Petice.com

Pro zachování alejí a stromů podél našich řek a potoků...

CHCEME ZACHOVAT TOPOLOVOU ALEJ MEZI ČERNOŠICEMI A RADOTÍNEM

Nepřihlášený uživatel#1 Sep 19, 2015, 19:27

Dobrý den, přišel mi ohlas na Vaši petici a tak ji k Vám také směřuji.

Díky za vytvoření této petice. Vyjadřuje to, za co i já několik roků bojuji. Samozřejmě jsem podepsala.
Moje důvody jsou ještě další, než o jakých píšete. Jde o to, že vrby mají v květech mimořádně kvalitní a nenahraditelný pyl (nektar taky) pro mnoho druhů hmyzu.
Je potvrzeno na mnoha výzkumných stanicích včelařů, že včelstva, která mají v doletu časně kvetoucí druhy vrb, jsou imunní vůči nemoci Nosema apis. A nejedná se pouze o včelu medonosnou, nosemou trpí i čmeláci a další.
Léčivý vliv květů vrb nelze nahradit acylpyrinem, jak by třeba někoho napadlo. To naši výzkumníci samozřejmě zkoušeli. Důležitý je ten vrbový pyl.
Zatímco my savci máme v krvinky, které nám přenášejí kyslík k jednotlivým buňkám, u hmyzu je to jinak. Oni mají všude vzdušnice, kterým se dostává ke tkáním atmosferický kyslík. To je zásadní rozdíl, který určuje různou náchylnost k nemocem. Nám lidem nemůže zplesnivět žaludek, protože plísně nemají v žaludku dostupný kyslík. U hmyzu je to naopak, entomofágní houby, které začnou klíčit právě v žaludku, způsobují v přírodě většinu hmyzích úmrtí. Nosema byla dřív řazena mezi prvoky, ale podle nových moderních metod je Nosema taky houba.
Imunita hmyzu vůči nosemě i dalším chorobám vzniká tak, že hmyz má v trávicím systému velký počet příznivě působících mikroorganismů, které neumožní těm choroboplodným, aby se množili. A právě ty příznivé mikroorganismy jsou na vrbovém pylu. Právě tak má vrbový pyl mnoho kvalitních bílkovin, takže včely, čmeláci a další jsou pak dobře vykrmení a zdatní a schopní čelit nepříznivým podmínkám.
Lidi obvykle znají pouze druh vrba bílá, protože to je obrovský strom. Jenže vrba bílá kvete pozdě, z našich domácích druhů vrb jako poslední. Pro čmeláky i další je ale nutné, aby měli možnost se nakrmit vrbovým pylem hned po svém jarním probuzení ze zimního spánku. A tady je problém, protože časně kvetoucí druhy vrb jsou většinou jen malé keře, a povodí je likviduje bez jakékoliv potřeby povolení.
Hana Kříženecká
Nepřihlášený uživatel#2 Sep 19, 2015, 19:34
Ještě posílám kontakt na paní Hanu Kříženeckou: z předešlého komentáře.
Jaroslav Hamáček#3 Oct 20, 2015, 09:01

Re:

#2: -  

Hezký den paní Kříženecká kontakt jsem neobdržel? Zašlete ho prosím přes "zaslat email autorovi petice". Děkujeme za Vaši pomoc a podporu.

Please comment on this petition

Please do not write personal information such as an address, phone number or email address in your comment. Do not write your own name or the name of any other person either.