Pro zachování alejí a stromů podél našich řek a potoků...

Pro zachování alejí a stromů podél našich řek a potoků... / Oznámení / CHCEME ZACHOVAT TOPOLOVOU ALEJ MEZI ČERNOŠICEMI A RADOTÍNEM / Komentáře


Nepřihlášený uživatel

#1

2015-09-19 19:27


Dobrý den, přišel mi ohlas na Vaši petici a tak ji k Vám také směřuji.

Díky za vytvoření této petice. Vyjadřuje to, za co i já několik roků bojuji. Samozřejmě jsem podepsala.
Moje důvody jsou ještě další, než o jakých píšete. Jde o to, že vrby mají v květech mimořádně kvalitní a nenahraditelný pyl (nektar taky) pro mnoho druhů hmyzu.
Je potvrzeno na mnoha výzkumných stanicích včelařů, že včelstva, která mají v doletu časně kvetoucí druhy vrb, jsou imunní vůči nemoci Nosema apis. A nejedná se pouze o včelu medonosnou, nosemou trpí i čmeláci a další.
Léčivý vliv květů vrb nelze nahradit acylpyrinem, jak by třeba někoho napadlo. To naši výzkumníci samozřejmě zkoušeli. Důležitý je ten vrbový pyl.
Zatímco my savci máme v krvinky, které nám přenášejí kyslík k jednotlivým buňkám, u hmyzu je to jinak. Oni mají všude vzdušnice, kterým se dostává ke tkáním atmosferický kyslík. To je zásadní rozdíl, který určuje různou náchylnost k nemocem. Nám lidem nemůže zplesnivět žaludek, protože plísně nemají v žaludku dostupný kyslík. U hmyzu je to naopak, entomofágní houby, které začnou klíčit právě v žaludku, způsobují v přírodě většinu hmyzích úmrtí. Nosema byla dřív řazena mezi prvoky, ale podle nových moderních metod je Nosema taky houba.
Imunita hmyzu vůči nosemě i dalším chorobám vzniká tak, že hmyz má v trávicím systému velký počet příznivě působících mikroorganismů, které neumožní těm choroboplodným, aby se množili. A právě ty příznivé mikroorganismy jsou na vrbovém pylu. Právě tak má vrbový pyl mnoho kvalitních bílkovin, takže včely, čmeláci a další jsou pak dobře vykrmení a zdatní a schopní čelit nepříznivým podmínkám.
Lidi obvykle znají pouze druh vrba bílá, protože to je obrovský strom. Jenže vrba bílá kvete pozdě, z našich domácích druhů vrb jako poslední. Pro čmeláky i další je ale nutné, aby měli možnost se nakrmit vrbovým pylem hned po svém jarním probuzení ze zimního spánku. A tady je problém, protože časně kvetoucí druhy vrb jsou většinou jen malé keře, a povodí je likviduje bez jakékoliv potřeby povolení.
Hana Kříženecká

Nepřihlášený uživatel

#2

2015-09-19 19:34

Ještě posílám kontakt na paní Hanu Kříženeckou: z předešlého komentáře.
Jaroslav Hamáček
Autor této petice

#3 Re:

2015-10-20 09:01

#2: -  

 Hezký den paní Kříženecká kontakt jsem neobdržel? Zašlete ho prosím přes "zaslat email autorovi petice". Děkujeme za Vaši pomoc a podporu.