Omluva za Tibet 2014


Nepřihlášený uživatel

/ #1184

2014-11-24 22:50

Liao I-wu píše o věcech, které bychom neměli přehlížet. Pohled, který nabízejí pulzující čínské metropole, všechna ta světla, obchody a mrakodrapy, nakupující lidé, to je taková ekonomická bublina. Ale pokud chcete skutečný obraz čínského ekonomického boomu, musíte se podívat na to, kdo z něj profituje. Tohle je realita: jedno procento populace drží 30 procent HDP. Z rozvoje ekonomiky těží vysocí straničtí funkcionáři, jejich rodiny a s nimi spojené podnikatelské kruhy, zatímco většina populace Číny pracuje za mizivou mzdu, dusí se smogem a konzumuje kontaminované potraviny. Čínský dělník vyrobí botu za jeden dolar. Ta stejná bota se pak prodá za dvacet, třicet dolarů. Kde ty peníze skončí? V rukách strany – a významných hráčů světové ekonomiky, kteří s ní obchodují.

Dnešní doba napomáhá komunikaci společností, díky internetu je vše jednodušší. Navazujte kontakt s čínskou občanskou společností, podporujte ji, pomáhejte jí růst. Monitorujte svoji vládu, a pokud se chystá do Číny, tlačte na ni. Pokud vaše firma investuje v Číně, pozorně sledujte její počínání. A nebojte se ozvat.

Často se říká, že svět se dnes bez čínského trhu neobejde, ale přitom se opomíjí to, že stejně tak, ne-li víc, potřebuje Čína globální trh. Místo toho se kolaboruje s totalitním režimem. Stovkám zahraničních studentů ročně zaplatí stáž vzdělávací program Konfuciova institutu, který je spjatý s čínskou vládou a drží se stranické linie. V Číně působí zahraniční média, jejichž zpravodajství často postihuje autocenzura. Co z toho všeho vychází? Ohrožení svobod – akademických, mediálních, a především základních. Pokud se nebudete zasazovat za jejich dodržování, nakonec je můžete ztratit i vy. A přijít tak o všechno.