Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Biovet

/ #1466 Nesmyslnost celého záměru

2017-07-12 07:35

Vážení, já souhlasím s nesmyslností celostátního označování psů čipem z několika příčin:

1) záměr zákona je, aby byly omezeny tzv. množírny. Chápu postup poslanců nařídit povinné čipování psů jako snahu vyhnout se zákonné definici pojmu "množírna". Pakliže by poslanci opravdu chtěli proti množírnám bojovat, tak by museli nařídit povinnost označovat psy ihned po narození (nebo nejdéle do 14 dní věku), resp. před prvním prodejem/darováním psa. Podmiňovat čipování psa k okamžiku vakcinace proti vzteklině je nesmyslnost, protože v tom okamžiku (tj. minimálně 12 týdnů věku psa, kdy je možné jej proti vzteklině vakcinovat), je zvíře zcela jistě dávno z množírny prodáno novému chovateli. Prodej psů je ze zákona podmíněn věkem minimálně 6 týdnů. Takže ten kdo psa musí nechat načipovat již dávno není provozovatel množírny a tedy se množíren toto zákonné nařízení vůbec nedotkne. Dopadne jen na běžné chovatele/majitele zvířat. 

2) nařídit chovatelům platit za zákonem vynucenné čipování vlastních zvířat považují za úplně stejně nechutné jako nechat platit podnikatele za zavedení EET. Jestli stát něco chce, tak ať si to zaplatí!! Od toho si jej všichni platíme z daní. 

3) bude muset být vytvořen další registr pro shromažďování informací o zvířatech a jejich chovatelích. Možnosti jsou buď, že registr povede Komora veterinárních lékařů (ta to ale odmítá), nebo ji povede Registr zvířat formou Portálu farmáře ministerstvo zemědělství (do registru bude mít přístup "jenom" několik desítek tisíc úředníků, takže data budou "určitě" zajištěna; nemluvě o bordelu, kerý na Portálu panuje už nyní jen mezi hospodářskými zvířaty) a nebo to povede některá soukromá firma (takže únik informací 3, straně je takřka naprogramován).

Upozorňuji, že jsem privátní veterinární lékař. Nechci se připravovat o množství zákazníků, kteří budou nuceni ze zákona čipování svých psů podstoupit, ale na druhou stranu bytostně nesouhlasím s dalším omezením demokratických práv občanů této země. To se takových přijmů raději vzdám! 

Pro informaci některých zde diskutujících. Ve všech zemích EU je povinnost užívat stejné čipy, resp. čipy splňující stejné ISO normy, tj. neexistuje něco jako "evropský čip" nebo "český čip".

Petici však nepodepíšu, protože nesouhlasím s nenávistnými a nesmyslnými výplody fantazie, popř. zkopírovanými částmi komentářů kdesi z jiných diskuzí na internetu a FB, kterými autoři doprovázejí tuto petici.