Petice za záchranu provozu Trúby a hradu Štramberka v roce 2014

Jan Socha

/ #50

2014-04-10 20:42

Dnes jedalo poprvé oiciálně Měto, provozovatel, památáři a stavební firma. Zájem všeh je, aby se odstranil havarijní stav Jaroňkovy útulny a zároveň se umožnil vstup turistů do věže. Pro neznalé věci musím uvést, že rozhledna Trúba a Jaroňova útulna jsou dva rozdílné objekty a v miulosti se již několikrát praktikovalo, že Jaroňkova byla uzavřena a vstup do věže byl umožněn. Město dělá vše pro to, aby věž Trúba byla přístupna veřejnosti pokud možno celou turistickou sezónu. A zároveň se nám letos podailo opravit Jaroňkovou chatu, která je v havarijním stavu a hrozí jí uzavření. Pro provozovatele Valašské království to není nic nového, neboť stavební povolení na chátrající útulnu je již z roku 2011 a provozovatel nás 3 roky po sobě žádá, abychom ji opravili. Je mu znám statický posudek I projekt který správce hradu odsouhlasil, když jsme v říjnu 2013 opakovaně žádali o dotaci z MKČR. Spor je o to, kdy opravu provést. Stavební firma je připravena pouštět návštěvníky věže I při provádění stavebních prací s výjimkou činností, které by ohrozily bezpečnost návštěvníků (např. demolice a budování krovu). Firma zásadně nesouhlasí se zahájením prací 1.9.2014. Také dokončení počátkem roku 2015, jak navrhuje pan Harabiš je nereálné, nebot žádná firma nevezme záruky za práce (např. venkovní a vnitřní omítky prováděné v lednu či únoru). Na dnešní jednání přišlo město s návrhem vystěhovat útulnu k 1.8.2014 s tím, že by věž Trúba byla provozována bez omezení. Firma zítra provede sondu do krovu a do úterý stanoví harmonogram postupu prací, který projednáme s VK.
Apropó: nikdy jsem nebyl člen ODS ani KDUČSL či ANO a myslím, že moje bezpartijnictví nmá z výše uvedeným poblémem nic společného. Vždy jsem se snažil získat pro město co nejvíce peněz a vytvořit pro podniktele ty nejlepší podmínky.Pokud to neumím, je čas mě vyměnit, ale ne urážet. Nakonec nerozhoduji sám a mrzí mě, že když se podaří pro město získat dotace, nenajde si cestu na veřejná jednání jediný podnikatel, který by rozhodnutí zastupitelstva korigoval a pak se volí cesta nátlaku formou petice totálně neinformované veřejnosti, že město chce uzavřít největší dominant a poškodit místní podnikatele, což je nehorázná lež. I město má ze vstupenek věž Trúba každoročně nemalý profit a nemá žádný zájem tento zdroj příjmu likvidovat.Ale má zodpovědnost za object, který s věží sousedí a je v havarijním stavu. I bez tohoto objektu všakzůstan věž přístupná. Přesto jsme ochotni jednat ominimalizac omezení I pro Jaroňkovu útulnu. Nic netajíme. Tyto informace jsou na www.stramberk.cz I v měsíčníku ŠN zcela transparentní a veřejně dostupné.
Pro komunikaci s místními podnikateli chystáme schůzku před zahájením turistické sezóny, kde jim představíme svou koncepci a budeme naslouchat konstruktivním názorům. Z neobjektivních názorů se vytvářejí fámy a nenávist, což se projevuje I v této diskusi, kde většina vůbec nezná základní informace a soustředí se na fámu, že hrad bude celou turistickou sezónu uzavřen. Město je stale otevřeno diskusi a připraveno k rozumnému oboustranně prospěšnému kompromisu.