Zachraňme údolí Berounky
Re:
Kosmas ve své kronice ji nazývá Msa nebo Misa. M'sa. Zní podobně, jako Mása, Maas. Označení Berounka zavedl vrchní pražský jezuita Tanner mimo jiná obročí i plzeňský kronikář.
Re: Re:
Přes jeho vzhled, germánský název není odvozen z latinského názvu. Soudě podle změny z dřívějších o do podoby, která je charakteristická pro germánské jazyky. Proto, jak latinské, taka germánské jméno bylo pravděpodobně odvozeno od keltského zdroje, který by byl...* Moša.
Re: Re: Re:
Jméno Meuse je odvozeno z francouzského názvu řeky, který se vyvinul z latinského názvu Mosa.
Re: Re: Re: Re:
Holandský název Maas pochází z centrálně holandského Mase.
Re: Re: Re: Re: Re:
To vychází z předpokládané, ale neověřené staré holandské formy * Masa, od proto - germánského * Maso. Nicméně, teprve moderní holandský název zachovává tuto germánskou formu.
Všichni Ti "stavitelé přehrad" by si měli vzít pohodlné boty a udělat pohodový výšlap z Roztok přes Rozvědčík do Skryj. Pokud by jim nedošlo, co by tou přehradou způsobili, pak jsou to nemocní lidé !!! A pak nemají mít žádné pravomoce.
Jezuita Taner- nezaměňovat se Schimanského teplým bratrem komisařem Tannerem- tedy vytrhl z českého jazyka krásné jméno krásné řeky jen proto, aby nekolidovalo se slovem mše. Jezuiti si povolili i právo zabíjet. Inu, ve zdravém těle zdravý duch.
Re: Re: ano, je tu několik velkých problémů:
#3: mazel - Re: ano, je tu několik velkých problémů:
Suchý poldr, narozdíl od suchého záchodu, je jímka na vodu. Nenapuštěná přehrada. Má podobu menápadné hráze napříč řekou. A co je nad ní, se při nejbližší povodni utopí.
Re:
Konkurence? Kamión. Ten je levnější, než železnice.
V Evropě se vodní dopravě věnuje daleko větší pozornost než je to v České republice. Jak bylo již několikrát poznamenáno, právě z důvodu odmítnutí některých přeprav zboží pozemními druhy dopravy z kapacitních důvodů dopravních prostředků nebo dopravní infrastruktury, mohou některé naše podnikatelské subjekty ztratit své vyznané místo na trhu.
A zase... tenhle server neumí adresu, delší než 90 znaků. Cenzorská šikana.
Plavební komora....(Rothensee)

Postavit normální přehradu!
Re:
Jedna možnost je, že řeky zdejší jsou velmi mělké. Jiné vysvětlení může být, že loď z borovice, ohýbané nad ohněm, tu nikdo nikdy nepostavil.
Re:
Jsou u toho jakési procedurální potíže. Soudruhům ne zcela známým by to zaplavilo daču. To není jako vyhnat bezdomovce či vesničany za feudalistů. Taky by to nedejbože mohlo zatopit nějaké potoky. Ouplavice a tak.
Jo. Viděl jsem Před léty na vlastní oči to, co zbylo z úhoře, který chtěl proplout vodní elektrárnou u tři metry vysokého jezu. Nechápu, jak je možné, že ani za sto let nikoho nenapadlo, že toto představuje problém k řešení.
Vy vážně věříte, že papaláši, kteří se tam rekreují, dají na projekt muří nohu?
Já ani vteřinu. Zato věřím, že si dokážou poradit i beze mne. Jejich problémy nejsou moje problémy.
Jediné, co mě na celé věci zaujalo, bylo divné jméno řeky. Jako kdyby ji někdo znásilnil.
Petice za okamžité odstoupení Andreje Babiše
PODEPIŠTE PETICI ZA ODVOLÁNÍ ANDREJE BABIŠE:
https://www.petice24.com/petice_za_odstoupeni_andreje_babise
BABIŠ MUSÍ BÝT "ODEJIT" Z VLÁDY A MINISTERSTVA !!!!!!!!
BABIŠE DO KOŠE !!!!!!!!!!!
| This discussion has been closed. |
No-nevím. Nechápu, proč se po Berounce nesmějí dopravovat velké těžké celky. Doprava po vodě, nota bene po proudu, je velmi efektivní.