PETICE proti výstavbě obchodního centra a parkoviště na parcele č


Nepřihlášený uživatel

#1

2012-11-05 16:11



g





Dobrý den,

objevila jsem dnes ve schránce leták s výzvou petice proti výstavbě obchodního centra u nádraží v Dobřichovicích. Chápu, že pro obyvatele domů v těsném sousedství je to dost nepříjemná situace. Ale na druhou stranu ostatním obyvatelům zase vadí, že po zrušení Supermarketu pana Žáčka se zde nedá pořádně nakupovat. Protože sortiment a ceny Jednoty a Billy a omezený sortiment Lidlu opravdu není to, na co zde byli lidé zvyklí. Problém není ani v narušení architektonické struktury Dobřichovic, protože se jedná o kraj obce a plánovaná výstavba má být architektonicky koncipovaná tak, aby nenarušovala ráz krajiny a aby obyvatelé z domů nad plánovaným centrem nekoukali do vysoké budovy a betonu. Plánované centrum bude nízkopodlažní se zelení na střeše. Dobřichovice za posledních pár let prodělaly hodně změn, některé k lepšímu, některé méně, také se mi zrovna nelíbí nová budova v ulici 5. května v oblasti původní pošty. Ale naše obec se, ať chceme nebo nechceme, stala městem. S tím vším kladným i záporným, co k městu patří. A protože tato lokalita je opravdu lokalitou zájmovou z hlediska bydlení, tak proč to neuzpůsobit nebo nezlepšit službami. Centrum obce přece výstavba nijak nezmění. Přinese to spoustu výhod právě i těm lidem, kteří v tomto okolí bydlí. Nejen z Dobřichovic, ale i ze Všenor a dalších obcí. A navíc nikdo z nás nemládne.Kam později na nákup, až zdravotní stav nedovolí jízdu autem? Do Letů s taškou na kolečkách? Navíc nákupní středisko přinese i spoustu pracovních příležitostí. A nárust dopravy naopak z centra Dobřichovic ubude. Také jsem slyšela, že zde byl původně zájemce o chov koní.Byla by to snad lepší alternativa?
Takže možná by stálo za to trochu lépe popřemýšlet a ještě lépe - nabrat ty správné informace dřív, než se začne vytvářet panika typu jedna paní povídala.

Pěkný den, Alena Lakomá

V. Kubelková

#2 Re:

2012-11-05 18:46

#1: -

Dobrý den,

dnes jsem četla váš leták s výzvou podepsání petice na nádraží v Dobřichovicích a celkem mě potěšilo, že občanům není budoucnost našeho města lhostejná. Mě osobně velmi zarazilo, když jsem četla v informačním listu (červen 2012) zmínku o záměru společnosti Interspar postavit v těchto místech nový supermarket....

Prostorový obraz našeho města se v posledních letech znatelně vyvíjí. Je to přirozený proces reagující na potřeby obyvatel, které se s časem mění. Je však velmi důležité stanovit si cíle, kterých chceme jako město dosáhnout, aby se nám zde dobře žilo a zároveň zamezit výstavbám, které by mohly charakter a ráz města nějakým způsobem znehodnotit.

Z hlediska urbanistické kompozice je plánovaná stavba nevhodně umístěna v bezprostřední blízkosti původní zástavby rodinných domů, což samozřejmě ovlivní kvalitu života lidí zde žijících. Neviděla jsem studii, ale typické pro obchodní řetězce bývají nevzhledné halové objekty.....a takový objekt by narušil charakter (již v petici zmiňované) historicky cenné části Dobřichovic, kterým je Brunšov.  Pokud se zde postaví nový supermarket, je více než pravděpodobné, že by v budoucnu vznikaly další podobné stavby podél silnice až do Všenor. Došlo by tak ke vzniku průmyslově-obchodní zóny jako je směrem na Lety. Zároveň dojde k propojení se sousední vesnicí a zanikne tak optická hranice ukončení města. Není to škoda?

Následuje otázka, zda vůbec potřebujeme nový obchodní řetězec? Copak nám tři nestačí? Sortiment současných řetězců nemusí vyhovovat všem, ale postavení dalšího supermarketu nic nevyřeší. Vždyť nabídka je všude víceméně stejná.

A v neposlední řadě toto významně ovlivní i dopravu......řekla bych, že spíše v tom negativním smyslu.

 

 

 

 

 

 


Nepřihlášený uživatel

#3

2012-11-05 20:05

#2: V. Kubelková - Re:

Dobrý den, jen pro informaci - vy jste viděla písemně nějaký podklad, že právě Interspar bude stavět, když pozemek nevlastní? Otázka, co se bude stavět, je zatím pouhá spekulace. A co se bude stavět dál v této ulici  je záležitostí všenorského zastupitelstva a tato oblast je celou dobu podle územního plánu Všenor vedena stejně jako komerční zóna. Možná by přízemní nákupní centrum, kde uděláte kompletní nákup bez dojíždění (každý nemá možnost) bylo lepší, než změnou územního plánu postavit řadu bytových domů, sportovní areál, nechat to ležet zarostlé ladem jako do současnosti, což je pastva pro oko. A.Lakomá

 

fk

#4 Re:

2012-11-06 13:06

#3: -  

Dobry den

konkretni studie s navrhem obchodniho centra existuje a je na obecnim urade kde do ni lze jiste nahlednout. Pro informaci zkracene: rozsah je 6900 m2 zastavene plochy (nejsou v to zapocitana parkoviste ktera zabiraji zbytek plochy) tedy neco jako 7 budov jednoty pripadne 4,5 budovy Lidlu.  Vyska pak by mela byt do 6m coz odpovida obytnemu domu s 2 podlazimi a plochou strechou. Obavam se ze co se tyce vzhledu opravdu nejde o objekt okolni zastavbe odpovidajici. Uzemi bylo zaplaveno povodni v roce 2002 a v praxi slouzi jako retencni a vsakovaci uzemi. Pri takto rozsahle zastavbe hrozi zmena vodnich pomeru s nebezpecim zatopy okolnich obytnych objektu. Co se tyce narustu dopravy opet je patrne odpovidajici predstavit si cca 4-5 nasobek vozidel ktera navstivi prodejnu Lidl navic zasobovani takoveho komplexu se deje velkymi nakladnimi vozy ktere vsak dnes nemohou do teto oblasti vjizdet. Zaverem pro upresneni - sousedni pozemky Vsenor maji v soucasnosti v uzemnim planu vyuziti urceno jako zelen respektive zelen a sport. F. Kandl

Petr a Markéta Novákovi

#5 Reakce pí. Lakomá

2012-11-06 13:38

Vážená paní Lakomá,
chtěl bych reagovat na několik Vašich argumentů pro výstavbu obchodního centra. Za prvé, argumentace, kterou rádi používájí velcí investoři, že jejich stavba přinese spoustu nových pracovních příležitostí, mě přijde v souvisloti všech dalších věcí, irelevantní, nicméně chápu, že je velice líbivý.
Za druhé, Váš argument, že až budeme staří, budeme mít obchodní centrum "po ruce", mi už přijde opravdu směšný. Do doby, ne tak vzdálené, tu byla možnost nákupu pouze v Jednotě na náměstí a myslím, že ani tenkrát žádný starý a nemohoucí obyvatel Dobřichovic hlady neumřel. Navíc v dnešní době není takový problém si nechat nákup zajistit pečovatelskou nebo x dalšími v dnešní době běžně dostupnými službami.
Za třetí, označovat nás všechny, kteří jsme petici podepsali, za ovce, které nezváží všechna pro a proti a tupě jdou za stádem, považuji za urážlivé.
A na konec za čtvrté, vzhledem k počtu podpisů přibývajících na internetu a na místech k tomu určených je vidět, že v menšině jsou zastánci výstavby a tudíž by zamyšlení mělo být spíše na jejich straně.

Nepřihlášený uživatel

#6 Re: Reakce pí. Lakomá

2012-11-06 20:33

#5: Petr a Markéta Novákovi - Reakce pí. Lakomá

Dobrý den i vám - pokud si přečtete mou zprávu pozorně, nikde nenajdete urážlivé slovo, to bych si nedovolila ani omylem. Možná byste se měl zamyslet sám nad tím, co jste napsal a jak titulujete své spoluobčany. Já k tomu nemám víc co dodat, respektuji váš názor a prosím, respektujte i vy ten můj. Pěkný večer


Nepřihlášený uživatel

#7 Re: Reakce pí. Lakomá

2012-11-06 20:37

#5: Petr a Markéta Novákovi - Reakce pí. Lakomá

Jen ještě s úsměvem přemýšlím nad tím, jak se mám zapojit také do nějaké petice na nesouhlas s něčím např.v Německu, Praze či okolních městech - viz podpisy lidí, kteří zde nebydlí. Další kometář netřeba

Petr Novák

#8 Re: Re: Reakce pí. Lakomá

2012-11-06 22:52

#7: - Re: Reakce pí. Lakomá

Jen ještě s úsměvem přemýšlím nad tím, zda-li srovnávat hlasy lidí, kteří se zde "narodili" a prožili většinu života a nyní žijí jinde, nebo lidí ze Všenor, na které by tato stavba měla dozajista dopad, s podpisem petice v Německu, není trochu přestřelené. Další kometář netřeba


Nepřihlášený uživatel

#9

2012-11-07 09:41

Dobrý den, nedá mi, abych se i já nepřipojil do této diskuze. Bydlím zde celý život a i mě není lhostejný stav mého města. Musím ale souhloasit s paní Lakomou. Zažil jsem zde různé typy obchodů,také se mi zprvu nelíbila ani výstavba dnešní Jednoty a nakonec jsem tam chodil rád,zejména když tam byl obchod pana Žáčka, kde se dal opravdu udělat nákup pod jednou střechou. A tak to bylo i v jeho nákupním středisku. Přestal jsem s rodinou jezdit na nákupy do Prahy, do těch tolik právě teď opovrhovaných supermarketů a jezdil do Letů. Ano, čtete správně - do Letů. Petice je přeci proti stavbě obchodního centra v Dobřichovicích. Přemýšlel někdo z vás nad tím, že Lety, se svými dnes 1351 obyvateli, nejsou již řadu let součástí Dobřichovic, jako tomu bylo dřív? A navzdory tomu, že je to stále obec a má o dvě třetiny méně obyvatel, má dva markety,myčku aut, značkový autoservis, značkovou prodejnu motorek, prádelnu,tenisovou halu, dvě čerpací stanice a další firmy? My jsme město, máme 3181 obyvatel. Máme poštu, zdravotní zařízení a pár věcí navíc, co Lety nemají, ale konkrétně nákupní možnosti v našem městě? Máme jenom Jednotu, která přežívá díky nájemnému z horního patra, spodního bistra a prodeje masa. Jinak sortiment má chabý a ceny nic moc. No a pak jsou tu stavebniny a jedna,dvě firmy na konci Dobřichovic a ano, také čerpací stanice, ty máme tři. Od pana starosty vím, že by rád, aby Dobřichovice byly takovým jako menším téměř lázeňským městem. No to je přeci prima nápad. Nákupák na okraji obce a z centra udělat klidovou zónu. V nově postavených prostorách pod bytovými domy nemusí být přece krámky jako za starých časů, kdy se nedělal nákup pod jednou střechou, ale stála se fronta v zelenině,pak ve staré sámošce, v mlékárně apod. Tyto prostory lze přece krásně využít na krámky jiného typu a sortimentu a nebo jako prostory třeba s nějakým kulturním vyžitím. A právě nové nákupní centrum by určitě Dobřichovice naopak pozvedlo a ne hyzdilo.Určitě by to bylo velikostí a typem uzpůsobeno do zdejší krajiny a já osobně věřím, že zdravý rozum zvítězí. František P.

fk

#10 Re:

2012-11-07 11:04

#9: -  

 Já si myslím, že to je hlavně otázka míry. Všechny věci mají svá pro a proti a každý je poměřujeme jinak. Pokud by někde pod Brunšovem byl obchod s potravinami řekněme o podobném rozsahu, jako byl před několika lety ten před nádražím a nebo všechny ty snahy o prodejnu ve Všenorech u Wellness Centra, tak věřím, že zde nebudou jakékoliv negativní ohlasy ba naopak. Ovšem zde se bavíme o něčem jiném a opravdu velikém. Kromě dříve zmíněných přirovnání si lze představit také budovu se zastavěnou plochou odpovídající polovině obchodního domu Ikea (ty jsou ovšem vyšší). Ale je to opravdu to co tady chcete? Vždyť pro uspokojení Vašich a samozřejmě i mých, potřeb by stačil obchod 100x menší než je ten navrhovaný. Navíc to není samoobsluha, která je konstruována apriori pro návštěvníka který přichází pěšky, tedy pro „Brunšováka“, ale pro zákazníka přespolního - motoristu. Praxe ukázala, že zdejší obyvatelé malý lokální obchod v oblasti zatím nejsou schopni uživit. Obchodní centrum tak samozřejmě musí počítat se zákazníky z okolí. Na stránkách obchodního řetězce Spar si lze přečíst, že menší ze svých obchodů situují do měst s 6000 obyvateli, případně do spádové oblasti o 8000 obyvatelích a to i s přihlédnutím k relativně omezeným možnostem příjezdu buď Všenorským údolím a nebo přez most a závory z centra Dobřichovic, opravdu není lokální záležitost Brunšova. Tedy dá se předpokládat nárůst dopravy z okolí proudící těmito dvěma místy. Pokud se takto veliký obchod v oblasti ekonomicky uchytí tak podmínky pro jak sám nastiňujete „živořící“ jednotu, ale i další malé obchůdky v centru budou jistě daleko problematičtější.  ... a prázdnou klidovou zónou v centru bez obchodů se budou prohánět motoristé toužící po nákupu na druhé straně řeky... (berte prosím jako vizi která by se mne opravdu nelínila). F.Kandl


Nepřihlášený uživatel

#11 Re:

2012-11-08 10:52

#1: -  Dobrý den, shrnula jste problém velmi hezky, ale nesouhlasím s Vámi v několika bodech. Dopravu v centru Dobřichovic to určitě neomezí, Naopak vzroste. A uvědomte si prosím, že nákupní středisko tohoto rozsahu je zásobováno a to bohužel většinou kamiony. Za 14 let, co bydlím na Brunšově, jsem zaznamenala nárůst dopravy kamionů přes Všenory!, kde byl vjezd pro velké náklaďáky původně zakázán. A tento stav by se ještě zhoršil. O urbanistické kvalitě obchodních center mám velké pochybnosti a ráz obce to určitě negativně změní. Dále s Vámi nesouhlasím ohledně dostupnosti pěšky. Jedná se zase o okraj města. Vyjma pro obyvatele domů v bezprostředním okolí, je to úplně stejné jako supermarkety v Letech. V každém případě na okraji vilové čtvrti vznikne technologický park, který tam nepatří. S pozdravem M. Provazníková

 


Nepřihlášený uživatel

#12 Re: Re:

2012-11-08 13:55

#11: - Re:

Dobrý den,

a což kdyby se Jednota rozhodla pro totální rekonstrukci svého objektu v centru obce ? To by bylo lepší, než okraj? Ffrantišek P.


Nepřihlášený uživatel

#13 Re: Odpověď

2012-11-08 15:26

#1: -  

 Vážená paní Lakomá,

Děkujeme za Váš názor ohledně nákupního centra mezi obcemi Všenory a Dobřichovice. Zajímalo by mě kde bydlíte, když Vám toto nákupní centrum nevadí. My bydlíme vedle louky kde by mělo stát a neumím si představit, že by nám tam postavili obchodní centrum se zvýšeným provozem ( nákladní auta, osobní auta atd.) Do teď tu byla klidná zóna, žádný velký provoz.A aby nám tam každý den od rána do večera jezdily auta ( dodávky zboží atd.), to by se nám nelíbilo. Také přístupové cesty nejsou připravené k většímu počtu aut nebo nákladním autům. Už teď je problematické projet Všenory nebo Dobřichovice,když se střetnete s nákladním autem.

Ohledně zlepšení služeb ? Nevím...Ceny budou vyšší v obchodním centru z důvodů nájmů a kdo může tak si radši zajede do Prahy na nákup.Kolik obchodů se už uzavřelo z důvodu špatné kupní morálky. 

Ohledně stáří- k obchodnímu centru stejně musíte dojít nebo dojet,j inak by jste musela bydlet přímo v centru a to asi bydlet nebudete. 

Nevidím žádné výhody které by nám to přineslo,spíš problémy-doprava, ruch, smog atd...

S pozdravem

Martina Šantorová

 

 

 

 

Jan Vaculík

#14 Probůh, neblázněte...!

2012-11-09 02:40

Nákupní centrum plánované velikosti je evidentně určené pro širší okolí: aby se vyplatilo, musí být spádová oblast 6-10 tisíc lidí. To znamená, že většina zákazníků by tam jezdila z okruhu cca 5 km, a to buď přes Všenory, nebo přes centrum Dobřichovic a úzkou a frekventovanou Tyršovu ulici. To je aspekt dopravní, ze kterého jednoznačně vyplývá: NE!

Další apekt je estetický: Brunšov a Všenory jsou místa, která jsou pojmem a něco znamenají sama o sobě. Supermarket této velikosti by se stal dominantou, jejíž estetické poselstzví je jednoznačné: PERIFERIE VELKOMĚSTA. Něco jako obří skládka, jenže na druhém konci spotřebitelské linie.

Zvýšení komfortu pro místní obyvatele: copak o to někdo stojí? Kdyby tam bylo obchodu skutečně potřeba, tak by nebyl zaniknla ona několikrát již vzkříšená samoobsluha v areálu Olympia Wellness.

Aspekt zdravotně sociální: starouškové ubozí, tak velký obchod by nám stejně byl úplně k ničemu, protože bychom ho ani nedokázali přejít z jedné strany na druhou!

A poslední aspekt je morální: hloupým a zištným lidem, kteří jsou ochotni pro svůj prospěch zničit cokoliv, se nemá ustupovat.

Nepřihlášený uživatel

#15

2012-11-09 20:50

Děkuji, že se tím někdo zabývá. S výše uvedenými důvody petice nelze nesouhlasit. Developeři si vydělají a Dobřichovákům tu zbude další obchodní centrum v řadě, plus zastavěná dosud zelená plocha. J. Desenská Ciglerová

Honza Kubát

#16

2012-11-10 22:40

Pan starosta se v posledních Informačních listech rozplýval, jak jsou Dobřichovice krásné a připomínají lázeňské města. Ano za určitých okolností, jsou Dobřichovice vzkvétající městečko. To co nepotřebujeme, je přijít o zelené plochy oddělující ostatní obce. Za chvíli se nepozná kde začínají a končí, to se snad dá přirovnat zase k něčemu jinému než jsou lázně??? V dětsví jsem si představoval při výuce zeměpisu, že New York je tak velký, že bych jel z konce Prahy na konec Berouna a pořád bych jel městem. To se mě udělalo zle. A dnes?

Honza Kubát

#17

2012-11-10 22:47

Většina občanů mě zná a ví, že pracuji v Diagnostickém ústavu ve kterém se poslední dobou dějí zlé věci. A tak koukněte na tuto petici, když už peticujete zde! Děkuji za trochu nečestné zveřejnění, ale snažím se tuto věc co nejrychleji vyřešit. Děkuji!!!!

http://www.petice24.com/petice_za_odvolani_mgr_hrbkove_hrudkove
Stanislav Sýkora

#18 Proč jsem proti výstavbě

2012-11-11 21:12

Dobrý den,

chci zde vysvětlit, proč nesouhlasím s výstavbou dalšího obchodního centra v katastru Dobřichovic.
Dle mého názoru není třeba další "průmyslově-obchodní" centrum. Do těchto center většina zákazníků jezdí autem. V takovém případě je zcela lhostejné, zda je centrum na jedné či druhé straně obce. Je zcela lhostejné, zda pojedu 1 km nebo 10 km. Jako zákazník mám rád, když je na jednom místě více obchodů. A Dobřichovice již jednu takovou zónu mají. Mezi Dobřichovicemi a obcí Lety. Je to dobře vybrané a dopravně přístupné místo. Druhé takové místo nic nového v naší oblasti nepřinese, resp. nezvýší konkurenci. Mimo jiné oblast u nádraží je dopravně velmi limitovaná. Z obou stran (z centra Dobřichovic i přes Všenory)jsou zásadní omezení, která se při zvýšené hustotě dopravy budou velmi špatně překonávat a levně to zcela určitě nepůjde.
Proti druhému takovému centru hovoří i to, že esteticky tyto centra nejsou nic přínosného. Spíše jde o architekturu, která je ošklivá. A i proto nám stačí v oblasti Dobřichovic jedno takové centrum.
VS

#19 Re: Re:

2012-11-12 15:05

#4: fk - Re:

Dobrý den,

Na výstavbu OC budou samozřejmě vždy různé pohledy, ale musím vám opravit tvrzení, že území bylo v roce 2002 zaplaveno povodní. To je zkreslující informace. Hladina řeky nepřekročila úroveň drážního tělesa a do těchto míst voda z řeky nezasahovala. Došlo však k omezení odtoku vody ze svahů do řeky a ta se zde hormadila. Vzhledem ke geologické stavbě území jsou zde velmi špatné podmínky pro vsakování vody a proto zde vznikají zamokřená území.

Výstavba OC by naopak odvodnění území mohla významně zlepšit, protože by zde musel být vybudován odvodňovací systém, který by zabránil hromadění srážkových vod.

V. Sýkora


Nepřihlášený uživatel

#20 Re: Re: Re:

2012-11-12 17:11

#19: VS - Re: Re:

Částečně máte pravdu, šlo částečně o vody přitékající z kopce, nicméně zároveň se sem rozlévala voda od řeky. Pod tratí, je louka spojena s územím za tratí, kudy v ideálním případě odtéká voda z Brunšova do Berounky. Pokud je ale Berounka rozvodněná, rozlévá se voda i opačným směrem - tedy do louky, kde se potkává s vodou tekoucí z Brunšova. Je to přirozený jev a nedá se s tím nic dělat.

Tato louka je jednoznačně retenčním územím a pokud zde (na cca 1/3 její plochy) vznikne velká zpevněná plocha, bude v místech (kde jsou rodinné domy např.) při dalších povodních ne jen 60 cm. vody, ale třeba 120 cm., protože voda se nebude mít kam vsáknout.

Odvodnění celé louky (2/3 jsou v katastru Všenor, vyznačené jako zeleň) je nemožné a bylo by spíše na škodu než k užitku. Retenční funkce té louky je prostě těžko nahraditelná a stavba OC ji výrazně sníží a ohrozí tak již stojící rodinné domy v okolí.

Heretik

#21 učit se, učit se, učit se

2012-11-13 10:58

Učit se, učit se, učit se - toto moudro jsme slýchavali dříve. Dnes nám ale developerské firmy implantovaly do mozků moudro jiné - stavět, stavět, stavět. Komu je co po zelené louce, když přivezou každý týden čerstvé banány? Nakonec, trocha toho betonu polahodí oku i duši. Stejně dneska už vycházky do přírody neletí. Vždyť jen stačí sednout k Facebooku a na nějakou tu přírodu z Čech se můžeme mrknout na fotkách od kámošů. Pohyb se dá zase kompenzovat ve fitku nebo v posilovně. No jo a koneckonců každá developerská firma dokáže každému vysvětlit, proč je nezbytné realizovat zase další a další betonové nádhery! Peněz na to mají dostatek...
Heretik
Martin

#22 Re:

2012-11-23 12:44

#1: -

Dobrý den,

nedá mi nereagovat na část Vašeho příspěvku - konkrétně na úbytek dopravy v centru Dobřichvic.

1. Po jaké trase bude nové obchodní centrum zásobováno? - jsou jen dvě možnosti - z Jíloviště přes Všenory, nebo přes centrum Dobřichovic (Palackého a hlavně Tyršova ulice). Tipoval bych, že jde tak o 3 kamiony denně a nějaká další menší auta...

2. Pominu-li občany Všenor a Brunšova, kdo tam bude jezdt? Pravděpodobně obyvateleé dvou skupin obcí - Černolice, Řitka, Jíloviště, Klínec -> zvýšení provozu ve Všenorech (kritické místo - zúžená ulice Květoslava Mašaty) a Řevnice, Lety, Mořina, Vráž, Černošice -> zvýšení dopravy v centru Dobřichovic a v kritickém místě - Tyršově ulice a na železničním přejezdu.

Obávám se, že těch pár lidí, co přestane ze Všenor a Brunšova jezdit přes centrum Dobřichovic nakupovat do Billy ten nárůst dopravy výrazně nesníží.

zdravím,

Martin Buben

Brunšvík

#23 Kde jinde, než u nádraží?

2012-12-08 20:37

Vážení spoluobčané,
po přečtení textu petice jsem mírně udiven.
Viděl někdo z vás platný a závazný územní plán? Předmětná parcela je jasně označena jako plocha obslužné funkce (občanské vybavenosti).
Víte, co by znamenalo, kdyby "příslušné orgány města Dobřichovic" učinili to, k čemu je vyzýváte? Ne? Tak já vám to povím. Arbitráž za zmařenou investici. A můžu vás ubezpečit, že by ji město na celé čáře prohrálo a platilo odškodné v řádu mnoha desítek milónů korun. A kde myslíte, že by na to město vzalo? Správně. Nikde. Muselo by zvýšit daň z nemovitostí na nejvyšší možnou úroveň, která by se dotkla každého z vás a zároveň rozprodat obecní majetek. Včetně chystané zaúvěrované přístavby školy, která se podle rozhodnutí starosty a spol. (čest výjimce Dr. Hochové) bude pro školáky z Letů a dalších okolních obcí stavět a sama o sobě zadluží město tak, že to jen těžko rozdejchá.
Ostatně, kde jinde by měli mít Dobřichovice OC, když ne tady u nádraží? http://goo.gl/maps/RLPdU
Žádné jiné OC Dobřichovice nemají, strašák v podobě Jednoty v centru se za OC považovat nedá a čím dřív z mapy zmizí, tím líp.
Co se protipovodňové situace týče, tak předmětné území je v kategorii W a rozhodně neznamená, že její zástavbou by se povodňová situace na území zhoršila, ale naopak správně použitými technologickými postupy při výstavbě by se situace v oblasti významně zlepšila (viz strana 36 a násl. textové části územního plánu).
Co se útlumu až zániku maloobchodu v centru Dobřichovic týče, tak se ptám no a co? To je přirozený výběr. Sami přiznáváte, že jezdíte auty za nákupy do Prahy nebo přes město do jiné obce. Což je z hlediska ochrany životního prostředí, po kterém voláte a kterým se selektivně, když se vám to hodí, zaštiťujete, krátkozraké a pro enviroment zásadně devastující.
Ano, dopravní zatížení vzroste. Což je dobře, třeba konečně omezíte využívání individuální automobilové dopravy na nezbytně nutné případy, jako my ostatní, kteří využíváme dopravy vlakem a OC u nádraží vítáme.
Co se zvýšeného ohrožení bezpečnosti chodců zejména v prostoru před dobřichovickým nádražím týče, tak semafory, zpomalovací pásy a pevné radary to vyřeší. Konečně. Podle výzkumu z roku 2010 ( http://www.dobrichovice.cz/pro-obcany/vyzkum-nazoru-obcanu-dobrichovic/ ) je bezpečnost chodců priorita, na kterou starosta a spol. programově kálí. Tohle je přinutí situaci řešit.
Co se nezvratného poškození přiléhající historicky a architektonicky cenné vilové čtvrti Brunšov týče, tak mám za to, že OC se mají stavět na samém okraji města a toto je vzorový příklad. Maximálně 6m vysoká, byť rozlehlá, stavba pohled na vily v kopcích nijak výrazně nenaruší.
Jan Vaculík

#24 Re: Kde jinde, než u nádraží?

2012-12-12 00:45

#23: Brunšvík - Kde jinde, než u nádraží?

Panu Brunšvíkovi trochu uniklo, že je jistý významný rozdíl mezi obchodem, který poslouží lidem vystoupivším z vlaku, a hypermarketem, do něhož se lidé sjíždějí (přirozeně, že auty) ze spádové oblasti 10 km.

A územní plán neznamená, že by z něj mělo pro někoho vyplývat právo stavět stavby vyloženě škodlivé.

Míla Pexa

#25 Re: Re: Kde jinde, než u nádraží?

2012-12-14 09:02

#24: Jan Vaculík - Re: Kde jinde, než u nádraží?

Vážení,

upřímně se podivuji nad tím, že někdo z Dobřichovic může mít pocit, že máme nedostatek obchodních center a že se nám jedno takové pěkné velké OC pod Brunšovem šikne. V příspěvcích se jich tady vyjmenovalo celkem dost! Na Dobřichovicích je přece krásné to, že je tady ještě stále zbývá kus lesa, louky a teče tady Mže (pardon Berounka). Kdo chce megaOC, zajede do Prahy a je po 20 minutách cesty vlakem náležitě ukojen. Pokud někomu chybí celodenní dopravní zácpa u nádraží, nechť spočine na tomto místě po sedmé ráno a možná bude mile překvapen kolik krásných automobilů tu projede, těžko přejít silnici k nádraží. Pokud ani to nepostačí, lze opět popojet a Smíchov se Strakonickou se mu odvděčí krásnou zácpou k pohledání.

Jsem si jistý, že my ostatní z Dobřichovic daleko více potřebujeme ochotné, milé a kvalifikované prodavače na farmářských trzích či v malém krámku v centru, kteří nás obslouží sice bez nákupního košíku, ale poradí a prohodí s Vámi pár slov, kvůli kterým se k nim rádi vracíme.

A moje doporučení - úplně nejlepší je vyměnit nákupy za výlet do lesa, přes louky či podél vody. Tedy dokud tady takové věci ještě máme, bude jich ubývat!

Míla Pexa, Brunšov