Petice za zachování Artkina Centrál

Ondřej Hejna

/ #76 osobní pohled

2012-04-03 22:53

Dobrý večer,

takovýto typ diskusí vnímám jako velmi podstatný a podnětný. Konkrétně zde se z mého pohledu nejedná o "řešení mindráků, nebo o nějaké výlevy" jako tomu je jinde a jak uvádí pan Kučera. Většinou se jedná o jasnou a věcnou argumentaci bez osobních zabarvení.
Lidé, kteří sem psali a píší se i přes rozdílnost názorů a úhlů pohledů naprosto bezvýhradně shodnou na jednom: Chtějí zachovat Art kino Centrál.
To je, myslím, zřejmé.
Otázkou tedy je, proč někteří i přes tuto shodu nechtějí podepsat petici.
Problém vidím v tom, že
a) město se veřejně jasně NEVYSLOVILO pro zachování kina
(resp. že udělá vše pro jeho zachování, ideálně nejvýhodnější a nejsnazší cestou. Potvrzuje to i záznam ze schůze městské rady.)

b) Sdružení Pro-Centrál jedná NETRANSPARENTNĚ
(Určitě by situaci pomohlo vyjasnit uveřejnění auditu, hodnoty majetku sdružení, rozložení závazků ve vztahu k věřitelům za jejich souhlasu a nač hodlá sdružení požadované necelé 3 miliony použít. Jedná se o veřejné peníze a v tuto chvíli mají zastupitelé, tzn. i občané právo na tyto informace. Pokud došlo k nějaké formě zpronevěry městských financí, musí se nést spor k odpovědnosti a město by to určitě nemělo dotovat.)

c) DOTAČNÍ FORMA financování je vždy sporná
(Špatně se prokazuje potřebnost, umělecká i duševní hodnota takovýchto typů organizací. Čili tento bod bude vždy sporný a značně subjektivní.)
Nicméně tato petice má svým smyslem dokázat právě „duševní hodnotu“ kina pro obyčejné lidi. Zastupitelé pak mohou jednat v souladu s občany v otázce zachování a financování kina.

Vůbec se tedy nedivím všem těmto argumentům, považuji je za adekvátní a pochopitelné. Předem děkuji kompetentním osobám za případnou snahu o jejich zodpovězení.
Osobně kinu vděčím za pomoc při finalizaci mixu zvuku k filmu, proto má kino i přes výše uvedené moji podporu.

Děkuji všem čtenářům, přispívajícím a věcně argumentujícím lidem.
Neházejme špínu jeden na druhého, ale zachraňujme kino.


Ondřej Hejna

PS: První otázku už město alespoň naznačilo tímto prohlášením: http://www.hradeckralove.org/hradec-kralove/hradecke-recko-kam-kracis-hradecka-pravice?ref=m&source=email&lred=1
a doufám, že se tento autorsky nekonkrétní článek bude držet slibu kino udržet, ať už současná situace dopadne jakkoliv.