Přezkoumání ukončení kněžského působení Jiřího Veselého


Nepřihlášený uživatel

/ #84 "Prohnilá farnost"

2016-04-26 05:48

Dovolím si reagovat na spolufarníka Jirku Kováře.

Skutečně mi Jirko vadí, že ty hovoříš o vybublání čehosi po 25 letech (možná by mělo vybublat i fungování některých farníků, kteří nyní v komentářích valí špínu na vrub "fary", kterou dlouhodobě využívaly ve svůj prospěch).

Byl jsem jak členem ekonomické tak pastorační rady. Ano, můžu souhlasit, že taky nefunovaly podle mých představ, ale musíme se podívat na Litomyšl i z jiného pohledu. Tak jako můžeme dlouze vyjmenovávat zásluhy Jury v jeho životě (zatím nikdo nevyjmenovával důvody ukončování jednotlivých působení), můžeme vyjmenovávat aktivity, které fungovaly a mnohé fungují v Litomyšli dodnes:

- několik manžeslkých společenství, mládežnická společenství, společenství bohoslužby rodin s dětmi, modlitby matek, křesťanský skautský oddíl, klub mladých elektrotechniků, křesťanský filmový klub, křesťanský divadelní spolek, dívčí chaloupky, chlapecké chaloupky, cyklopuťáky, poutě rodin, benefiční plesy, živá křížová cesta, dětské karnevaly, sbor, schola, ........... a mnoho dalších. - Takto nevypadá prohnilá farnost! 

Pastorace se přeci může konat různými způsoby. Buď jsem vůdcem a aktivity sám řídím, vymýšlím, realizuji či organizuji nebo mohu být pokojným pastýřem a dám volnost svým ovcím, aby se mohly volně pást (vytvářet aktivity, které sami potřebují) a jenom je mírně usměrňuji, aby se mi nerozutekly. Litomyšl je živá farnost a to díky aktivním farníkům, ale i díky Františkovi "pastýři", který ne, že by uvedené aktivity přímo vytvářel, ale vždy umožňoval jejich vznik a podporoval je. A pokud je dostatek aktivních lidí (ať ve farnosti, ve firmě či kdekoliv jinde), pak skutečně bývá nejvhodnějším prostředkem k jakémukoliv úspěchu pouze usměrňování těchto lidí a jejich podpora. 

Petr Kovář