Petice proti plánovanému přivaděči vody na Hanou

AKTUALITA:

Proti projektu přivaděče už zni i hlas z Olomouckého kraje, viz zpráva: https://zpravyzmoravy.cz/privadec-vody-ze-slezske-harty-do-moravy-nemame-zajem-zni-z-kraje/

Viz zpráva o projektu v médiích:

VERSUS

My níže podepsaní požadujeme okamžité zastavení plánování a realizace projektu zavlažování Hané skrze přivaděč z přehrad, neboť se domníváme, že se jedná o další postup k rychlejšímu odvádění vody z horské krajiny, tudíž vysychání lesů, zvyšování teplot, menšímu úhrnu srážek a tedy začarovaný kruh, na jehož konci je sucho a celková devastace krajiny.

Současně požadujeme zajištění zavodnění krajiny v horských i nížinných oblastech (Haná), které v odkazovaném videu prezentuje pan Štefan Vaľo, dle těchto zásad:

• Nastavení limitů pro velikost souvisle obdělávané orné půdy, tak aby nevznikaly monokulturní lány.
  • Požadavek na hlubokou orbu a přednostně orbu po vrstevnici.
  • Narušení nevyužívaných lesních cest.
  • Podpora drobného zemědělství oproti velkým družstvům, jejichž hlavní fokus je kvantita na úkor základních principů udržitelného zemědělství.
  • Podpora vytváření nivní a lužní krajiny a porostů zadržujících vláhu.
  • Podpora vytváření remízků.
  • V horských oblastech vytváření terénních kaskád pro opětovné vsakování vody do hlubších vrstev zeminy.
  • Na řekách, říčních přítocích a odvodňovacích kanálech vytváření kaskád.
  • Výsadba/obnova smíšených lesů.
  • Stop "protipovodňovým" projektům, které mají pouze za cíl co nejrychleji odvést vodu pryč z krajiny a mají nulový význam pro retenci vody v krajině.
  • Při plánovaní silniční sítě a při územním plánování jednat s ohledem na výše uvedené body.

Sesbírané podpisy budou předány Ministerstvu zemědělství ČR a státnímu podniku Povodí Odry.

Filip Valder    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Filip Valder svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.