Omluva za Tibet 2014

mauglí

/ #616 historie Číny a Tibetu

2014-04-30 11:01

Tak 1.: Tibet byl historicky dříve územím Číny. Válčil s Čínou o území už od nepaměti a to i za podpory např. Nepálu nebo i Britů či tiché podpory USA. Tibetské území vzniklo tak, že skupiny (kmeny) z východu či severovýchodu Číny přišly do dnešní oblasti Lhassy a prohlásily se za Tibet, i když toto území patřilo Číně (Čínským dynastiím). Pokud se na tyto události chceme dívat v kontextu celého světa, tak podobně jako Čína přistupovala k Tibetu, přistupovali k takovéto záležitosti mimo jiné i další státy "demokratického" moderního západního světa. Např.: Velká Británie vs. Irsko.

Za 2.: Situace na Ukrajině je zcela jiná a to proto, že historicky území dnešní Ukrajiny byla Rus, tedy území Ruska. Takže porovnávat Tibet a Ukrajinu by bylo možné, pokud naopak Tibet by si nárokoval celé území Číny.

A za 3.: Kdyby se část obyvatel jakéhokoliv Evropského státu a to i včetně našeho rozhodla, že chce být samostatný a svrchovaný celek, myslíte, že by to prošlo? Představte si třeba taková oblast Hamburku (průmyslová oblast Německa) nebo naše Morava... myslíte, že by se jen řeklo, ok, mají na to právo, ať se stane? Vždy jsou zde zájmy historické, politické, ekonomické a obchodní a mocenské. A to i v případě Ukrajiny.....

Prvně to chce studovat historii a potom teprve dělat petice.... Lidská práva jsou sice hezká věc, ale na činy, které páchá "někdo" např. v Sýrii, Iráku.... na to už se nikdo nedívá, že ano? Jde jen o to, co je zrovna v médiích populární? Ó, jak ctnostné. Buď to vezmu globálně nebo radši jsem zticha.

A další věc, která mě napadla je Palestina vs. Izrael... kdo má větší nárok na toto území a jak k tomu přistupoval celý svět? Otázka pro Vás k nastudování.....