Proti výškovým stavbám v Olomouci

Neila

#51 Re:

2012-02-14 21:28

#50: -

Já viděla třeba v Číně mrakodrapů i věžáků desetitisíce a problém s nimi nemám. Jsou tam potřeba (víceméně) a ve výsledku se to tam tak nějak hodí. A třeba panoráma Shanghaie vypadá vyloženě dobře.

Ale Olomouc není Shanghai a ty dva výtvory nějakého šikovného "architekta", co tu zatím vznikly... Lepší nekomentovat. Kdyby šlo o nějakou zajímavou stavbu, tak nemám asi problém. Ale tenhle "podnikatelský styl" image města nic nepřináší.


Nepřihlášený uživatel

#52 Luděk

2012-02-14 21:31

Jak už to tak bývá, s některými názory souhlasím s jinými ne, nicméně jen chci rozšířit svůj poslední příspěvek a doplnit. JÁ OSOBNĚ jsem velmi nakloněn tomu, aby se výškové budovy stavěly, pokud je dané provedení a vzhled moderní, estetické, zajímavé, kvalitní, má ambici stát se dominantou sídla. Dále pokud je umístění tohoto objektu také rozumné a estetické, čili nestíní nějakému výhledu, nestojí v bezprostředním sousedství nějaké památky, kterou by šikanoval (jako příklad třeba původní návrh výšky domu Centrum na Malinovského náměstí v Brně). Takových výškových domů vzniká v Evropě spousta a jsou skutečně zajímavými a líbivými stavbami (domy na Postupimském náměstí v Berlíně, nové výškové domy v Rotterdamu, Oslu, Vilniusu, Rize atd... Většina těchto staveb obohatila tato města a stala se jejich novými dominantami. Na druhou stranu chápu obavu lidí, že u nás něco takového vzniknout nemůže a že kvalita těchto staveb bude zlá. Pokud lidi brojí proti stavbě ohavné, nedá se jim nic vytýkat. Ale já se bojím, že vznikají petice proti všemu obecně. Je to prostě vysoký, tak to tu nechcu. Dejte si to třeba do Bruselu! Souhlasím, že člověka většinou postaví před hotovou věc, ale brojit proti výškovým domům obecně je trestuhodné. No, tak uvidíme. Za sebe říkám, že výškovým stavbám fandím, ale samozřejmě musí i lahodit mému oku. Tož tak. Mějte se pěkně.

Nepřihlášený uživatel

#53

2012-02-20 01:48

Každou iniciativu, která brání chamtivé developerské sebrance se v této zemi roztahovat, vítám. Najmě v případě staroslavného Holomóce (odkud má rodina pochází), města s druhou největší památkovou zónou v Česku.

Nepřihlášený uživatel

#54

2012-02-20 09:14

Mám Olomouc moc ráda. Mrzí mě, že se historický střed města vylidňuje. V domech už moc lidí nebydlí, jsou to samé "nebytové prostory". Město se zastavuje naprosto zbytečnými stavbami, jak například na Hynaisově naproti Ušáku. Zajímalo by mě, k čemu město potřebuje zastavit Šanatovku a navíc tam postavit další monstrum. Čí kanceláře tam budou, kdo tam bude bydlet?!! Ve městě je plno volných bytů a kanceláří a lidí v Olomouci ubývá!! Navíc nové stavby z betonu, kovu a skla potřebují klimatizaci, aby v nich lidé vůbec vydrželi!! A my bychom se měli spíš zabývat tím, jestli vůbec něco stavět a pokud ano, tak úsporně a s ohledem na provoz stavby. Eva Marklová

Nepřihlášený uživatel

#55

2012-02-22 13:00

V současnosti dravý proud volných peněz toužících se investovat (jsou to už oživlé peníze samy, lidi už skoro nic neřídí, jen posluhují, projektanti, úředníci, stavaři taky musí někam lít beton...). Poprvé v historii tak děje neurčuje touha po kráse, kultuře, vyjádření myšlenky, ale jen zvrácená touha proměnit naše historická města v onu běžnou globální konfekci, abychom prosím byli "moderní". Dtavět proto věže je nutné, a nejlépe v centrech měst, tam ta manifestace peněz a arogance nejvíce zapůsobí, zviditelní své tvůrce. A magistráty místo aby střežily svá města, trvaly na dodržování územních plánů (resp. aby je vůbec pro svoji potřebu měly), dál jednotlivě, bez koncepce, povolují. Asi podle toho, kdo a kolik.... Oloumoučané (Populusque Olomouciensis), donuťe svů Senatus, ať stavitele věží vyžene co nejdál od centra, a do dolin. A pak nám přijďte pomoci do Prahy! Jan Bárta

Nepřihlášený uživatel

#56

2012-02-22 16:04

Připojuji svůj podpis k petici olomouc-nemrakodrapům
jako zásadní nesouhlas k věžové stavbě na Šantovce.

Nepřihlášený uživatel

#57

2012-02-23 09:17

Zásadně nesouhlasím s podepisováním petice proti něčemu, co nevím jestli tam bude, jak to bude vypadat a čemu sloužit! Nejsem zpátečník, chci hezké město, ne skanzen.

Nepřihlášený uživatel

#58 Re:

2012-02-23 10:43

#57: -

jak co bude vypadat se občanům neříká ... ukazuje se až jako hotové


Nepřihlášený uživatel

#59 Re: Opět jen pocity a žádná fakta

2012-02-23 20:05

#26: Venca - Opět jen pocity a žádná fakta

Ach Bože, Venco.

Ať dělám co dělám, ať čtu jak čtu, Váš příspěvěk, neumím se v tom pohybovati.

Vizualizace, hmoty, dominanty; hergot zde bydlím.

A když zde bydlím, tak snad do toho, ja bude moje město vypadat mohu mluvit.

Nebo ne?

A budu se nechati oblbovati vizualizacemi.

Nechcu v Olomouci betonové bedny, do nebe se tyčící. Jest mi fuk, kde jest ona míra "výškovosti".

Víte co jest to veduta, a jak slušní architekti s ní zachází?

Tuším, a jen za sebe, že věže kostelů, které ční, jsou poněkud jinde, než hromada betonu obalená sklem.

Bojím se, že zde jest onen problém.

Betonu hromada, neb ducha trochu?

To je to ono, o co zde běží.

Poctivě, i dětem se to nelíbí.

Jsem starý a konzervativní, vězte nepřenáším to dál.

Tož jak dál a pro koho.

Těch metrů je moc, nejde o dominantu, jde o kšeft, cituji své děti!

A ony zde budou i nadále žíti a na nás vzpomínati!

Přeji pěkný a sluneční den a pohled na Olomouc z nějakého vršku, pravda nejni jich tu mnoho.

 

 


Nepřihlášený uživatel

#60 Re: Re: Opět jen pocity a žádná fakta

2012-02-24 15:18

#59: - Re: Opět jen pocity a žádná fakta

poeto - to co říkáte jsou zase jen vaše pocity. žádná fakta. A pokud bychom dali všichni na pocity a fakta nebudeme brát v potaz, tak nepřežijeme.....


Nepřihlášený uživatel

#61 Re: Re: Re: Opět jen pocity a žádná fakta

2012-02-24 16:49

#60: - Re: Re: Opět jen pocity a žádná fakta

mýlíte se, přežijeme díky sexu ... a v sexu nejde o fakta ... fakta jsou tuze asexuální


Nepřihlášený uživatel

#62

2012-02-27 10:17

Myslím si, že na Hané není vhodné stavět výškové budovy. Mnohem důležitější je dbát o zachování kvalitní zemědělské půdy, čistoty vod a ovzduší...

Nepřihlášený uživatel

#63 Re: Re: Re: Opět jen pocity a žádná fakta

2012-02-27 15:25

#60: - Re: Re: Opět jen pocity a žádná fakta

Mýlíte se, základem každého správného rozhodnutí je kombinace chladné analýzy (fakta) a intuice (pocity), upřednostňování jednoho před druhým vede k prázdnotě a omylu.

 

pg

#64 Re: Re: Re: Luděk

2012-03-05 21:34

#37: - Re: Re: Luděk

až ukážou co bude na šantovce, tak to bude už schválené...haha...prostě olomouc, dopadne to jako přednádraží


Nepřihlášený uživatel

#65 Re: Re: Re: Re: Luděk

2012-03-07 08:40

#64: pg - Re: Re: Re: Luděk

a co byste chtěli?? je to soukromý pozemek a budova soukromníka! taky vám nikdo nekecá do toho, jak má vypadat váš kurník na zahradě. A sousedovi se nemusí zrovna líbit... přednádraží je veřejný prostor za peníze z daní, tam se to mělo lépe komunikovat. Ale stejně jako Tesařís postavil a nikomu nic neříkal, Šantovka se snaží aspoň o nějakou komunikaci - mají web, výstupy v médiích. Tesařík si dělá vše v tichosti a vy pak tady nadáváte na barák, který ani nevíte jak bude vypadat. Sepisujte raději petici za zbourání Tesmen baráku :-)


Nepřihlášený uživatel

#66 Re: Re: Re: Opět jen pocity a žádná fakta

2012-03-08 15:17

#60: - Re: Re: Opět jen pocity a žádná fakta

Prosím, můžete mi osvětliti rozdíl mezi tzv. fakty a tím co se mi líbí, či nelíbí.

A když se mi něco nelíbí, doufám, mohu se alespoň ohraditi, reagovati a nesouhlasiti!

Ona fakta jsou čí?

Moje fakta jsou, že se mi to nelíbí!

Vaše fakta, jsou že se Vám to líbí a vidíte ony přesahy, které se mojí maličkost nelíbí.

Prosím, bych byl brán ku zřeteli, když se mi něco nelíbí.

Třeba budu jen jediný!

Bojím se poněkud, že můj názor nebude respektován, neb jsou zde ona fakta, moje asi ne. Tedy čí a pro koho?

Zvláště, když se to týká mého rodného města.

Jestli jsem, či nejsem poeta, to snad nehraje roli.

A jen tak na okraj, přežijeme i nové mrakodrapy.

Přežijeme i kšeft!

Jen se mi to bude před smrtí těžko vysvětlovat, rozumným mým následovníkům.

To je fakt!

mo

#67 ad-rozvoj města versus historické panorama

2012-05-15 11:46

Výškové stavby nechápu jako zlo samo o sobě, zlem může být jejich necitlivé umísťování, které vychází spíše z toho, jaký pozemek investor s touhou stavět do výšky zrovna vlastní či získá. Příkladem může být Paříž, kde charakter čtvrti Montparnasse hyzdí jeden osamělý mrakodrap, ale už ne soustředěná výšková zástavba na La Défense. To je totiž cesta, jak nezabrzdit vývoj města a přitom uchovat hodnoty jeho ustáleného historického panoramatu. V Olomouci by tak měla být v novém UPNSU vybrána plocha pro výškovou výstavbu, kde by takové objekty mohly vznikat v soustředěné zástavbě. Že je pro historické panorama Olomouce výstavba soliterních výškových budov nevhodná je snad zřejmé (bohužel) již ze dvou realizovaných staveb.

Nepřihlášený uživatel

#68

2012-05-17 18:15

Stavba výškových budov v již urbanizované historické oblasti je na uváženou. Nehledě na to, že v místních stavebních a projekčních poměrech např. v budově u nádraží, kde je i Krajský úřad, fučí dovnitř vítr vnikající kolem rámů oken, chodí se tam v zimě v kabátech a zdi pomístně plesniví. Tak snad ne. Ale i v Olomouci by se snad našlo vhodné místo pro stavbu kvalitních výškových budov /ale proč?/, které by při vhodném řešení nepoškodila urbanistický celek ani pohled na městské panorama. Snad se lze poučit i vyvarovat chyb na příkladech z jiných evropských měst. Zdraví Pavel Šimek
Pepek

#69 Mrakodrapy

2012-05-20 12:32

Už i brněnští megalomanisté přišli na to, že by se neměly stavět mrakodrapy v centru,tak by to mělo napadnout i olomoucké megalomanisty.

Nepřihlášený uživatel

#70 Odbor koncepce a rozvoje...

2013-01-15 12:16

Uvědomělého a odpovědného hlavního architekta pro Olomouc.

Nepřihlášený uživatel

#71

2013-02-09 10:43

máme dost krásných starých památek, spíše se znažme, abychom si je udrželi a ne vytvářet nové, které zastíní a překryjí krásnou panorámu Olomouce.
nic sloziteho

#72 lestici ega

2013-02-16 14:02

Proste se rozhodli, ze to mesto zprzni jete vice nez komanci a nejdrive jeden vztycil svoje nelestene ego na levem brehu a ted se ti z protistrany chystaji vztycit svoje ego na pravem brehu - vyssi, nalestenejsi a tak blizko historickeho centra, aby to nikdo neprehledl. Jak proste, mily Watsone.