Proti výškovým stavbám v Olomouci
Re: centrum města se vždy mělo pyšnit dominantami, proč teď utápět po staletí budovaná města a niči?
úvaha, snad?
A bezducha napadne jediné: falus.
Ten tyčí, alespoň nad městem (když už ne doma).
Válec vedle komínu, válec vedle válce. A další strukturované válce, občas i nějaký ten komolý jehlan a opět postrukturovaný, neb jak jinak, vždyť se to ve větru nekejve (teda až na to hejno antén na střeše, dá-li se to tak nazvat: střecha)!
Mamo dívej se co sem to zase postavil! To čumíš, co?
Až tu nebudu, každý si na mne vzpomene (sic!).
Kolohnát zůstane kolohnátem, i kdyby byl na jeho vrcholu maják ze země ohňové!
A jen tak si vzpomínám na jedno, bohužel již klišé: Jedna věž, druhá věž a bylo to vošklivý!
Chci, než zesnu, odpovědět svým dětem na otázku: Byl jsem blbý a nic neudělal, nebo jsem se alespoň snažil.
A jsem přesvědčen, že tato otázka nastane!
Nepotřebuji falusů, totemů a novodobých model, nepotřebuji developerů; potřebuji zachovati genius loci, genius loci města ve kterém žiju padesátdva let!
A třeba v bytě kam fučí, trochu vlhne, není zde pravého úhlu (tedy se sem nevejde akční vobývák a už vůbec kuchyně), ale je zde již třista let a oni předešlí nájemníci zde stále se mnou žijí!
Zbavme se obchodníků s čímkoliv, a chraňme si naše příjemné a krásné město.
A jeho třeba i trochu vlhké a křivé stěny!
Tak to cítím a vidím!
Asi jsem blbý!
Re: úvaha, snad?
Já na bráchu, brácha na mě...
Proč zrovna Šantovka?
Nákupní galerie v ČR - průzkum
Včera se objevily ve zprávách zajímavé výsledky recentního průzkumu ohledně využití nákupních galerií v České republice, existuje prý celkem 250 nákupních galerií, ale jen plocha 60ti z nich je plně využívána.
Re: Proč zrovna Šantovka?
#10: Světýlko - Proč zrovna Šantovka?
Nikoliv, k osobním vazbám naše petice vůbec nepřihlíží. Reaguje na zděšení vyvolané stavbou té hrůzy na třídě Kosmonautů, kterou však už bohužel ovlivnit nelze. Co však ovlivnit lze, je další připravovaná výšková stavba, a tentokrát přímo na samé hranici Městské památkové rezervace. Jestli ji připravuje ten nebo onen developer či jiný čert je lhostejné... Alexandr Jeništa
Architekti ?
Nabubřelé megastavby, pro město nevýhodné smlouvy, atd. - dílo naší kleptokracie.
Je ostuda, že olomoučtí architekti k tomuto mlčí, přičemž je jasné, že "nová výstavbaů nepůjde ani v budoucnu tak lehce odstranit...Co památkáři? Co muzejníci? Dík aspoň za tuto petici !
P. Pospěch
student UP
Re: student UP
Můžete si být jist, že právě v podmínkách zdejší politické kultury je úplně lhostejné, jestli píšete petici nebo jste coby o.s. účastníkem řízení s předem známým výsledkem. Děláme obojí, neboť nechceme jen přihlížet plundrování města. Alexandr Jeništa
www.zmenaplanu.cz
www.krasnaolomouc.cz
Všichni trpíte stejnou nemocí?
Re: Všichni trpíte stejnou nemocí?
#22: Venca - Všichni trpíte stejnou nemocí?
Vážený Venco,
bohužel nemáte pravdu, Vaše argumenty jsou velmi zmatené. Předně se v petici nejdená o přestavby, jak píšete, ani o výškové stavby obecně. Jde o ochranu druhé největší a nejvýznamější památkové rezervace v ČR, která je citelně narušena dvěma novými výškovými stavbami (architektonicky zcela podprůměrnými) a v blízké budoucnosti třetí a nejvyšší výškovou stavbou zcela na prahu MPR. To, jak je vizualita Olomouce vzácná, se můžete dozvědět na přednášce PhDr.Biegla v průběhu března.
Mimochodem, na Olomouci je právě velmi vzácné to, že tu tolik přestaveb neproběhlo a centrum města je tak autentické. Výška 15 - 70 metrů je hodně přehnaná. Optimální výstavba se v evropském měřítku dlouhodobě pohybuje ve výšce 5 - 6 podlaží, tedy max. necelých 20m (z hlediska proslunění, statické dopravy, hustoty obyvatel). Současné olomoucké 8podlažní paneláky jsou už jemně nad tímto optimem.
Co se týká účasti veřejnosti na plánování města, tak to považuji za zcela přirozenou věc. Město je záležitostí především jeho obyvatel, ne lovců rychlého zisku. Ostatně od toho existuje stavební zákon. Naše územní a regulační plány jsou slabým odvarem toho, co se požaduje po developerech např.v liberálních USA. To, jak máte zařízen obývací pokoj, je čistě Vaše věc. To, jak vypadá město, je naopak věc veřejná.
Nechápu Vás !
Tupost
| This discussion has been closed. |