MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

svobodana

/ #19 upozornění na dalšího prezidentského kandidáta (M. Hilšera)

2017-06-30 17:03

Vážení rozhořčení,

na rozdíl od paní Raisové a Pavlové neshledávám na upozornění na dalšího, dosud celkem opomíjeného kandidáta na prezidentskou funkci, MUDr. Marka Hilšera, nic pohoršlivého, a to zejména proto, že v tomto kroku nevidím nic, co by bylo nefér nebo jakkoli ohrožovalo další kandidáty. Odkaz na stránku MH má zcela jistě daleko k manipulaci nesoudnými davy. A pokud někdo mluví o "nastrčené figuře", zřejmě nemá ve zvyku pátrat po dostupných informacích a dává přednost apriorním, ničím nepodloženým soudům; právě to je něco, čeho bychom se ve voličstvu měli obávat.

Přiznejme si však, že ačkoli se už přes čtvrt stolení pohybujeme v mantinelech společnosti, která si říká demokratická, je zřejmé, že šance rovné nejsou (což je do jisté míry i přirozené). Ani v předvolebním klání. Není ale chybou zmíněného kandidáta, že se nezviditelnil na politickém kolbišti (nestraník), že dosud nedosáhl důchodového věku nebo významného profesionálního úspěchu či mediální proslulosti. Kdo se vážně zamýšlí nad tím, kdo by nás mohl se ctí reprezentovat, měl by se seznámit s lidskými motivacemi, občanskými zkušenostmi a politickými postoji také tohoto kandidáta, kterému dlouhodobě není lhostejné, v jakém společenském klimatu žije a kam směřuje naše republika. Jsem přesvědčena, že toto měli na mysli autoři petice, když se na její signatáře obrátili se svým apelem. 

Osobně dr. Hilšera (s prominutím Marka) znám z práce v Akademickém senátu 1. lékařské fakulty UK, jemuž jeden čas (již jako student) i předsedal. Vím o jeho angažovanosti ve věcech obecných i o jeho vytrvalé potřebě napomáhat rozumným řešením a posouvat věci směrem k lepšímu. Své kampani, která není zdaleka středem zájmu médií (a bez těch patrně zůstane outsiderem), obětuje s přáteli již rok svůj volný čas i peníze (kterých jako mladý lékař věru nemá nazbyt). Nebude mít patrně billboardy. Objíždí regiony a mluví s občany. Není konfrontační. A myslí to vážně. Ale protože je to čestný člověk, věřím, že se nakonec zařídí podle rozložení sil tak, aby kýžená změna na prezidentnském postu nastala. 

Dana Svobodová