Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Necipujtenas.cz

/ #301 "Systém čipování zvířat = 27% selhání! USA"

2013-06-10 11:47

Krátce z obsahu článku: "V červenci loňského roku zveřejnila TV FOX 9 reportáž Jeffa Baillona o vážných trhlinách v systému čipování domácích zvířat. Demonstrovala na případu ztraceného kocoura jménem Moss, že i když necháte Vašemu domácímu mazlíčkovi dobrovolně implantovat mikročip a zaregistrujete jej do databáze majitelů: tak je to často naprosto zbytečné.

Reportér Jeff Baillon navíc zjistil, že stále přetrvávají vážné problémy s nekompatibilitou čteček/skenerů, pomocí nichž by měla policie, veterináři, pracovníci útulků nebo ochránci zvířat tzv. „jednoduše/bezproblémově“ identifikovat ztracené psy a kočky. Nedaří se to.

Výmluvným příkladem byl praktický výzkum uskutečněný ochránkyněmi zvířat sestrami Claudií Beckmanovou a Colleen Jeffersonovou z dobrovolnické organizace „Zvířata v krizi“ („Pets in Crisis“) na předměstí hlavního města Minnesoty Saint Paul. Od dubna do července 2012 oskenovaly se svou univerzální čtečkou dat pod vlivem Mossova příběhu 104 domácích mazlíčků (měly souhlas jejich majitelů). Následoval šokující výsledek:

„Zjistit číslo mikročipu se podařilo pouze ve čtyřech případech“, přičemž: „Zbylých 100 zvířat nebylo možné vůbec dohledat“ a to obě dvě „sestry uskutečnily mnoho telefonátů a prohledaly řadu webových stránek“ s databázemi údajů očipovaných psů a koček.

Jeff Baillon dále podle oficiálních údajů zjistil, že 27% nalezených zvířat s čipem se již nikdy nevrátí ke svým původním pánům. Buď si je převezmou noví majitelé, nebo jsou po určité době usmrcena.

Celý článek k dispozici zde: http://www.necipujtenas.cz/fakta/rizika-cipovani/system-cipovani-zvirat-27-selhani-usa.aspx