Petice za zachování Artkina Centrál

Mgr. T. Kopecký

/ #66 Dotace pro OS Pro-Centrál na provoy a vybavení od města Hradec Králové

2012-04-03 19:25

#25: Pavel Nix - Re: Re: Re:  

Pane Nixi, chápu, že máte rád kino Centrál a jako Vy si cením některých jeho nesporných programových a uměleckých kvalit. Netroufám si hodnotit, zda zásluhy na kvalitním rámci kina má pouze a jen jeho ředitel pan Kučera, nebo např. i kvalitní stálá dodávka programové nabídky od distributora a držitele některých licencí např. přenosu z Metropolitní opery společnosti Pro-Aera, nebo nesporně i práce mnoha nadšenců okolo Kina. Nicméně pouštíte se v diskusi na tenký led dotační politiky města a dodržování jejích pravidel ze strany dotovaného subjektu. V tomto směru prosím vyzvěte pana Kučeru nechť zveřejní kopii protokolu o výsledku veřejnoprávní kontroly u organizace Pro-Centrál značka: MMHK/144155/2011 AK/Vol, aby bylo jasno. Mě to v tuto chvíli nepřísluší ze zákona, to jen poznamenávám. Co mohu na objasnění dotační politiky města v veřejných zdrojů sdělit je toto:

1) V roce 2009 dotovalo město Pro-Centrál celkovou částkou 2 600 000 Kč, z toho na provozní činnost 650 000 Kč, na digitalizaci 1 850 000 Kč, a zbytek 100 000 Kč na jiné projekty např. Festival francouzského filmu, představení Metropolitní opery atd.

2) V roce 2010 dotovalo město Pro-Centrál celkovou na provozní činnost 650 000 Kč

3) V roce 2011 dotovalo město Pro-Centrál celkovou na provozní činnost 690 000 Kč + další akce.

To se vám zdá málo? Kromě toho Pro-Centrál získal řadu dalších dotací na akce a v řádech kolem 2 mil. srovnatelnou dotaci na digitalizaci od Fondu kinematografie, což tvořilo druhou část dotace na vybavení kina o kterém píšete. Ptejte se prosím pana Kučery, jak se zacházelo s dotacemi, jak se provádělo vyúčtování, jak se hospodařilo, když návštěvnost kina je na takové úrovni (cca 60 tisíc diváků)? Z dostupných zdrojů jsou vyčísleny odhady neuhrazených pohledávek OS přes 3,6 miliónů, jak je to možné, to si nechte objasnit od pana Kučery, nebo pokud zveřejní audit, tak tam?

Nevím, kde jste vzal tvrzení, že zastupitelům nejde o řádné řešení zachovávající, i podle mě kvalitní rámec kina Centrál? Zastupitelé spravují i vaše daňové výnosy a jsou vázání a to i zákonem o obcích, aby dbali na řešení v jeho souladu a tím prosím není, že se znovu zaplatí městem dotovaný smluvně vázaný majetek (viz. níže) jakousi dotací nebo jak se to z pera pana Kučery různě nazývalo, i když všichni moc dobře vědí, že je to také v rozporu s insolvenčním zákonem! Dotace od města na digitalizaci je vázána na smlouvu s Pro-Centrálem, která stanoví, že OS převede bezplatně nejpozději do konce roku 2012 na město tento majetek (něco přes 3 mil.), nebo do 15 dnů od vypovězení nájemní smlouvy městem. K tomu dle zákonů náleží OS řádné znaleckým posudkem ohodnocené stavební zhodnocení kina (v řádech stovek tisíc), které přejde takto na město. To je řádné řešení jak zachovat majetek z dotace v majetku města, po čemž by následovalo řádné výběrové řízení na nového a doufáme, že i lepšího provozovatele, pochopitelně s podmínkami VŘ zachovávajícími umělecký rámec kina. Je na čase řešit platnost nájemní smlouvy.

Toto řešení, je podle mě správné, nikoli snaha pana Kučery o tu bezúročnou půjčku 1,5 mil. tu dotaci v miliónech, což vnímám jako snahu o pouze a jen pouze zalepení dluhů OS pod jeho vedením, což nakonec několikrát padlo z různých úst!! Bohužel pan zastupitel Kučera je členem drolící se koalice města Hradec Králové a tudíž se obávám, že vše může provázet politická korupce nejhrubšího zrna.

S pozdravem Mgr. T. Kopecký (Změna pro Hradec)