Fatální ubití romského mladíka personálem a neadekvátní zásah Policie ČR

Jak se věci mají

/ #284 Romové vyhrožují fyzickou likvidací zaměstnancům a vypálením pizzerii v Žatci

2016-10-26 23:33

Romové vyhrožují fyzickou likvidací zaměstnancům a vypálením pizzerii v Žatci, kde při zásahu policie zemřel jejich soukmenovec

Cikánská komunita v ČR žije „příběhem“, který rozdmýchává hlavně státem štědře dotovaný server romea.cz. Co se vlastně stalo a co se děje?

K incidentu došlo v Žatci v úterý 18. října večer. Do pizzerie měl z Kruhového náměstí přijít muž, značně rozrušený. Podle některých svědků se zdálo, že by mohl být prý pod vlivem drog či jiných návykových látek, i to bude zkoumat nařízená pitva. Následně měl mladík výrazně obtěžovat servírku a hosty restaurace. Nedal se prý uklidnit. Údajně měl „rozhazovat“ i stoly a židle.

Podle neoficiálních informací pak hosté a obsluha muže „zpacifikovali“. Jak velká a vážná potyčka byla a zda tam došlo k nějakým vážným zásahům se zatím neví, bude to předmětem vyšetřování. Informace o tom se dost rozcházejí. Na místě pak také zasahovali strážníci a Policie ČR. Mezitím muž zkolaboval, ani přivolaná záchranná služba a lékaři už ho ale nedokázali zachránit. Podle některých svědků na těle mladíka nebyla vidět po incidentu vážná zranění. Je ovšem možné, že mohl mít vnitřní zranění. Po incidentu se objevily spekulace, že muž zkolaboval nejen kvůli potyčce s hosty a obsluhou, která podle některých hlasů byla vážná, ale také kvůli zásahu policistů, tvrdí že byl nepřiměřený.

Šetření však následně ukázalo, že mladíkovi pravděpodobně selhal organismus a tedy, že za úmrtí 26letého mladíka po incidentu v žatecké Pizzerii Panamera na Kruhovém náměstí nemohou podle vyšetřování policie zranění z potyčky. Pitva vyloučila cizí zavinění a potvrdila, že mladík pravděpodobně zemřel na selhání organismu.

Výsledky pitvy muže, který zemřel v úterý 18. října večer, veřejnost v Žatci napjatě očekávala, smutná událost totiž vyvolala ve městě obrovskou vlnu emocí, probíhala pietní shromáždění, objevily se výhrůžky. (Tolik k případu Žatecký deník)

Nicméně server romea.cz udělal z tohoto případu kauzu, která v jejich podání hodně připomíná „rasistické vraždy“ černochů, kteří byli zabiti při incidentech s policisty v USA a hodně tlačí na pilu, aby se společenské dění „vzedmulo“ k podobným protestům jako tam. A jejich propagandistický tlak padl na úrodnou půdu.

Cikáni vyhrožují fyzickou likvidací a vypálením podniku na stránce organizace Romea o.s. (v hysterických diskusích pod tendenčními články, byť z nejhoršího promazávaných) majiteli restaurace, ve které v úterý večer muž na selhání organismu zemřel.

A co na to Romea? Místo toho, aby dělala to, za co je placená z našich daní – tudíž mírnila napětí mezi cikány a majoritou – přehnaným množstvím (téměř každou hodinu jeden) tendenčně psaných článků štve své soukmenovce proti majitelům pizzerie a hostům, kteří se v inkriminovaný den pouze bránili agresi zfetovaného muže.

Vedení Pizzerie Panamera tedy muselo vydat prohlášení:

V úterý 18. října 2016 se odehrál v podvečer nešťastný incident a napadení našich hostů.

Celý tým Pizzerie Panamera od této nešťastné události je v ohrožení. V inkriminované úterý navštívil mladý muž naši provozovnu v odpoledních hodinách, kdy si objednal nealkoholický nápoj a již v tuto dobu obtěžoval hosty restaurace. Personál ho slovně upozornil na jeho chování a snažil se mu pomoci, když požádal o půjčení telefonu pro zavolání svým příbuzným. Již v té době bylo zřejmé, že muž je pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Zhruba po pěti minutách opustil restauraci bez zaplacení, ale později se vrátil znovu v podvečer do provozu, kde začal napadat nic netušící dámy, které seděly u stolu. Po chvíli byl hosty zadržen až do přivolání pomoci v podobě městské a státní policie.

Po zjištění, že mladý muž nejeví známky života, byla poskytnuta první zdravotní péče v podobě zahájení resuscitace až do příjezdu rychlé záchranné služby, která si muže převzala do odborné péče.

Žádný zaměstnanec Cafe Pizzerie Panamera nenese vinu na úmrtí mladého muže, a proto prosíme všechny občany, aby ctili presumpci neviny. Vyhrožování v podobě možných útoků a jiných slovních či písemných projevů vůči zaměstnancům je zastrašováním, které vedlo k uzavření provozovny z důvodu bezpečnosti zaměstnanců a hostů pizzerie.

Celou věc řeší kriminální policie ČR, které jsme předali veškeré kamerové záznamy z incidentu a úzce s policisty spolupracujeme. Podle dnešního prohlášení (ze dne 20. října 2016) Policie ČR citujeme z webového portálu www.policie.cz: „Podle prvotních výsledků soudní pitvy nebylo zjištěno cizí zavinění.“ Proto i my vydáváme toto tiskové prohlášení, kde vyvracíme nepravdivé informace, které kolují na sociálních sítích, v médiích a mezi občany města.

K incidentu už se vyjádřil skoro každý z romských „aktivistů či etnických elit“. Všichni více či méně útočným tónem obviňují majoritní společnost ze smrti nebohého návštěvníka pizzerie, který se prý stal obětí policejní zvůle. A organizace, která má za velké erární peníze „obrušovat hrany“ vzájemného soužití majoritní společnosti s cikánským etnikem nejen, že se nedokáže na věc podívat objektivně a nezaujatě, ale naopak přilévá olej do ohně. Bude výsledkem její práce násilí či dokonce smrt někoho ze zaměstnanců pizzerie?