Petice za zachování Artkina Centrál

Kocík

/ #79 K článku odkazovanému z této petice ....

2012-04-04 01:01

Milý zastupiteli, nikomu z organizáorů a signatářů petice nejde o sdružení provozující kino, ale o zachování kontinuity provozu v kině a záchranu jeho jedinečného technického vybavení. Problémy kolem kina nevzniky najednou, ale táhnou se od doby digitalizace. Bey zní by ale dnes nebylo dohromady co promítat, což je zase existenční problém kin, která zdigitalizována nebyla. Sám jsem hledal možné řešení ještě před tím, než to někdo vytáhl na světlo boží jako kauzu. Sám jsem osobně hovořil s Ing. Martinem Soukupem 24. června loňského roku o eventuální možnosti provozování kina jiným provozovatelem. Úskalí všeho je v podstatě nemožnost převodu majetku bez souhlasu donorů na jiný právní subjekt, což se částečně podařilo vyřešit až teď. Nicméně pokud dojde k převodu majetku teď, může toto případný insolvenční správce prohlásit za neplatné, neboť by šlo o vyvedení majetku z povinné společnosti a město by o technické vybavení stejně přišlo.
Cena technického vybavení převyšuje částku, kterou o.s. Pro-Centrál navrhlo jako možnou pro situaci, že se uspokojí věřitelé a vybavení zůstane zachováno pro využití novým provozovatelem. Pokud dojde k rozprodání technického vybavení, tak to budu považovat za velikou křivdu, protože třeba na instalaci 3D technologie se podílelo 54 dobrovolníků, kteří si vzali den volna v práci aby přestěhovali od Malého Růžku 17m širokou bednu s plátnem bez nároku na honorář, protože kamion byl tak dlouhý, že by se na dvůr kina nevytočil, další 4 externí dobrovolníci stavěli týden lešení a vyřezávali otvor ve stropě a nakonec instalovali 3D plátno, také ve svém osobním volně, brali si dovolenou, nebo neplacené volno a dělali to jen za stravu a za občerstvení a to i 14 hodin denně. A tak bych mohl jmenovat dále a dále. Tohle všechno v ceně vybavení není zahrnuto, a pokud dojde k prodeji majetku, veškeré snažení všech těch lidí, kteří to dělali z lásky k biografu přijde v niveč. Ani nevím, proč to tady píšu, protože to všechno víš. Já jen pořád čekám na nějaký konstruktivní návrh. Od tebe jsem ho neslyšel, když jsme se sešli před čtyřmi měsíci v kavárně Čtyřlístek, a nevidím ho nikde ani teď. Jediné, co od tebe slyším, je rozprodání, noví provozovatelé, kavárnu zvlášť, aby někomu vydělávala, kino zvlášť ... celé mi to začíná připomínat privatizaci důchodového systému, nebo zdravotnictví. Je tady spousta věcí, které by měly být chápány jako veřejný zájem a neměly by být předmětem zisku. A školství, zdravotnictví, sociální systém a kulturu tam řadím.
Takže se ptám co s tím ??? A je mi jedno, jestli mi odpoví vážený radní, podnikatel, politik, anebo můj starý kamarád hudebník, kterému jsem před osmi lety pomáhal shánět pro jeho kapelu zkušebnu, odzvučil spustu koncerů, radil a pomáhal. Taky jsem to tehdy nedělal pro peníze, ale pro kamarády z kapely, která mě oslovila, ke které jsem měl blízko protože přinášela radost lidem kolem sebe a to ne pro peníze, ale kvůli lidem. Osobně bych ale radši viděl zase toho starého vousatého frontmana, kytaristu a kamaráda, neboť mám pocit, že politika v tomto městě lidi kazí a že z mých bývalých kamarádů dělá lidi, kteří zapomněli na svoje kořeny, na to, jak začínali a proč to tehdy dělali. Pro peníze to určitě nebylo ….. L.K.