Petice za zachování Artkina Centrál

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Petice za zachování Artkina Centrál


Nepřihlášený uživatel

#51 Re: Re: Re: Re: Re: Petice není nezávislá

2012-04-03 14:37

#15: - Re: Re: Re: Re: Petice není nezávislá

Nechápu, proč vrtáte do lidí, kteří ctějí kino zachránit a proč se raději nepídíte po lidech, kteří chtějí kino potopit? Neznají se náhodou s někým z mutiplexů...?

Pavel Nix
Hradec Králové

#52 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Petice není nezávislá

2012-04-03 14:43

#51: - Re: Re: Re: Re: Re: Petice není nezávislá

Věřil bych tomu, protože tlaky jsou od začátku provozování kina obrovský. Kdysi prý lidé z multikina vyhrožovali  Leošovi Kučerovi vypálením artkina apod. Takže není divu, že z této situace teď mají mnozí radost...


Nepřihlášený uživatel

#53 Petice

2012-04-03 14:53

Chtěl bych zdůraznit, že všechna jednání zastupitelstva o Centrálu jsem si poslechl a neslyšel jsem tam jednoznačné ujištění ve stylu "Když odejde Pro-Centrál, tak kino zachráníme". Takže o jednoznačném zájmu města o zachování artové kina v Hradci Králové lze pochybovat. Proto považuji za nezbytné, abychom touto peticí ukázali zájem o existenci artového kina ve městě, kterým pro nás kino Centrál v Hradci Králové je.
Pavel Nix
Hradec Králové

#54 Re: Petice

2012-04-03 14:56

#53: - Petice

Ano o to jde, napsal jste to velice přesně. Pokud se někdo zaručí, že kino poběží  v současném duchu, tak prosím.


Nepřihlášený uživatel

#55

2012-04-03 14:56

Plně souhlasím s obsahem formulací autorů textu této petice včetně nesouhlasu s nevyváženou proporcí podpory sportu a kultury statutárním městem Hradec Králové.
Martin
Nepřihlášený uživatel

#56

2012-04-03 15:04

Je to trochu zvláštní, podepisovat petici sám sobě, ale jsem jedním z těch (mála) zastupitelů, kteří hlasovali pro všechny postupně předkládané návrhy řešední situace v kině Centrál. Petice je poslední a asi dost zoufalý pokus, jak naše kkonšely přesvědčit, že v tomhle případě existují i jiné zájmy, než likvidace politické konkurence... Martin Dvořák


Nepřihlášený uživatel

#57 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Petice není nezávislá

2012-04-03 16:21

#51: - Re: Re: Re: Re: Re: Petice není nezávislá

Já myslím, že kino doopravdy nikdo potopit nechce, na to si vystačí současný provozovatel sám, ale jak vidno tak mediální masírka O zlých zastupitelech, antikulturním městě a bezbranném kině je celkem zdařilá.

A pokud tam vznikne obávaná obchodní pasáž nebo kasino, tak za to ponesou vinu jak současný provozovatel, který to nechal dojít do této "blbé" situace, město, které neumí vytvářet nebo nechce prostory pro kulturu a malá podpora veřejnosti.

Multiplexy beru jako konkurenci, kterou přinesly hypermarkety - taky asi úplně nezachraňujeme všechny pekaře a drobné živnostníky, kteří museli díky odlivu zákazníků zavřít krám.


Nepřihlášený uživatel

#58

2012-04-03 16:25

podpisem pod petici se připojuji k hradeckým nekonformním a nekomerčním aktivitám, které kultivují lidi a prostředí ve městě. Bez kina a přilehlé kavárny toho již moc v našem městě opravdu nezbývá...divadla, knihovna, AC klub. O co přijdeme příště?
Václav Maixner

#59 Proč petice a co říká?

2012-04-03 16:27

Zkusím stručně odpovědět na otázky, které tu padají. Prvně děkuji všem, kteří tu diskutují a snaží se zjistit reálný stav, neb tímto vyjadřují svůj zájem o kino. Čili rád s vámi budu diskutovat a děkuji Pavlovi, že tak činí za náš petiční výbor.
Petice vznikla jako podpora artkina Centrál, jako vyjádření níže podepsaných, že chtějí po svých zastupitelích, aby zachovali artovou podobu kina a jeho provoz. Také vyjadřují, že zatím nikdo z politiků jednoznačně něvystoupil a jednoznačně neřekl, že kino je jeho prioritou a že jej zachová.
Osobně petici takto pojímám. Mým cílem je, aby politici začali JEDNAT o řešení otázky kina, aby sami navrhovali řešení a byli proaktivní. Doposud tak činit nemuseli a mohli pouze zamítat různé návrhy .. Pokud ale bude pod peticí podepsáno dostatek obyvatel, už nebudou moci jen sedět se založenýma rukama, ale budou muset, resp. tato petice je bude motivovat k jednání.
Sám nabízím sebe jako prostředníka při jednáních města a Pro-Centrálu, neboť věřím, že tomuto občanskému sdružení jde především o kino. A doufám, že tato petice umožní se vrátit k jednacím stolům a řešením situace, tak aby kino bylo zachováno, namísto vzájemného osočování.
To je cíl, který jsem si osobně touto peticí kladl.
Václav Maixner

PS: Co se týče dluhu, jeho vzniku apod. Je to v podstatě nyní jedno. Teď jde naprosto pragmaticky o záchranu kina za co nejvhodnějších podmínek. A pro dosažení tohoto cíle bude jednání nutné. A tato petice vyjadřuje, že lidé kino chtějí a chtějí pragmatické jednání a nechtějí prázdné prostory.
PS2: Některým vadí zmínky o Pro Centrálu. Po pravdě tomu nerozumím, neb v petici jsou minimalizované a Pro Centrál je dávaný do kontextu současného provozovatele.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2012-04-03 16:41


Mirek Bednář

#61 Ani náhodou

2012-04-03 17:28

takovouhle petici nepodepíšu! Jedině pokud to bude petice za to, aby sdružení předalo městu veškerou techniku bezúplatně a jeho členové uhradili celý dluh ze svého! Dost už bylo prostředků z našich daní utopeno v této černé díře!
A mezi námi, "art" kinem to bylo naposledy, když to spadalo pod pražské AERO. každému, Kdo se dnes podívá na program,je jasné, že tam dávají to samé co v Cinestaru.

Nepřihlášený uživatel

#62

2012-04-03 17:33

Před deseti lety se zástupci politických stran (působící na magistrátu města Hradec Králové) pokoušeli vysvětlit, že je třeba prostor tehdy nazývaného Filmového centra Centrál nezbytně nutno přestavět na novou knihovnu. To vše navzdory tomu, že byl kinosál plně v provozu, vybaven zbrusu novými sedadly a rekontrukcí prošly i toalety. Hrozilo, že po zániku kina Na Střeláku (Střelnice) zmizí poslední klasický biograf v Hradci Králové. Nestalo se tak. Do kultury se musí investovat. Hokej a fotbal získá sponzory výrazně snadněji než artové kino. Bez peněz se kultura dělat nedá. Doufám, že opět zvítězí zdravý rozum a úcta ke kulturním tradicím našich předků,. Právě oni Kino Centrál založili a provozovali i v období prvorepublikové krize.

Nepřihlášený uživatel

#63

2012-04-03 18:27

V Hradci Králové jsem se narodil a kino Centrál k němu prostě patří.

Nepřihlášený uživatel

#64

2012-04-03 18:46

Ale krást se nemá, že ne? Ani ředitel artkina by neměl?

Nepřihlášený uživatel

#65 Re: Ani náhodou

2012-04-03 18:52

#61: Mirek Bednář - Ani náhodou

A co černá díra fotbalu a hokeje pane Bednáři? Tam se za peníze města(nás všech) napakuje kde kdo/mám na mysli dotace od města/ a to jen proto, aby se pár "rádobysportovců" předvádělo. Tady nejde o placení dluhů, ale zachování kina, třebas i s jiným provozovatelem. Cinestar je odporné kino, kde kdekdo chroustá popcorn, srká colu a louská oříšky, po zemi je z toho binec a při hluku z této konzumace je to fakt kulturní zážitek. Taková "ekl" kina bych zrušila a ne náš starý, dobrý "Centík",kde máte na produkci filmu klid a nikdo nechroustá.

Já jsem pro zachování kina.

Mgr. T. Kopecký

#66 Dotace pro OS Pro-Centrál na provoy a vybavení od města Hradec Králové

2012-04-03 19:25

#25: Pavel Nix - Re: Re: Re:  

Pane Nixi, chápu, že máte rád kino Centrál a jako Vy si cením některých jeho nesporných programových a uměleckých kvalit. Netroufám si hodnotit, zda zásluhy na kvalitním rámci kina má pouze a jen jeho ředitel pan Kučera, nebo např. i kvalitní stálá dodávka programové nabídky od distributora a držitele některých licencí např. přenosu z Metropolitní opery společnosti Pro-Aera, nebo nesporně i práce mnoha nadšenců okolo Kina. Nicméně pouštíte se v diskusi na tenký led dotační politiky města a dodržování jejích pravidel ze strany dotovaného subjektu. V tomto směru prosím vyzvěte pana Kučeru nechť zveřejní kopii protokolu o výsledku veřejnoprávní kontroly u organizace Pro-Centrál značka: MMHK/144155/2011 AK/Vol, aby bylo jasno. Mě to v tuto chvíli nepřísluší ze zákona, to jen poznamenávám. Co mohu na objasnění dotační politiky města v veřejných zdrojů sdělit je toto:

1) V roce 2009 dotovalo město Pro-Centrál celkovou částkou 2 600 000 Kč, z toho na provozní činnost 650 000 Kč, na digitalizaci 1 850 000 Kč, a zbytek 100 000 Kč na jiné projekty např. Festival francouzského filmu, představení Metropolitní opery atd.

2) V roce 2010 dotovalo město Pro-Centrál celkovou na provozní činnost 650 000 Kč

3) V roce 2011 dotovalo město Pro-Centrál celkovou na provozní činnost 690 000 Kč + další akce.

To se vám zdá málo? Kromě toho Pro-Centrál získal řadu dalších dotací na akce a v řádech kolem 2 mil. srovnatelnou dotaci na digitalizaci od Fondu kinematografie, což tvořilo druhou část dotace na vybavení kina o kterém píšete. Ptejte se prosím pana Kučery, jak se zacházelo s dotacemi, jak se provádělo vyúčtování, jak se hospodařilo, když návštěvnost kina je na takové úrovni (cca 60 tisíc diváků)? Z dostupných zdrojů jsou vyčísleny odhady neuhrazených pohledávek OS přes 3,6 miliónů, jak je to možné, to si nechte objasnit od pana Kučery, nebo pokud zveřejní audit, tak tam?

Nevím, kde jste vzal tvrzení, že zastupitelům nejde o řádné řešení zachovávající, i podle mě kvalitní rámec kina Centrál? Zastupitelé spravují i vaše daňové výnosy a jsou vázání a to i zákonem o obcích, aby dbali na řešení v jeho souladu a tím prosím není, že se znovu zaplatí městem dotovaný smluvně vázaný majetek (viz. níže) jakousi dotací nebo jak se to z pera pana Kučery různě nazývalo, i když všichni moc dobře vědí, že je to také v rozporu s insolvenčním zákonem! Dotace od města na digitalizaci je vázána na smlouvu s Pro-Centrálem, která stanoví, že OS převede bezplatně nejpozději do konce roku 2012 na město tento majetek (něco přes 3 mil.), nebo do 15 dnů od vypovězení nájemní smlouvy městem. K tomu dle zákonů náleží OS řádné znaleckým posudkem ohodnocené stavební zhodnocení kina (v řádech stovek tisíc), které přejde takto na město. To je řádné řešení jak zachovat majetek z dotace v majetku města, po čemž by následovalo řádné výběrové řízení na nového a doufáme, že i lepšího provozovatele, pochopitelně s podmínkami VŘ zachovávajícími umělecký rámec kina. Je na čase řešit platnost nájemní smlouvy.

Toto řešení, je podle mě správné, nikoli snaha pana Kučery o tu bezúročnou půjčku 1,5 mil. tu dotaci v miliónech, což vnímám jako snahu o pouze a jen pouze zalepení dluhů OS pod jeho vedením, což nakonec několikrát padlo z různých úst!! Bohužel pan zastupitel Kučera je členem drolící se koalice města Hradec Králové a tudíž se obávám, že vše může provázet politická korupce nejhrubšího zrna.

S pozdravem Mgr. T. Kopecký (Změna pro Hradec)


Nepřihlášený uživatel

#67

2012-04-03 19:49

Mám konkrétní návrh: Kupme si všichni předplatné (dárková karta), možná to zabere.

Nepřihlášený uživatel

#68

2012-04-03 19:54

Jedno z posledních artkin, které ještě nepřeválcovala multikina...

Nepřihlášený uživatel

#69 Re:

2012-04-03 20:04

#67: -

Ano, přesně totéž chci navrhnout. Kupme si předplatné.

Fuckass

#70

2012-04-03 20:32

Proč to kino město prostě neprodá někomu, kdo by z toho udělal něco, co by si na sebe vydělalo? Nebo taky můžeme mlžit se slovy, jako veřejný zájem, artkino, nekonformní aktivity atp. a lít peníze daňových poplatníku do něčeho, kam by ve skutečnosti nikdo nešel, kdyby si musel vstup zaplatit z vlastní kapsy, a taky samozřejmě do kapes zastupitelů města a jejich kamarádů.

Nepřihlášený uživatel

#71 Re: Centrál

2012-04-03 20:45

#5: Novák Jan - Centrál

Podepiště. Pokud se to povede zachránit tak je to bez Pro-Centrálu. Ten odejde.  S pozdravem. Leoš Kučera

Leoš Kučera

#72 Re: Re: Odpověď na dotazy

2012-04-03 20:46

#8: - Re: Odpověď na dotazy

Toto není petice na záchranu sdružení Pro-Centrál ale kina jako takového. Majetku a ducha, který má.

 


Nepřihlášený uživatel

#73

2012-04-03 21:03

CHCI ZACHOVANI NEJLEPSIHO KINA A JESTE NECHAPU PROC SE MA RUSIT KDYZ SE TAM NARVALY MILIONY ZACHOVAT
Leoš Kučera

#74 Něco ke všem těm komentářům

2012-04-03 21:16

Výhoda papírové petice je v tom, že u ní není nějaká možnost elektronické diskuse. Prostě podepíšete nebo nepodepíšete, maximálně se můžete dát do řeči s lidmi okolo či člověkem, který tam stojí a hlídá arch. To co se děje tedy je to, co známe z jiných internetových kolbišť. Anonymy nebo naopak další portfolia osvědčených psavců. Sdružení Pro-Centrál včele se mou i chvíli bez mě udělalo spostu chyb. Takovéhle kino je velké sousto. Když se rušilo Filmcentrum, které provozovalo kromě Centrálu ještě kino Mladých a Letní kino dotovalo město provoz asi 2,2 milionu korun. Mělo přes dvacet zaměstnaneckých úvazků a po otevření Cinestaru přišlo o premiéry a víc než dvě třetiny diváků. Zprvu byl obnovený provoz CENTRÁLu hodně artový, bylo dost filmů a taky po nich hlad. Nebyly Levné knihy s DVD za 49 i méně, stahovat se teprve začínalo. Jak píše slovutný 38. zastupitel pan Kopecký v jednom z příspěvků výše dostávali jsme tyto peníze. Dotace ze Státního fondu jsme žádali sami a na na každý z projektů dopláceli ze svého. Provozní náklady na 4-5 zaměstnanců, energie, topení, spotřební materiál a menší projekty byly vyšší než se nám podařilo sehnat. Z každé vydělané stokoruny ze vstupného Vám v kině zbude necelých 30 Kč, za to moc velký humbuk neuděláte. Na druhou stranu Centrál je velmi dobře vybaven a byla by škoda jen začít porcovat. Pro-Centrál je majitelem veškeré techniky, i té dotované. Byla nakoupena jeho jménem a je zanesena v jeho účetnictví. Proto ji také nemůže jen tak předat, dar, převod by nebyl ničím jiným než darem, by byl poškozováním veřitelů a ihned napaden a případný insolvenční správce by ho označil za neplatný. Centrál má závazky ve výši zhruba 3,5 milionu korun. Cca 500 tisíc jsou úvěry na financování již zmiňovaných projektů a zhruba 500 tisíc je rozloženo na 8 let jako splátka na investice a vybavení v rozjezdu. Všechnu předchozí techniku jsme odkoupili a tak městu v kině patří jen sedačky a vzduchotechnika. Aby mohl nový provozovatel kino vést dál, a třeba i lépe, těžko přijde bez těžké investice do takového "holo"kina. Proto jsme vše nabídli, neděláme nic jiného než že chceme, aby kino zůstalo celé a neporcované, bez odstávky a dalších problémů. Děkuji, že se lidi z petičního výboru tohoto kroku ujali. Jim jde opravdu o CENTRÁL. Vy co to to čtete se prosím buďto připojte nebo si najděte jiné místo ne své výlevy. Na řešení si svým mindráků není moc času. S přáním příjemného dne

Nepřihlášený uživatel

#75

2012-04-03 21:33

jediné dobré kino v hk