Petice za zachování Artkina Centrál

Martin

/ #141 Rozdílný úhel pohledu, rozdílný metr

2012-04-08 13:26

Chtěl bych především ocenit korektnost zdejší diskuze, ční vysoko nad naprostou většinou chatů, které dnes v Čechách na netu běží. Kulturnost tématu jakoby předurčovala kulturnost debaty? Každopádně díky za to.
K samotné kauze bych rád krom podpisu dodal ještě tohle: Nikdo (ani Leoš Kučera) nezpochybňuje, že při řízení kina Centrál se ledacos udělalo docela špatně. Na druhou stranu taky nikdo(až na pár skutečně nekorektních výjimek)neargumentuje tím, že by se v kině Centrál někdo obohocoval na úkor města nebo daňových poplatníků. Přesto se právě chyby v účetnictví a špatné hospodaření uvádějí jako hlavní argument, proč nezachraňovat společnost Pro-Centrál a nehradit ztráty, které vznikly provozem kina Centrál (jehož kvality tu skloňují jak příznivci, tak odpůrci Leoše Kučery).
Není přitom pochyb, že současná ekonomická krize dopadá na všechny oblasti lidské činnosti a na ty nekomerční o to více. Mizí tradiční sponzoři, lidé šetří ze všeho nejdříve na "zbytných" věcech, jako je kultura, a tak se instituce, které si na sebe ze své podstaty nedokážou vydělat, i když jsou společensky potřebné, dostávají do problémů. V takové situaci zastupitelé bez mrknutí oka a bez jakékoli diskuze a zcela správně přijali záchranná opatření pro fotbal, pro hokej, pro divadlo, pro orchestr, pro školy a podobně, a nikoho nenapadlo při tom zpochybňovat hospodaření těchto institucí a podmiňovat poskytnutí podpory tím, že bude vyhnán dosavadní ředitel nebo provozovatel.
Výjimku tvoří právě kino Centrál, a to mě znova a znova utvrzuje v přesvědčení, že skutečným problémem nejsou dluhy tohoto kvalitního a všeobecně oceňovaného zařízení, ale především, nebo možná jen a jen, osoba Leoše Kučery. Nic na tom nezmění ani všechna ta teď honem honem pršící vyhlášení těch, kdo donedávna opakovaně kinu odmítali pomoci. Ti všichni mohli pomoci už dávno, ale tuze se jim hodilo, že v maléru je ten, kdo jim začal bourat bábovičky, resp. ten, kdo jim z jejich pohledu vyfoukl místo ve vedení města. Ti všichni si nenechali ujít příležitost Leošovi trochu zaškodit a nedocházelo jim, že tím posílají k čertu i samotné kino. (nebo jim to bylo jedno, jak údajně jasně deklaroval jeden zastupitel)
Díky této petici se v nich ale probudil aspoň sebezáchovný populismus a najednou se všichni hlásí k tomu, že "je potřeba jednat a hledat řešení". Rádi přitom "zapomínají" kolikrát se primátor města pokoušel najít přijatelné řešení na opakovaných schůzkách VŠECH zastupitelských klubů, kde se několikrát zdálo, že kompromis je nalezen, ale přestalo to platit na nejbližším zasedání zastupitelstva.
Snad tedy petice přinese konečně ten kýžený obrat a řešení se najde. Už vidím některé "hlasy lidu", které nám potom s nestoudností sobě vlastní vysvětlí, že to byli právě oni, kdo kino zachránil. To si na webech zastupitelů ještě počteme... Ale autorům ale petice nesporně patří dík, že se ledy snad přece jen pohnou. Martin Dvořák