Petice za zachování Artkina Centrál

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Petice za zachování Artkina Centrál

Marcel Žaluda

#102 Změna pro Hradec také nechce kino zlikvidovat

2012-04-05 10:33

Mirek Bednář

#103 Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-05 11:34

#93: Mgr. T. Kopecký - Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

Pokud je to tedy tak, že ve smlouvě byla návratnost sjednána a platí Vámi uvedené ustanovení zákona o úpadku, pak tedy nechápu proč město okamžitě nezahájí právní kroky k vymožení majetku uhrazeného z dotací, aby mohl být co nejdříve zahájen provoz jiným subjektem a pokračování kina?

Marcel Žaluda

#104 Re: Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-05 13:09

#103: Mirek Bednář - Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

To je jednoduché, protože se celou dobu snažilo zachránit kino i jeho provozovatele a za druhé proto, že jak vidíte i z této diskuse, zástupci kina stále tvrdí, že to je jinak, že se majetek vydat nedal a že když nedostanou peníze, tak si ho rozeberou věřitelé. Což asi nebude tak úplně pravda.

K tomu se již nikdo z Centrálu nevyjadřuje, jak ke smlouvě se Státním fondem, která říká něco podobného, tak k paragrafu ohledně insolvence.

 

Anna

#105 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-05 13:38

#104: Marcel Žaluda - Re: Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům  

 Jak by řekla moje francouzštinářka piďte se buďte zvídavé...V této situace nelze věřit, lze jen ověřovat důkazy - paragrafy, smlouvy, audity, faktury.


Nepřihlášený uživatel

#106 Re: Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-05 13:42

#103: Mirek Bednář - Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům  

 RE: Mirek Bednář: Pokud je to tedy tak, že ve smlouvě byla návratnost sjednána a platí Vámi uvedené ustanovení zákona o úpadku, pak tedy nechápu proč město okamžitě nezahájí právní kroky k vymožení majetku uhrazeného z dotací, aby mohl být co nejdříve zahájen provoz jiným subjektem a pokračování kina?

 Ano představitelé města to ví! ZpH se podařilo ustavit pracovní skupinu k této problematice, ale všechny varianty řešení předkládal v pracovní skupině téměř vždy pan Kučera, občas i upravené z pera "skupiny příznivců" z koalice, respektive všechny hlasované na zastupitelstvu vycházely z této "dílny" a byly v podstatě na jedno brdo dejte dotaci, pučte a pod. případně vám za to dáme majetek. Povšimnete-li si odpovědí pana Kučery v této diskusi, ten říká, že nemůže v současnosti převézt majetek na město (pozn. za dotaci), že by zvýhodňoval jednoho věřitele. Na to jsme upozorňovali již dříve v diskusi a při dohadovacím řízení při projednávání odpuštění vratky 400 tis. při nedodržení dotačních pravidel OS a stejně pan Kučera slíbil, že když se mu vratka 400 tis. Odpustí, převede digitalizovanou techniku na město. Pak to neudělal, s tím, že by zvýhodňoval město jako věřitele!! Takže se táži petentů, kam má jít ta dotace na záchranu techniky a vybavení co město z velké části dotovalo, když se dušujete, že petice není na záchranu OS Pro-Centrál, kdo by měl být žadatelem? Pokud v tuto chvíli dá město OS Pro-Centrál tu požadovanou dotaci cca. 3 milióny (v návrzích bylo, že na solo účet s právem p. Kučery s ním disponovat), tak kdo zaručí, že OS nebude hned zase v insolvenci, když ani neví kolik a komu aktuálně dluží a dluhy jistě narůstají a zároveň majetek nemůže převézt. To je ta ochrana vybavení kina, když se neví, který věřitel by to mohl napadnout u soudu?  

Existuje takzvaná varianta č. 3, kterou vypracovali na pokyn jako jedinou úředníci města na základě analýzy smluv a zákonů, která má podporu většiny zastupitelů a ta čistě dle zákonů a smluv řeší problém. Smlouvy, které řeší co a jak bude s majetkem pořízeným s dotace na digitalizaci byly podepsány dávno před insolvencí OS, tudíž jsou platné i dle insolvenčního zákona a kromě toho i tento zákon o tomto majetku hovoří, jak jsem psal výše. Tudíž jediná cesta je nájemní  smlouvu s OS vypovědět, to pak bude muset dle smlouvy do 15 dnů převézt majetek pořízený z dotace na digitalizaci na město, další část majetku OS, vztahující se k zhodnocení budovy bude na základě znaleckého posudku dle obč. zákoníku vykoupena městem (cca. stovky tisíc) a já jsem navrhoval, být „grant“ a nabídnout OS i odkup zbylého majetku potřebného pro fungování kina (lístkový systém a pod.). Následovat by mělo řádné a transparentní výběrové řízení na provozovatele s podmínkami zachování „artového profilu“ kina. To je férové a zákonné řešení problému, šetřící daně a majetek města a zachovávající umělecké hodnoty kina! Chápu, že toto řešení není až tak výhodné pro OS Pro-Centrál které by chtělo zaplatit své dluhy, ale nezlobte se na mě, za chyby se platí a rozhodně není fér v podstatě platit opět již jednou dotovaný majetek z veřejných prostředků. I když jde o OS, tak tento projekt je komerční a není fér ho srovnávat s podporou jiného sportu, zejména který je v majetku města (hokej, fotbal) ač i mě se nelíbí, že jeho podpora je poměrně nákladná a „nadstandardní“.

Tuto variantu, nikdy vedení města nepředložilo k hlasování, pokyn, respektive podpis na výpovědi nájemní smlouvy myslím musí dát primátor, takže se ptejte tam. Já se obávám, že pupeční šňůra p. Kučera a pan primátor Fink je natolik pevná, že díky tomu se hrají takového nechutné politické hry na má dáti dal, jak můžeme pozorovat!

T. Kopecký Změna pro Hradec (člen kontrolního výboru zastupitelstva)

Mgr. T. Kopecký

#107 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-05 13:47

#105: Anna - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům  

 Ano paní Anno - v této situaci se piďte a ověřujte, protože bez toho je sráááášně jednoduché podepsal "dobře" napsanou petici, když neznáte data. Tím nechci podsouvat, že by signatáři petice jednali a priori nečestně, věřím, že tomu věří, o tom se nakonec budeme moci s několika zastupiteli přesvědčit na dohodnuté osobní schůzce. Uvidíme

Doktor

#108 Kino-Centrál je O.K.

2012-04-05 15:08

Aktivity tohoto kina jsou obdivuhodné a nejdou cestou zisků, ale sloužit občanům různých zájmů i bvěkových kategorií. Nechápu, proč někdo si troufá uvažovat o omezení činnosti "rodinného stříbra" Hradce Králové. Dr Svoboda
Jane

#109 výsledky auditu

2012-04-05 15:29

O problémech kina Centrál se mluví již řadu měsíců, nicméně první oficiální informaci jsme jako zastupitelé dostali až těsně před lednovým jednáním zastupitelstva, když jsme obdrželi jako podklad pro projednání bodu „Žádost o prominutí odvodů za porušení rozpočtové kázně a nevyměřeného penále za prodlení občanského sdružení Pro-Centrál“ kompletní znění protokolu o výsledku veřejnoprávní kontroly u provozovatele kina, občanského sdružení Pro-Centrál. Bylo to velmi smutné čtení, kde jsme se mohli dozvědět i takové věci, jako je (dokonce opakované) dvojí uplatňování stejné faktury u dvou poskytovatelů dotací, nepravdivá čestná prohlášení, nedohledatelné využití finančních prostředků, nehospodárné nakládání s finančními prostředky, nedodržování zákona o účetnictví či porušení nájemní smlouvy apod. Pochybení je neskutečné množství a mediálně nejpropíranější využití prostředků Pro-Centrálu na úhradu některých drobných výdajů volebního uskupení Doma v Hradci je spíše jen méně významnou třešničkou na dortu. Výmluvné je závěrečné doporučení důvodové zprávy k tomuto bodu, které nepotřebuje dalšího komentáře: „Odbor kultury, sportu a cestovního ruchu předkládá na základě pokynů z jednání kolegia primátora a diskuse zastupitelů k projednání kladnou variantu návrhu usnesení, přestože se domnívá, že vzhledem ke skutečnosti duplicitního uplatnění stejné faktury ve vyúčtování městu a Fondu kinematografie u projektu digitalizace kina (viz. článek 3.8.1 strana 9/17 přiloženého protokolu z veřejnosprávní kontroly) je žadatel nedůvěryhodnou právnickou osobou a odpuštění odvodu nedoporučuje.“.

Nepřihlášený uživatel

#110

2012-04-05 15:30

Chci zachovat kino Centrál.

Nepřihlášený uživatel

#111

2012-04-05 15:33

Mohu nabídnout metodu, která v případě zachování kina může přispět k financování jeho provozu. Je možné k tomu využít oslovení těch, co kino v petici podpořili, ale i dalších lidí, zejména jeho návštěvníků. Není to žádná jednorázová sbírka, ale dlouhodobý a velmi jednoduchý nástroj, jako přispět k financování kina, poměrně velmi významným způsobem. Máte-li zájem,mohu do Hradce přijet, stejně tam jezdím cca jednou za týden. Budeme v takovém případě potřebovat 2 hodiny koncentrovaného, ničím nerušeného času v nějaké (klubové?) místnosri, stojan a flipchart.
S přátelským pozdravem,
Ing. Vladimír Hanzlík
724 102 830

Nepřihlášený uživatel

#112 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Petice není nezávislá

2012-04-05 16:52

#16: Pavel Nix - Re: Re: Re: Re: Re: Petice není nezávislá

lidi, kteri by takto umeli delat kino beha po tehle zemi vice. neprecenujme to zase. navic by to mohli byt i lide s mene nafouklym egem a ambicemi nez ma leos kucera. a take lide s vetsi schopnosti ekonomicky ridit kino. neni to zas tak mimoradny vykon.


Nepřihlášený uživatel

#113

2012-04-05 21:21

Nedoufám ve změnu k lepšímu, ale přesto považuji za nutné se k petici připojit.
Marcel Žaluda

#114 Zbytečná petice

2012-04-05 21:30

http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/vyzva-v-podani-krajskeho-mesta-zni-kdo-chce-kino-20120405.html

Po tomto vyjádření je jasné, že petice splnila to co měla, město aktivně problém řeší a tento bude vyřešen. Kino bude zachováno.

gratuluji

Nepřihlášený uživatel

#115

2012-04-05 22:12

Podepisuji, protože, chci fungující Centrál. Ale škoda, že je petice trochu nešťastně formulována.
Mirek Bednář

#116 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-05 23:26

#106: - Re: Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

Souhlasím! To je jediné správné řešení, pane Kopecký, ale pak nechápu proč byla Změna pro město proti?

http://www.petice24.com/forum/29523/start/100


Nepřihlášený uživatel

#117

2012-04-05 23:27

Toho kina by byla škoda.
hurri

#118 Sbírka

2012-04-05 23:28

Nechci se tím detailně zabývat, ale pokud kino, tak milujete, ta se na dluh složte. Vypadá to, že by stačila částka cca 1000 Kč/signatář a to by nemuselo zatížit leckterý rodinný rozpočet.

Nepřihlášený uživatel

#119 Re: Sbírka

2012-04-06 00:27

#118: hurri - Sbírka

Vážená paní (pane), existuje něco jako veřejný zájem a i lidé s "menšinovými" zájmy mají právo mít možnost kam zajít a kde se scházet. To má (a musí) města (potažmo stát) podporovat - neboť většinové zájmy si na sebe vydělají samy...Lidé, kteří raději chodí do multikina, mají obecně v této společnosti daleko míň důvodů k peticím...Toto je naše podpora Centrálu jako kinu! A jak se vypořádají vztahy O.S. Centrál vs. město nechme jejich jednáním - ostatně je to jejich práce a my to tady stejně nevyřešíme...

hurri

#120 Re: Re: Sbírka

2012-04-06 00:55

#119: - Re: Sbírka

Město (potažmo stát), rozdělují svěřené finance špatně, takže by bylo lepší, aby každý rozhodl o svém "menšinovém" zájmu a podpořil ho. Chápu, že můžete mít jiný názor. Petice k řešení nepomůže, příspěvek od každého "signatáře/návštěvníka" ano, navíc by to bylo pro město jasné a silnější gesto než petice na internetu. Já mám, bohužel jen z médií, dojem, že v tomto případě není vše, jak by mělo být, ale nemám zdroje a vzdělání na právní rozbor situace a čas na pročtení této zajímavé diskuze.


Nepřihlášený uživatel

#121

2012-04-06 09:45

Kino Centrál podporuji ale bez Leoše Kučery, požaduji jeho odchod ze všech funkcí i ze zastupitelstva města a náhradu způsobených škod . Bíla

Nepřihlášený uživatel

#122

2012-04-06 11:20

Když do kina, tak do CENTRÁLU.....
Mgr. T. Kopecký

#123 Re:

2012-04-06 12:00

#121: -  

 

 

"RE: Souhlasím! To je jediné správné řešení, pane Kopecký, ale pak nechápu proč byla Změna pro město proti?

http://www.petice24.com/forum/29523/start/100"

Nějak Vám nerozumím, jestli myslíte variantu č.3, o které píši výše, že ji neměla Změna pro Hradec podpořit tak tato varianta je podporována většinou zastupitelů a jejich klubů, ale probírala se pouze v diskusi na pracovní skupině k této problematice, kterou jsme prosadili, ale nebyla zjevně do včerejška vůle vedení města ji zrealizovat a tedy nikdy nebyla např. předložena vedením města k hlasování na zastupitelstvu. Celou genezi shrnuje zastupitel Ing. Adan Záruba http://www.hradeckralove.org/hradec-kralove/par-slov-ke-kauze-central?ref=m&source=email&lred=1

Nicméně, jak je možné se dočíst ve včerejším Hradeckém deníku http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/vyzva-v-podani-krajskeho-mesta-zni-kdo-chce-kino-20120405.html přistoupilo vedení města k realizaci této varianty (pozn. řešení smluv je v kompetenci rady města, tedy nemusí řešit zastupitelstvo), která je dle mého názoru i názoru, troufám si říci, většiny zastupitelů napříč politickým spektrem jediná korektní, jak dle práva, tak dle morálních zásad kterým věříme, tedy řádně hospodařit s daněmi občanů.

Chápu a nejen já, že to není dobré pro OS Pro-Centrál, ale za chyby se bohužel platí. Chápu svízelnou situaci "obyčejných" členů občanského sdružení, příznivců a dobrovolníků, kteří mají obavy o osud a zachování opravdu dobrého formátu projektu artového kina a proto jsem včera inicioval setkání petičního výboru a dvou zastupitelů města (Lenka Trkalová, Adam Záruba). Vysvětlili jsme si spoustu věcí, snad všichni pochopili jaká je jediná v současnosti reálná varianta, konec konců správně jí město realizuje. Nicméně protože všem zúčastněným opravdu záleží na zachování kina v současném formátu, budeme iniciovat u vedení města a zastupitelů snahu o reálnou dohodu s OS Pro-Centrál, která by mohla zajistit plynulý přechod provozu po dobu, než se v reálném čase transparentním výběrovým řízením vybere kvalitní nový provozovatel, jež zajistí stávající formát kina (to by měly nastavit podmínky výběrového řízení). Stejně tak členové petičního výboru budou apelovat na OS Pro-Centrál, aby bylo nápomocno této společné idey při jednání s vedením města. Toto je slib, že se budeme v této věci snažit, jak budeme moci, ale zásadní činy v tomto směru se nyní čekají ze strany OS, což nikdo z nás nemá pravomoc ovlivnit, tedy můžeme jen doufat.

David Kočí

#124 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-06 12:46

#106: - Re: Re: Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům  

 Pane Kopecký, možná Vás to od člena TOP09 překvapí, ale rozhodně si nemyslím, že tento projekt je komerční, mnohem více komerční mi naopak přijdou zmiňované sporty a též si nemyslím, že podpora města na vlastní provoz kina byla dostatečná, srovnejte např. s 1,2 mil Kč, kterými letos na obdobný projekt přispívá město České Budějovice. Proto nemám sebemenší problém s tím, aby dluhy prokazatelně vzniklé provozem kina, město za sdružení zaplatilo, bylo by to, myslím, morální gesto, které si město může dovolit. Jen prozatím zastupitelstvu předkládané varianty řešení měly ta ale..., která zmiňujete.

Ondřej Hejna

#125 osobní pohled - společné řešení

2012-04-06 15:26

Opět přeji dobrý den,

jsem moc rád, kolik lidí přineslo veřejně svůj úhel pohledu na tuto již dost medializovanou kauzu (anonymní příspěvky pro mne mají menší váhu).
Padlo zde opravdu hodně zajímavých názorů, argumentů i pocitů a pomáhá mi to upřesňovat si názor (nikoliv nějaký soud).
Osud kina mi není lhostejný, proto poznatkům věnuji velké množství času.

současný stav situace je pro mne takovýto:

1) MĚSTO:
Zastupitelé veřejně potvrdili (Mgr. T. Kopecký; Ing. Adam Záruba atd.), že kino zůstane zachováno a rovněž jeho artová (tzn. do značné míry nekomerční) podstata. Sdružení Pro-Centrál dostane možnost se zapojit do nového výběrového řízení. Město by také mělo zvážit výši roční dotace pro tento nekomerční subjekt, aby bylo možné ho provozovat. Mělo by mít větší dohled nad nakládáním s veřejnými prostředky. Děkuji zástupcům města, že nám kino nezmění na tržnici či kasino.

2) PRO-CENTRÁL:
Pan Leoš Kučera začal uvádět některá pochybení (účetní chyby, špatné využívání dotací, netransparentní hospodaření) a měl za ně nést zodpovědnost. Objasnil také specifické životní podmínky takovéto organizace. Je pro mne osobně zřejmé, že bez větší podpory od města tu takový stánek nemůže dlouhodobě fungovat. Také by se měli objasnit vážná obvinění na manipulativní jednání a chování pana Kučery ve vztahu k městu (viz.: http://www.hradeckralove.org/hradec-kralove/par-slov-ke-kauze-central?ref=m&source=email&lred=1).

3) PETICE:
Lidé, kteří mají více či méně informací svojí peticí a komentáři jednoznačně ukazují, že o kino mají zájem. Jeho dosavadní činnosti si váží a kromě připomínek k hospodaření souhlasí i s jeho náplní. Na nepopiratelné úspěchy jsou jako občané města společně hrdí. Kritika padla i na "neartový" program kina (Ten ale asi nepůjde změnit, pokud město nebude více přispívat... Pak je tu také otázka, jaká bude návštěvnost. Všichni chtějí artové kino, ale kolik lidí zde reálně chodí na artové filmy?). Čili to je na každém občanovi, aby si na to uměl odpovědět.

4) MŮJ SOUČASNÝ DOJEM:
Tato kauza ukazuje, jak se v politice jedná, jak se nehledají společná a společně prospěšná řešení. Každý si snaží krýt svůj krk a nikdo nechce nést zodpovědnost za svá rozhodnutí. Také to ukazuje, jak málo stačí, aby se dala zničit léta budovaná pověst člověka/organizace/zastupitelů během krátké doby. Evidentní úspěchy a dlouholetá práce téměř nic neznamenají. Svět není černobílý.

5) SRDCE NA SPRÁVNÉM MÍSTĚ
Lidé jako Lukáš Kocián a další jemu podobní jsou lidé, kterých si osobně velmi vážím. I přes jejich osobní újmy pomáhali vždy kinu a obětovali mu kus práce a života. Prokazatelnou hodnotu, kterou vytvořili, bychom neměli spláchnout do kanálu (XY odpracovaných hodin, bez nároku na honorář atd.).

6) SPOLEČNOU CESTOU
Líbí se mi příspěvek Davida Kočího a další podobné. Žádám zastupitele, pokud by mohli zasednout ke společnému stolu a najít takové řešení, které by umožnilo plynulý přechod na nového provozovatele (Vybraného přes transparentní výběrové řízení, kam se mohou přihlásit všichni.). Kino by se nemělo zavírat a rozprodávat. Osobně jsem v tuto chvíli a s dostupnými informacemi pro uhrazení části dluhů, které vznikly „prokazatelně provozem a vybavením nekomerčního zařízení“. Zapomeňme prosím na své osobní pošramocené ctnosti, uražená ega a hledejme společnou konstruktivní cestu. Určitě existuje. Osočování k ničemu dobrému nepovede. Děkuji

Můj příspěvek může někomu znít možná naivně, jinému pyšně/arogantně, dalšímu neosobně, ale vězte, že úmysl je dobrý.

Děkuji za pochopení a přemýšlení


Ondřej Hejna