Pro zachování alejí a stromů podél našich řek a potoků...

Pro zachování alejí a stromů podél našich řek a potoků... / Oznámení / Dočkáme se konečně transparentnosti v záležitostech našich stromů? / Komentáře


Nepřihlášený uživatel

#1

2014-01-28 16:56

Pane Hamáčku, obracím se na Vás s dotazem. Psala jsem paní Burianové (tiskové mluvčí za Povodí Labe), aby mi vysvětlila jak to tedy bude se stromy, za které jsme psali petici. Napsala mi toto. Mohl byste mi prosím poradit jak postupovat, abychom získali co nejvíce informací? Abychom věděli, kdo je za příp. kácení zodpovědný, jaké jsou plány atp. Předem velmi děkuji!

Jana Cenefelsová

Dobrý den paní Cenefelsová,
děkujeme Vám za dotaz. Na Vámi uvedeném odkazu naleznete veškeré informace k problematice břehových porostů v Hradci Králové. Z Vašeho dotazu není bohužel zřejmé, o jaké "stromy" resp. břehový porost se Vám konkrétně jedná. Pokud Vám jde o břehový porost podél Orlice v úseku Orlický most proti proudu na levém břehu po Malšovu Lhotu a na pravém břehu po ulici Bratří Štefanů, pak se aktuální stav dočtete v bodě 5) Stav stávajících prací. Jak je v informaci uvedeno, probíhá v současné době posouzení břehového porostu externími odborníky z pohledu jeho zdravotního stavu a současně vlivu na ochranné hráze při převádění povodňových průtoků. Tyto odborné posudky budou součástí podkladů pro vytvoření koncepce břehových porostů, tj. pravidelný monitoring, zdravotní řezy, kácení nevhodně rostoucích a rizikových stromů a případná obnova. Jak vyplývá z předchozího textu, není v současné době koncepce břehových porostů připravena, logicky tedy není podána u příslušných orgánů ochrany přírody žádná žádost o vydání závazného stanoviska k zásahu do významného krajinného prvku a není tedy ani připravováno žádné masivní kácení porostů.

O dalším postupu bude veřejnost průběžně informována prostřednictvím našich webových stránek jako je tomu již nyní.

Pokud Váš dotaz směřoval na břehové porosty v jiné lokalitě, prosím Vás nejprve o specifikaci místa.

S pozdravem a přáním hezkého víkendu.

Ing. Jana Burianová
Tisková mluvčí

Nepřihlášený uživatel

#2

2014-01-29 21:09

Dobrý den, bydlím kousek od DTJ a kolem těch topolů chodím se psem tak 2x denně. Je to nádherné místo. Topoly považuju za nesmírně důležité stromy, které v této placaté krajině připomínají výšku, nějak ji vyrovnávají.Člověku pak připomínají jeho nepatrnost. Vím, že tudy jezdí zámožnější spoluobčané na tenis a bojí se o svá drahá auta.Ale ty topoly mají pro mě a pro všechny co tu chodí, nevyčíslitelnou cenu.
Jaroslav Hamáček
Autor této petice

#3 Re:

2014-01-30 15:28

#2: -

Bohužel zatím nás není zřejmě dost, pro které mají stromy tak vysokou cenu :-(. Zkuste se tam s nimi 7.2.2014 potkat určitě tam bude víc takových Bytostí, které to vnímají podobně jako Vy.

Jaroslav Hamáček
Autor této petice

#4 Re:

2014-01-30 15:46

#1: -

Děkujeme za Vaší pomoc a podporu. Nevím, ale co Vám mám odpovědět. Myslím, že máte štěstí, že Vám odpověděli. Já jsem na svůj dotaz nedostal odpověď od září 2013. Možnost je samozřejmě poslat žádost podle zákona č. 106/1999 o svobodném přístupu k informacím (např. www.otevrete.cz). Mám obavu, že dostanete ty informace, které jste už dostala. Nebo jako další možnost vidím napsat na Ministerstvo zemědělství novému panu ministrovi, protože Povodí Labe se ohání jejich vyhláškou k vodnímu zákonu. A jsou to tak svědomití zaměstnanci státu, že ho chtějí podle svého absurdního výkladu beze zbytku naplnit (fachidiot).