Pomozte zachovat ZOO v Táboře na Větrovech

Vladimír Semotán

/ #123 Pohled zvenčí

2013-03-06 01:34

Ubytovat se přímo v areálu ZOO je velice lákavá nabídka. A tak jsme loni s manželkou strávili pár dní v Táboře a v ZOO Tábor Větrovy. Moc hezká dovolená. Když jsem o tom vyprávěl dětem ve škole, rozhodly se, že by chtěly jet na třídní výlet do Tábora a navštívit ZOO. A tak jsme začali plánovat a vymýšlet program. Dnes mě jeden žák překvapil otázkou zda pojedeme do ZOO, když se zavírá. Díky němu jsem objevil petici a i tuto diskusi. Dovolím si zde napsat několik postřehů.
Při naší dovolené jsem z okna penzionu pozoroval dění v areálu ZOO. Překvapilo mne, kolik lidí se stará o zvířata a zajišťuje chod ZOO. Tito lidé mají práci a určitý plat. U nás zanikl státní statek a pole obhospodařuje rakušák se svými lidmi. Největší zaměstnavatel, lesy a.s., rovněž skončil a lidé přišli o práci. Dřevo si rovněž odváží rakušák.
Za celou dobu pobytu v ZOO zvířata hlady neřvala /reaguji na jeden příspěvek v této diskusi/.
Do Tábora a ZOO přijedu letos s jednou třídou. Tedy 27 osob. Těch 27 osob přespí v Táboře a přinese ubytovateli peníze za nocleh. Těch 27 osob se bude v Táboře stravovat a přinese restauraci peníze. Těch 27 osob navštíví v Táboře památky a za vstupné zaplatí. To jsou další peníze pro Tábor. Těch 27 osob se vrátí domů a budou vykládat spolužákům na škole a rodičům, jaký to byl perfektní výlet. A možný výsledek? Děti se do Tábora vrátí se svými rodiči, za rok přijedou další třídy. Tři, pět, nevím. Svým kolegům a kolegům v okolních školách povím, jaký profesionální přístup měla paní, která pro děti připravovala program, kolik možností využití času nám nabídla a mě tak ušetřila čas a práci. Buďte rádi, že k Vám lidé jezdí a přivážejí peníze i když to možná přináší některé problémy.
Územní plán. Do problematiky město versu ZOO nejsem zasvěcen, tudíž mi nepřísluší /na rozdíl od některých mých předřečníků v této diskusi/,kritizovat či osočovat. Zákon se však musí ctít a dodržovat. Od sametové revoluce do minulého volebního období jsem byl jak členem rady tak i zastupitelstva obce. Spolupodílel jsem se na tvorbě místního územního plánu. Ten jsme několikrát měnili. Je to zdlouhavá, papírová práce. Ale pokud to bylo ku prospěchu obce a občana, změna proběhla. Domnívám se, že v Táboře by to ku prospěchu obou stran bylo.
Černé stavby. Ty jsou všude. Buď stavitel nechce čekat na stavební povolení a postaví dříve, než je vydáno nebo doufá, že si toho nikdo nevšimne. Vždy se ale závistivý soused najde a tzv. upozorní. I stavební zákon se musí dodržovat a má svá pravidla. V případě černých staveb jsou dvě možnosti. Černou stavbu odstranit a nebo uvést vše do souladu se zákonem. Pokud nějaké takovéto stavby v areálu ZOO jsou, určitě bude lépe zvolit druhou variantu.
Pan Hrubý vybudoval a stále ještě buduje něco, co přináší radost našim dětem. Kdo z nás by měl odvahu pustit se do takovéhoto díla. Kdo z nás by měl čas a chuť shánět finanční prostředky, kdo z nás by budoval něco, co přinese radost nejen nám samým, ale i ostatním?
Vždy mám radost, když mi syn vypráví, kde byl a jak se mu tam líbilo. Ještě větší radost mám, když někam vezmu vnučku a vidím její rozzářené oči a radost. ZOO Větrovy rozzařuje oči a přináší radost. Pane Hrubý a všichni zaměstnanci ZOO, děkuji Vám. Zastupitelé města, pokud jsou problémy, najděte společnou řeč. Vždyť ZOO přináší užitek i městu.
Jsem pro zachování ZOO.
Vladimír Semotán, učitel