Petice za zachování Artkina Centrál

Ondřej Hejna

/ #125 osobní pohled - společné řešení

2012-04-06 15:26

Opět přeji dobrý den,

jsem moc rád, kolik lidí přineslo veřejně svůj úhel pohledu na tuto již dost medializovanou kauzu (anonymní příspěvky pro mne mají menší váhu).
Padlo zde opravdu hodně zajímavých názorů, argumentů i pocitů a pomáhá mi to upřesňovat si názor (nikoliv nějaký soud).
Osud kina mi není lhostejný, proto poznatkům věnuji velké množství času.

současný stav situace je pro mne takovýto:

1) MĚSTO:
Zastupitelé veřejně potvrdili (Mgr. T. Kopecký; Ing. Adam Záruba atd.), že kino zůstane zachováno a rovněž jeho artová (tzn. do značné míry nekomerční) podstata. Sdružení Pro-Centrál dostane možnost se zapojit do nového výběrového řízení. Město by také mělo zvážit výši roční dotace pro tento nekomerční subjekt, aby bylo možné ho provozovat. Mělo by mít větší dohled nad nakládáním s veřejnými prostředky. Děkuji zástupcům města, že nám kino nezmění na tržnici či kasino.

2) PRO-CENTRÁL:
Pan Leoš Kučera začal uvádět některá pochybení (účetní chyby, špatné využívání dotací, netransparentní hospodaření) a měl za ně nést zodpovědnost. Objasnil také specifické životní podmínky takovéto organizace. Je pro mne osobně zřejmé, že bez větší podpory od města tu takový stánek nemůže dlouhodobě fungovat. Také by se měli objasnit vážná obvinění na manipulativní jednání a chování pana Kučery ve vztahu k městu (viz.: http://www.hradeckralove.org/hradec-kralove/par-slov-ke-kauze-central?ref=m&source=email&lred=1).

3) PETICE:
Lidé, kteří mají více či méně informací svojí peticí a komentáři jednoznačně ukazují, že o kino mají zájem. Jeho dosavadní činnosti si váží a kromě připomínek k hospodaření souhlasí i s jeho náplní. Na nepopiratelné úspěchy jsou jako občané města společně hrdí. Kritika padla i na "neartový" program kina (Ten ale asi nepůjde změnit, pokud město nebude více přispívat... Pak je tu také otázka, jaká bude návštěvnost. Všichni chtějí artové kino, ale kolik lidí zde reálně chodí na artové filmy?). Čili to je na každém občanovi, aby si na to uměl odpovědět.

4) MŮJ SOUČASNÝ DOJEM:
Tato kauza ukazuje, jak se v politice jedná, jak se nehledají společná a společně prospěšná řešení. Každý si snaží krýt svůj krk a nikdo nechce nést zodpovědnost za svá rozhodnutí. Také to ukazuje, jak málo stačí, aby se dala zničit léta budovaná pověst člověka/organizace/zastupitelů během krátké doby. Evidentní úspěchy a dlouholetá práce téměř nic neznamenají. Svět není černobílý.

5) SRDCE NA SPRÁVNÉM MÍSTĚ
Lidé jako Lukáš Kocián a další jemu podobní jsou lidé, kterých si osobně velmi vážím. I přes jejich osobní újmy pomáhali vždy kinu a obětovali mu kus práce a života. Prokazatelnou hodnotu, kterou vytvořili, bychom neměli spláchnout do kanálu (XY odpracovaných hodin, bez nároku na honorář atd.).

6) SPOLEČNOU CESTOU
Líbí se mi příspěvek Davida Kočího a další podobné. Žádám zastupitele, pokud by mohli zasednout ke společnému stolu a najít takové řešení, které by umožnilo plynulý přechod na nového provozovatele (Vybraného přes transparentní výběrové řízení, kam se mohou přihlásit všichni.). Kino by se nemělo zavírat a rozprodávat. Osobně jsem v tuto chvíli a s dostupnými informacemi pro uhrazení části dluhů, které vznikly „prokazatelně provozem a vybavením nekomerčního zařízení“. Zapomeňme prosím na své osobní pošramocené ctnosti, uražená ega a hledejme společnou konstruktivní cestu. Určitě existuje. Osočování k ničemu dobrému nepovede. Děkuji

Můj příspěvek může někomu znít možná naivně, jinému pyšně/arogantně, dalšímu neosobně, ale vězte, že úmysl je dobrý.

Děkuji za pochopení a přemýšlení


Ondřej Hejna