Petice za zachování Artkina Centrál

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Petice za zachování Artkina Centrál

Ondřej Hejna

#76 osobní pohled

2012-04-03 22:53

Dobrý večer,

takovýto typ diskusí vnímám jako velmi podstatný a podnětný. Konkrétně zde se z mého pohledu nejedná o "řešení mindráků, nebo o nějaké výlevy" jako tomu je jinde a jak uvádí pan Kučera. Většinou se jedná o jasnou a věcnou argumentaci bez osobních zabarvení.
Lidé, kteří sem psali a píší se i přes rozdílnost názorů a úhlů pohledů naprosto bezvýhradně shodnou na jednom: Chtějí zachovat Art kino Centrál.
To je, myslím, zřejmé.
Otázkou tedy je, proč někteří i přes tuto shodu nechtějí podepsat petici.
Problém vidím v tom, že
a) město se veřejně jasně NEVYSLOVILO pro zachování kina
(resp. že udělá vše pro jeho zachování, ideálně nejvýhodnější a nejsnazší cestou. Potvrzuje to i záznam ze schůze městské rady.)

b) Sdružení Pro-Centrál jedná NETRANSPARENTNĚ
(Určitě by situaci pomohlo vyjasnit uveřejnění auditu, hodnoty majetku sdružení, rozložení závazků ve vztahu k věřitelům za jejich souhlasu a nač hodlá sdružení požadované necelé 3 miliony použít. Jedná se o veřejné peníze a v tuto chvíli mají zastupitelé, tzn. i občané právo na tyto informace. Pokud došlo k nějaké formě zpronevěry městských financí, musí se nést spor k odpovědnosti a město by to určitě nemělo dotovat.)

c) DOTAČNÍ FORMA financování je vždy sporná
(Špatně se prokazuje potřebnost, umělecká i duševní hodnota takovýchto typů organizací. Čili tento bod bude vždy sporný a značně subjektivní.)
Nicméně tato petice má svým smyslem dokázat právě „duševní hodnotu“ kina pro obyčejné lidi. Zastupitelé pak mohou jednat v souladu s občany v otázce zachování a financování kina.

Vůbec se tedy nedivím všem těmto argumentům, považuji je za adekvátní a pochopitelné. Předem děkuji kompetentním osobám za případnou snahu o jejich zodpovězení.
Osobně kinu vděčím za pomoc při finalizaci mixu zvuku k filmu, proto má kino i přes výše uvedené moji podporu.

Děkuji všem čtenářům, přispívajícím a věcně argumentujícím lidem.
Neházejme špínu jeden na druhého, ale zachraňujme kino.


Ondřej Hejna

PS: První otázku už město alespoň naznačilo tímto prohlášením: http://www.hradeckralove.org/hradec-kralove/hradecke-recko-kam-kracis-hradecka-pravice?ref=m&source=email&lred=1
a doufám, že se tento autorsky nekonkrétní článek bude držet slibu kino udržet, ať už současná situace dopadne jakkoliv.


Nepřihlášený uživatel

#77 Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-04 00:01

#74: Leoš Kučera - Něco ke všem těm komentářům

a)     bez předchozího souhlasu rady Fondu zařízení zakoupené za přispění účelové dotace od Fondu dle této smlouvy neprodávat nebo nepřemisťovat do jiného objektu.

 

Jakmile zařízení pořízené z příspěvku SF prodáte, nebo prodá insolvenční správce nastává:

VI.

Zvláštní ujednání

 

/1/ Nesplnění či porušení podmínek žadatelem, za nichž je účelová dotace Fondem poskytována, je porušením smluvních povinností, pro které může Fond od této smlouvy odstoupit. Odstoupení je třeba učinit písemně, účinky odstoupení nastávají okamžikem doručení žadateli. V takovém případě je žadatel povinen poskytnutou účelovou dotaci Fondu vrátit nejpozději ve lhůtě 30 dnů ode dne doručení písemného projevu vůle Fondu
o odstoupení. Pro doručování platí obdobně ustanovení čl. V. odst. 1 této smlouvy.

 

Takže si myslím, že bych to raději neprodával.

Předpokládám, že Centrál bude mít podobné znění smlouvy.


Nepřihlášený uživatel

#78

2012-04-04 00:42

Centrál je unikátní kino, které by nemělo zaniknout.
Kocík

#79 K článku odkazovanému z této petice ....

2012-04-04 01:01

Milý zastupiteli, nikomu z organizáorů a signatářů petice nejde o sdružení provozující kino, ale o zachování kontinuity provozu v kině a záchranu jeho jedinečného technického vybavení. Problémy kolem kina nevzniky najednou, ale táhnou se od doby digitalizace. Bey zní by ale dnes nebylo dohromady co promítat, což je zase existenční problém kin, která zdigitalizována nebyla. Sám jsem hledal možné řešení ještě před tím, než to někdo vytáhl na světlo boží jako kauzu. Sám jsem osobně hovořil s Ing. Martinem Soukupem 24. června loňského roku o eventuální možnosti provozování kina jiným provozovatelem. Úskalí všeho je v podstatě nemožnost převodu majetku bez souhlasu donorů na jiný právní subjekt, což se částečně podařilo vyřešit až teď. Nicméně pokud dojde k převodu majetku teď, může toto případný insolvenční správce prohlásit za neplatné, neboť by šlo o vyvedení majetku z povinné společnosti a město by o technické vybavení stejně přišlo.
Cena technického vybavení převyšuje částku, kterou o.s. Pro-Centrál navrhlo jako možnou pro situaci, že se uspokojí věřitelé a vybavení zůstane zachováno pro využití novým provozovatelem. Pokud dojde k rozprodání technického vybavení, tak to budu považovat za velikou křivdu, protože třeba na instalaci 3D technologie se podílelo 54 dobrovolníků, kteří si vzali den volna v práci aby přestěhovali od Malého Růžku 17m širokou bednu s plátnem bez nároku na honorář, protože kamion byl tak dlouhý, že by se na dvůr kina nevytočil, další 4 externí dobrovolníci stavěli týden lešení a vyřezávali otvor ve stropě a nakonec instalovali 3D plátno, také ve svém osobním volně, brali si dovolenou, nebo neplacené volno a dělali to jen za stravu a za občerstvení a to i 14 hodin denně. A tak bych mohl jmenovat dále a dále. Tohle všechno v ceně vybavení není zahrnuto, a pokud dojde k prodeji majetku, veškeré snažení všech těch lidí, kteří to dělali z lásky k biografu přijde v niveč. Ani nevím, proč to tady píšu, protože to všechno víš. Já jen pořád čekám na nějaký konstruktivní návrh. Od tebe jsem ho neslyšel, když jsme se sešli před čtyřmi měsíci v kavárně Čtyřlístek, a nevidím ho nikde ani teď. Jediné, co od tebe slyším, je rozprodání, noví provozovatelé, kavárnu zvlášť, aby někomu vydělávala, kino zvlášť ... celé mi to začíná připomínat privatizaci důchodového systému, nebo zdravotnictví. Je tady spousta věcí, které by měly být chápány jako veřejný zájem a neměly by být předmětem zisku. A školství, zdravotnictví, sociální systém a kulturu tam řadím.
Takže se ptám co s tím ??? A je mi jedno, jestli mi odpoví vážený radní, podnikatel, politik, anebo můj starý kamarád hudebník, kterému jsem před osmi lety pomáhal shánět pro jeho kapelu zkušebnu, odzvučil spustu koncerů, radil a pomáhal. Taky jsem to tehdy nedělal pro peníze, ale pro kamarády z kapely, která mě oslovila, ke které jsem měl blízko protože přinášela radost lidem kolem sebe a to ne pro peníze, ale kvůli lidem. Osobně bych ale radši viděl zase toho starého vousatého frontmana, kytaristu a kamaráda, neboť mám pocit, že politika v tomto městě lidi kazí a že z mých bývalých kamarádů dělá lidi, kteří zapomněli na svoje kořeny, na to, jak začínali a proč to tehdy dělali. Pro peníze to určitě nebylo ….. L.K.

Nepřihlášený uživatel

#80

2012-04-04 01:25

takhle - předpokládám, že plátno a stará promítačka zůstanou, takže by se to do doby, než město za 3 miliony koupí, novou digi (asi ne tak 4K), může udělat pankovějc - promítání párkrát do týdne (aspoň to bude víc exkluzívo), pojede hospoda s příjemnou obsluhou a dobrou hudbou, koncerty, pospolitost - komunita. Cokoliv než současný stav, ten je tragický. A ono se to kino třeba na pár neděl zavře, připravme se na to. Jinak zaplaťpánbů,že je to elektro a můžeme se tu vyjadřovat a nikdo nám nemaže naše příspěvky, štěstí, že žijeme v takové době, že to tu můžeme zanázorovat. Chápu všechny L.K., že jim to není pochuti, ale naštěstí tu je i nečernobílý názor na řešení situace. Vždy existuje třetí cesta, nebo čtvrtá a další. Člověk by měl unést odpovědnost za své (ne)činy.
Kocík

#81 Re: Pane Anonym ...

2012-04-04 02:14

#80: -

Žádná stará promítačka není, nové technoloie byly zprvu instalovany i pro projekco 35mm filmů, a jsou napsány na sdružení, takře zůstaneholý barák, leda bychom z nějakého vesnického sálu přivezly čtyřky a pálili na nich uhlíky do vypotřebování zásob (už se nevyrábějí). Nemáte představu, jaké jsou náklady na provoz takovéhohle cirkusu a jak jsem řekl, spousta práce a finančních prostředků bude mařena a bude muset být bez náhrady znovu vynaložena.

Takže očekávám návrh na konkrétní řešením teď hned .... jste chytrý stejně tak jako všichni zastupitelé, kteří nejsou schopni najít řešení už od října loňského roku ..... stejně tak, jako není řešení na vypověení smlovy s ABD invest a bude nás to stát mnonem více peněz, než nějaké kino ...

Jak již bylo několikrát řečeno, taty vůbec nejde o Pro-Centrál a Kučeru ale o zachvání kontinuity a tradice s co možná nejmenší finanční ztrátou a zbytečným protahováním agonie se situace bude jen nadále zhoršovat. Řešení je jediné, buď zadotovat současného provozovatele s podmínkou, že tam budu mít vlastního člověka, který bude dohlížet nad ekonomickou stránkou chodu kina, nebo vyřešit právně nenapadnutelnou cestou převod technického vybavení, na město, nebo nového provozovatele a provozovat kino dál ....

Máte snad nějaký lepší návrh ???


Nepřihlášený uživatel

#82 Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-04 03:22

#74: Leoš Kučera - Něco ke všem těm komentářům

Leoši, bezmála v tuto chvíli 1.300 podpisů pod petici by se pouze její papírovou formou nikdy nezískalo. Podívejte se na tu solidaritu i z jiných krajů. A většina názorů zde kino Centrál podporuje. Proto doporučuji trochu pokory a smířlivosti ke kritickým názorům i když mnohdy třebas nemají opodstatnění. Tomu se v žádné internetové diskusi nevyhnete a spíše je svými doporučeními ještě více rozproudíte. Já osobně jsem velmi mile překvapen tou velkou podporou pro zachování Centrálu, tak to prosím nekažte. Já bych všem podporovatelům spíše velmi poděkoval.

Leoš Kučera

#83 Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-04 10:44

#82: - Re: Něco ke všem těm komentářům

Děkuji všem co vyjádřili podporu a všem podepsaným diskůtérům. Těžko se bránit jistým osočeníma urážkám co tam jsou. Řeči o netransparetnosti (viz třeba pan Hejna) jsou dost zvláštní. Audit byl vnitřní z pozice magistrátu a byl prezentována na zastupitelstvu a také jeho závěry, byť trochu populisticky i v médiích. Pro zájemce je k nahlédnutí po dohodě. Může se ozvat do kina. S nejhlubší pokorou.


Nepřihlášený uživatel

#84

2012-04-04 11:05

Je to nádherný prostor a byla by škoda ,aby kino zrušili Janků
Václav Maixner
Nepřihlášený uživatel

#85 Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-04 11:16

#83: Leoš Kučera - Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

Leosi, dekuji za prispeni do diskuze a shrnuti stavu z Tve strany. Take dekuji za umozneni nahlednout do auditu a udelat si tak vlastni obrazek. Myslim, ze teto moznosti vyuzije vice lidi. Doufam v to.

A take jsem rad, ze se tu diskutuje. Vetsina prispevku je konstruktivnich i kdyz ne souhlasnych. Ale prave pres vyjadreni vzajemnych pozic je mozne dojit k reseni. A to je co chceme vsichni. Reseni, ktere zachova kino a jeho provoz.


Nepřihlášený uživatel

#86

2012-04-04 11:47

Je důležité, aby Cinestar neměl monopol.
Mirek Bednář

#87 Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-04 11:58

Sám jste se usvědčil, že vám jde jen o zalepení dluhů! proč jste zamlčel informaci o tom, že smlouva města s Pro-Centrálem, stanoví, že OS převede bezplatně nejpozději do konce roku 2012 na město tento majetek? A proč nezveřejníte audit? Jsem také pro zachování kina, ale to s tím nesouvisí. Dluhy má platit ten, kdo je svým nezodpovědným přístupem způsobil!


Nepřihlášený uživatel

#88 Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-04 12:12

#87: Mirek Bednář - Re: Něco ke všem těm komentářům

Leos Kucera nabidl moznost se do auditu podivat. Vyuzijte ji tedy. Ja tak ucinim co nejdrive, abych byl obeznameny se situaci.

Leoš Kučera

#89 Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-04 13:00

#87: Mirek Bednář - Re: Něco ke všem těm komentářům

Nic jsme nezatajili. Není důvod. Pokud kino padne do insolvence tak bude veškerý majetek sdružení v kině, tedy i technika, součástí vypořádání s veřiteli a případný převod/dar by byl brán jako jejich poškozování. Máte-li jiný právní názor sem s ním.

 


Nepřihlášený uživatel

#90

2012-04-04 13:06

Nemám nic proti sportu, pokud je mu věnována přiměřená pozornost a rozumná podpora zejména vzhledem mládeži. Ale ve srovnání s možností distribuovat alespoň trochu méně konzumní kinematografii považuji podporu sotva průměrného hradeckého fotbalu za nevyváženou. Na druhou stranu v případě zachování finančí účasti města by měl Centrál ve svým programu nekomerční snímky ještě zvýraznit. Klidně se obejdu bez 3D projekcí, ostatně je to jen prázdná forma bez budoucnosti, pouhá atrakce...
Jana Koptová

#91 Re: Re: Petice

2012-04-04 14:15

#19: Pavel Nix - Re:  

 

A to se neříká, kolik se strká do fotbalu. Centrál je jediné kino ve městě. Tam člověk dojde pěšky a po kině se může stavit ještě na skleničku vína a dozažít film. Nehledě na to, že je to jen kousek od nádraží a terminálu.

Vaclav Muller
Nepřihlášený uživatel

#92

2012-04-04 15:38

V Hradci už nejsem přes 4 roky a tamní dění nesleduji. Ale pamatuji si velmi dobře na vznik nového, artového Centrálu, tak jak jej založil Leoš Kučera a spol. Velmi rád jsem s Centrálem spolupracoval jako autor filmového magazínu Kino plus v Českém rozhlase Hradec Králové. Myslím, že Centrál měl pod Leošovým vedením skvělou dramaturgii a vynikající technické zázemí. Výborně jsem se cítil i v hospodě a kavárně A kafé pluje...
Jedinečné území kvalitního filmu, výtvarného umění ve foyer, pohody a svobody ! Nenechme ho zničit!

Mgr. T. Kopecký

#93 Re: Re: Re: Něco ke všem těm komentářům

2012-04-04 16:07

#89: Leoš Kučera - Re: Re: Něco ke všem těm komentářům  

Nevím, to si má řešit město, ale co třeba:

182/2006 o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon)

§ 208 [Komentář]

                 Do majetkové podstaty nepatří též majetek, se kterým lze podle zvláštního právního předpisu naložit pouze způsobem, k němuž byl určen, zejména účelové dotace a návratné výpomoci ze státního rozpočtu, z Národního fondu, z rozpočtu územního samosprávního celku nebo státního fondu, finanční rezervy vytvářené podle zvláštních právních předpisů30) , majetek České národní banky, který byl na základě zvláštních dohod svěřen do správy jiné osobě, zboží propuštěné celním úřadem k dočasnému použití a majetek státu v rozsahu stanoveném zvláštním právním předpisem31).

PS: Jsem rád, že alespoň "nakouknout" do zápisu z veřejnoprávní kontroly a jeho dodatku, nechá pan Kučera zájemcům, i když bych byl raději za cekové transparentní zveřejnění, už jenom aby uvedl na pravou míru ty mediální útržky z něj, ke kterým má výhrady. Děkuji mu za první střípek náznaku solidního přístupu a doufám, že to bude pokračovat.

nobody

#94 Petice

2012-04-04 17:24

pan Kučera se snaží zmanipulovat lidi, aby dostal od města prachy na zaplacení dluhů...
Kocík

#95 Re: Petice

2012-04-04 18:58

#94: nobody - Petice

Milý pane "NIKDO" to se stydíte pod svůj příspěvek podepsat ??? Přemýšlel jsem, že budu takovéto příspěvky mazat, ale neučiním tak, neboť každý rozumný člověk si udělá obrázek o takovém příspěvku a jeho autorovi. Styďte se, jste typický příklad čecháčství, kdy někdo nadává doma u televize, nebo v hospodě, ale veřejně s konstruktivním názorem nevystoupí, protože na takové jednání nemá morálně, ani intelektuálně ....


Nepřihlášený uživatel

#96

2012-04-04 21:17

Kino nabízelo zajímavý a hodnotný program, ze kterého bylo možno si vybrat. Ztráta takovéhoto kulturního zařízení by byla ochuzením pro nás občany, kteří se nespokojí jen s mediálně nabízenou kulturou.

Nepřihlášený uživatel

#97

2012-04-04 21:30

Vím o této petici od mého kolegy, Lukíše Kociána. Přečetl jsem základní věci a plně s tím souhlasím.
Kocík

#98 Anononymní příspěvky

2012-04-04 23:36

#97: -

Prosím všechny signatáře a přispěvatele, aby se pokud možno podepisovali pod své příspěvky. Nerad bych je mazal jen proto, že jsou anonymní, případně urážející a podobně, pokud si za něčím stojím, dám to veřejně najevo, pokud se mi něco nelíbí, tak taky ... a stojím si za tím a podepíšu se pod to. jestli se stydíte za svůj názor, tak sem raději nic nepište ... L.K.

 


Nepřihlášený uživatel

#99

2012-04-05 08:55

Myslím,že je nutné aby uprostřed města bylo kino.Je třeba ho zachovat.Jinak už bude v Hradci úplné vylidnění jako je to na Ulrichově náměstí.

Nepřihlášený uživatel

#100

2012-04-05 09:14

Kino a současně kulturní klub v samém centru města je úžasná záležitost.