Petice proti sloučení Masarykova gymnázia a SZŠ Vsetín

Mirko Rokyta

/ #58 Nejasné důvody sloučení

2013-04-25 10:10

Dobrý den, sloučení zmíněných dvou škol se mi nezdá správné, a to z následujících důvodů:

1) Jde o odlišné typy škol: zatímco gymnázium poskytuje všeobecné vzdělání připravující absolventy především na další studium, střední zdravotnická škola je školou profesního typu, připravující na jeden specifický praktický obor činnosti. Role a koncepce škol by se neměly směšovat.
2) Argumentace demografickým vývojem je zavádějící. Demografické křivky (viz například druhý z grafů na stránce http://www.pojistenec.cz/nekolik_poznamek_k_demografickemu_vyvoji.htm) ukazují, že minimum počtu narozených dětí bylo v roce 2000, od té doby dochází opět k nárůstu. Jsme tedy právě v situaci, kdy (počínaje příštím rokem) začne 14-letých dětí přibývat a bude tomu tak ještě dalších cca 10 let.
3) Spolu s T.G.Masarykem věřím, že "státy se udržují idejemi, ze kterých vznikly", a myslím, že obdobný výrok platí i pro školy a další instituce. Gymnázium, zejména to, které nese jméno zmíněného politika, by nemělo své cíle a ideje rozmělnit hledáním kompromisů mezi kočkou a psem.

Jako absolvent, hrdý na svůj mateřský ústav, i jako dlouholetý pedagog se zkušeností z podobných slučovacích experimentů ve jménu peněz, věřím, že zvítězí rozum a déledobější vize nad krátkodobými ekonomickými cíli.

doc. RNDr. Mirko Rokyta, CSc.
proděkan pro matematiku
MFF UK Praha
absolventský ročník 1980