Podpora kvalitního českého dabingu

Proč a co?

Herecká asociace v reakci na snižování rozpočtu na dabingy a na zhoršování kvality dabingů začala spolupracovat s agenturou, která měla dabérům zajistit lepší pracovní podmínky a vyjednávat za ně se studii. Smlouvu s agenturou podepsalo kolem 160 herců. Většina dabingových studií, kterým agentura podala návrh smlouvy, však spolupráci i jakékoliv jednání o úpravě smlouvy odmítli. Smlouvu podepsalo studio Virtual. V České televizi pak vše probíhá trochu jinak, a tak se následující věty na tyto dvě studia nevztahují.

Šest důvodů proč dabing podpořit:

1) V celosvětovém měřítku patří český dabing mezi ty nejlepší. Podpořme něco, v čem jsme jako národ opravdu dobří!

2) Všichni herci, kteří jsou nyní zastupováni touto agenturou, se najednou ocitli z pohledu studií téměř na černé listině dabingu. Dabingová studia je nejenže přestala obsazovat, ale dokonce je mnohdy vyřadila z již rozjetých projektů (zejména seriálů, např. Teorie velkého třesku, 2 Socky,…) a nahradila je jinými hlasy. Spousta skvělých dabérů tak najednou zůstala takřka bez práce a jejich hlasy už v budoucnu možná v dabingu neuslyšíme.

3) Máte svůj oblíbený nadabovaný film či seriál? Je dost pravděpodobné, že už se nebudeme setkávat s hlasy, na které jsme byli zvyklí a které máme rádi. Až se tedy bude příště dabovat např. nějaký film s Leonardem DiCapriem, Michala Jagelku, který je jeho dvorním dabérem, už si do studia zřejmě nepozvou. Ani Julia Roberts už na nás nepromluví hlasem Nely Boudové. Namluví je někdo jiný.
Studia tímto dávají jasně najevo, že divákovi na tom nezáleží. Nejde jen o hollywoodské hvězdy, ale také o naše oblíbené seriály, kde se teď hlasy hlavních i vedlejších hrdinů proměnily takřka z dílu na díl. Tato přeobsazení jsou nejen nefér vůči dabérům i divákům, ale často je nový hlas také velmi špatně zvolen (žena po čtyřicítce dabuje dvacetiletou slečnu či naopak, apod.). Jako by dabingová studia počítala s tím, že nám, divákům, je to úplně jedno. Ukažme jim, že nám to jedno není!

4) Jste příznivci spíše originálního znění? Ano, proč ne, ale každý by měl přece mít možnost volby…především Ti, kteří právo volby nemají. Mysleme na lidi, kteří se bez dabingu neobejdou. Zeptejte se vašich rodičů i prarodičů, jak by se jim líbilo dívat se několik hodin denně na miniaturní titulky, kdy si ani pořádně nestihnou vychutnat samotný děj filmu. Nikdo nemládneme a přijde doba, kdy dáme přednost dabingu před titulky všichni. A co lidé slepí, dyslektičtí? Nemají právo si také pohodlně a kvalitně vychutnat pěkný film? Nebuďme sobci a mysleme na ostatní! Co Ti nejmenší z nás…co ještě neumí číst…. ? Ti všichni uvítají co nejkvalitnější dabing. Často vtipně komentujeme amatérské dabování před-revolučních erotických filmů… a legrace se časem stane levnou realitou.

5) Zachovejme se důstojně k těm, kteří se dabingu věnovali celý život a díky nimž jsme se v této umělecké disciplíně dostali na přední světové příčky. Nejen kvůli naší dabingové historii, v čele s panem Filipovským, který výborně nadaboval Louis de Funèse (což uznal herec sám), a Vladimírem Dlouhým coby hlasem oblíbeného a všemi milovaného Forresta Gumpa. Ale co třeba seriál Simpsonovi, jejichž dabing je doslova kultovní. Jiří Lábus, hlas Marge Simpsonové, je také zastupován agenturou. Dovedete si představit Marge s jiným hlasem?

6) Odfláknutý dabing diváka na životě sice neohrozí, ale život mu pěkně otráví. Podpořme český dabing a zabraňme konci kvalitního dabingu v Čechách.

V případě zájmu se přidejte do naší skupiny na Facebooku: https://www.facebook.com/groups/233528273524853/. Pokud byste nám chtěli pomoci šířit podporu i dál, mezi Vaše kolegy, přátele a příbuzné, kteří třeba nevyužívají internet, můžeme Vám poslat verzi k vytisknutí i s podpisovým archem.
Předem děkujeme za každý podpis!

Jana Hanušová
Lenka Roštoková