Petice na podporu ústavní stížnosti proti inkluzi

nesouhlas

/ #44

2016-03-10 15:42


dnes jsem se dozvěděl o Vaší aktivitě ohledně petice za zrušení inkluze. Přiznám se, že mne to udivilo a to zejména poté co jsem si přečetl, že je to aktivita rodičů s postiženými dětmi. Pročetl jsem petici a následně i ústavní stížnost. Situace určitě není jednoduchá, tedy jen pár mých postřehů.
Sám mám syna s Aspergerovým syndromem, tedy nějaké zkušenosti se školstvím a inkluzí mám.
Ve vaší petici mne zaujala věta.
Není reálné, aby postižené děti zvládly učivo běžných škol až do konce povinné školní docházky a je ohroženo i jejich právo na vlastní důstojnost. Výsledkem bude snížení vzdělanosti všech dětí.
To je ovšem samozřejmě nesmysl a vše ostatní je tím shozeno. Věřte, že mnoho postižených  dětí toho schopno je a naopak řadu z nich ve vzdělání brzdí ty průměrné.
Vždy mne rozčílí, když někdo paušalizuje a má potřebu mluvit za ostatní. Možná si to neuvědomujete, ale touto vaší peticí dost škodíte mnoha dětem s různým postižením, které již  v tom hlavním proudu vzdělávány jsou i přes absenci zákona o inkluzi a z toho plynoucími problémymi a překážkami. Možnost vzdělávání v tomto hlavním proudu byla díky a právě proto, že se vše připravovalo k zákonu o inkluzi. Osobně jsem rád, že zákon byl schválen. Zákon jistě není dokonalý, ale pomůže těm, kteří jsou v tomto hlavním proudu již integrováni. Vy vaším prohlášením jste nahráli všem, kteří jsou proti inkluzi v jakékoli formě. Tímto jste s vaničkou vylili i dítě.
Po přečtení vaší stížnosti jsem byl trochu dezorientovaný. Najednou to již nebyly postižené děti jako celek, ale pouze část, LMP.
Chápu vaše připomínky ve směru LMP, ne ale vaši argumentaci a paušalizaci, která škodí ostatním postiženým dětem, zejména těm, které již v tom hlavním proudu jsou, potřebují asistenta a pomůcky. Jedná se o 46000 dětí.
Zamyslete se nad tím a zkuste být v petici konkrétnější. Zvažte, zda zrušením inkluze nevznikne více špatného než dobrého. Já osobně budu vždy bojovat aby můj syn byl vzděláván v tom hlavním proudu, i když se vám nakonec povede zákon zrušit. Možná by bylo lepší zjistit si co si o daném zákonu myslí rodiče postižených dětí.
Určitě seženete mnoho podpisů, a asi pro vás není důležité od koho.
Pěkný den