GTE - Tanvald

PETICE

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod
a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

My, níže podepsaní občané Tanvaldu, prostřednictvím této petice žádáme, aby bylo zabráněno výstavbě geotermální elektrárny v Tanvaldu jakoukoliv společností - např. společností ENTERGEO SE, se sídlem Podnikatelská 267, 190 11 Praha 9, IČ: 242 17 387.

Upozorňujeme na možné negativní vlivy výstavby této geotermální elektrárny:

* v ČR zcela neodzkoušená technologie (v cizině velmi málo – navíc vždy mimo centrum města!!!) – mizivá znalost problematiky, velmi malé znalosti geologických a geotermálních poměrů v hloubce, v českém masivu vrty do hloubky čtyř až pěti kilometrů doposud nebyly nikdy realizovány,

* indukovaná seismicita – vyvolané otřesy při výstavbě ale i provozu elektrárny mohou poškodit budovy v okolí (viz město Staufen, Německo),

* možné poškození blízké železniční trati, dopad na stabilitu svahu podél východní strany záměru,

* možná ztráta vod v domovních studnách – studny by mohly být ovlivněny na území 5 km2 (viz Příloha č. 5 EIA Hloubkové vrty pro využití geotermální energie Tanvald I, červen 2013, geologická a hydrogeologická studie – Mgr. Petr Nakládal z června 2013),

* možné znečištění podzemních vod,

* vysoká pravděpodobnost znečištění vody v řekách Kamenice a Desná, které jsou vzdáleny cca 80 m od místa umístění geotermální elektrárny (používaní chemikálií při výplachu a provozu geotermální elektrárny, případně kontaminace vody radioaktivním materiálem z vrtu),

* v období příznivých pro vznik mlhy může docházet k navýšení četnosti popř. prodloužení doby výskytu mlhy (Posudek dokumentace posouzení vlivu na životní prostředí Hloubkové vrty pro využití geotermální energie Tanvald I z listopadu 2013, Ing. Richard Kuk),

* výstavbou a provozem geotermální elektrárny bude nadměrným hlukem ovlivněno 1959 občanů Tanvaldu (viz Příloha č. 2 EIA Hloubkové vrty pro využití geotermální energie Tanvald I, červen 2013, akustická studie – EKOLA group s.r.o. z května 2013),

* rizikovými faktory jsou obsah přírodních radionuklidů ve vrtných kalech (produkce odpadu z jednoho vrtu je 1500 t odpadu!) a dále je to možná přítomnost radonu ve vypouštěných parách.

Děkujeme.

Za petiční výbor:

Mgr. Libuše Rydvalová, U Školky 560, 468 41 Tanvald

Ing. Jaroslav Mikš, Protifašistických bojovníků 234, 468 41 Tanvald

Jana Bajcarová, Smetanova 280, 4684 41 Tanvald

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn:

kterýkoliv člen petičního výboru (klauzule vyžadovaná §5, písm. 1 zák. č. 85/1990 Sb.)

Podpisový arch k petici

Kompletní text petice je umístěn na první straně této složky, případně v těsné blízkosti tohoto podpisového archu.

Dle §4 zák. č. 85/1990 Sb., o právu petičním, uvádíme, že podpisový arch se týká petice: ZABRÁNĚNÍ VÝSTAVBY GEOTERMÁLNÍ ELEKTRÁRNY V TANVALDU JAKOUKOLIV SPOLEČNOSTÍ – NAPŘ. SPOLEČNOSTÍ ENTERGEO SE, se sídlem Podnikatelská 267, 190 11 Praha 9, IČ: 242 17 387. Dále uvádíme, že přílohou každé složky jsou citace z petičního zákona.

Za petiční výbor:

Mgr. Libuše Rydvalová, U Školky 560, 468 41 Tanvald