení Pro-Centrál, které dokázalo z kina udělat obrovský klenot Hradce Králové a ne jak nám média předhazují, že kino jen zadlužilo a nic víc. (Hlavní důvody dluhů jsem popsal výše)

Marcel Žaluda

#24 Re: Re: Oddlužení

2012-04-03 00:46

#23: Pavel Nix - Re: Oddlužení

Sdružení navrhlo varianty, kdy vždy město za Pro-Centrál něco zaplatilo. Buď odkup majetku, nebo půjčku, nebo oddlužení. Znova se ptám, proč by město mělo platit za dluhy, které udělala soukromá firma. Ty dluhy jsou dlouhodobé a nevznikly za poslední rok. Proč se neřešily dříve? Proč se tato petice řeší v této době? Proč pan Kučera neburcoval během své volební kampaně, kdy už bylo kino zadluženo a jediný volič o tom nevěděl? Na volební plakátech nebylo o dluhu Centrálu ani slovo.

Dluhy jste sice popsal, ale to na nich nic nemění. Je to sakra velký dluh soukromé firmy.

Pavel Nix
Hradec Králové

#25 Re: Re: Re:

2012-04-03 00:54

#22: Marcel Žaluda - Re: Re:

Ne nezásadní, to rozhodně ne, ale jako hlavního viníka nevidím jen sdružení Pro-Centrál, ale nedostatečnou podporu města Hradce Králové, které jinde mrhá desítkami milionů, které už nikdo nikdy neuvidí...

Asi byla chyba Leoše Kučery, že příliš věřil tomu, že politici splní své sliby a kino více finančně podpoří. Kdyby tomu byl býval neuvěřil, promítalo by se tam dnes na starou promítačku a kino by nedosáhlo takových úspěchů, ale nebylo by asi zadlužené...

Ale znovu opakuji, že takový typ kina musí být mnohem více podporován městem a město o dluzích vědělo několik let a je lež, co říkala média, že se to dozvěděli před půl rokem.

Každopádně si stojím za tím, že k bankrotu nepřivedl kino jen Leoš Kučera, ale zastupitelstvo. Kdyby město nemělo peníze a neplýtvalo s nimi jinde, tak by jistě Leoš Kučera do takové projektu nešel a neinvestoval by tolik do vybavení apod.

A nesouhlasím s Vámi, že není důležité proč k tomu došlo, myslím, že to důležité je. Je potřeba si neustále uvědomovat, že artkino Centrál spadá do podobné kategorie, kam se řadí divadelní opery apod., které si na sebe nikdy nemůžou vydělat a je zodpovědností města, aby na provoz přispělo. Statisícové částky, kterými kino doteď dotovaly, byly skutečně směšné a předurčovaly současný stav.

Buď stojíme i o jinou kulturu biografu, než nám nabízí multikina a pak je potřeba vyburcovat zastupitele například touto peticí a kdo o ni nestojí, ať nepodepisuje, nechá rozprodat majetek kina, sdružení půjde do insolvence, vy si kupte popcorn a můžete vyrazit jinam...