PETICE proti výstavbě obchodního centra a parkoviště na parcele č

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#1

2012-11-05 16:11



g





Dobrý den,

objevila jsem dnes ve schránce leták s výzvou petice proti výstavbě obchodního centra u nádraží v Dobřichovicích. Chápu, že pro obyvatele domů v těsném sousedství je to dost nepříjemná situace. Ale na druhou stranu ostatním obyvatelům zase vadí, že po zrušení Supermarketu pana Žáčka se zde nedá pořádně nakupovat. Protože sortiment a ceny Jednoty a Billy a omezený sortiment Lidlu opravdu není to, na co zde byli lidé zvyklí. Problém není ani v narušení architektonické struktury Dobřichovic, protože se jedná o kraj obce a plánovaná výstavba má být architektonicky koncipovaná tak, aby nenarušovala ráz krajiny a aby obyvatelé z domů nad plánovaným centrem nekoukali do vysoké budovy a betonu. Plánované centrum bude nízkopodlažní se zelení na střeše. Dobřichovice za posledních pár let prodělaly hodně změn, některé k lepšímu, některé méně, také se mi zrovna nelíbí nová budova v ulici 5. května v oblasti původní pošty. Ale naše obec se, ať chceme nebo nechceme, stala městem. S tím vším kladným i záporným, co k městu patří. A protože tato lokalita je opravdu lokalitou zájmovou z hlediska bydlení, tak proč to neuzpůsobit nebo nezlepšit službami. Centrum obce přece výstavba nijak nezmění. Přinese to spoustu výhod právě i těm lidem, kteří v tomto okolí bydlí. Nejen z Dobřichovic, ale i ze Všenor a dalších obcí. A navíc nikdo z nás nemládne.Kam později na nákup, až zdravotní stav nedovolí jízdu autem? Do Letů s taškou na kolečkách? Navíc nákupní středisko přinese i spoustu pracovních příležitostí. A nárust dopravy naopak z centra Dobřichovic ubude. Také jsem slyšela, že zde byl původně zájemce o chov koní.Byla by to snad lepší alternativa?
Takže možná by stálo za to trochu lépe popřemýšlet a ještě lépe - nabrat ty správné informace dřív, než se začne vytvářet panika typu jedna paní povídala.

Pěkný den, Alena Lakomá

Odpovědi

V. Kubelková

#2 Re:

2012-11-05 18:46:56

#1: -

Dobrý den,

dnes jsem četla váš leták s výzvou podepsání petice na nádraží v Dobřichovicích a celkem mě potěšilo, že občanům není budoucnost našeho města lhostejná. Mě osobně velmi zarazilo, když jsem četla v informačním listu (červen 2012) zmínku o záměru společnosti Interspar postavit v těchto místech nový supermarket....

Prostorový obraz našeho města se v posledních letech znatelně vyvíjí. Je to přirozený proces reagující na potřeby obyvatel, které se s časem mění. Je však velmi důležité stanovit si cíle, kterých chceme jako město dosáhnout, aby se nám zde dobře žilo a zároveň zamezit výstavbám, které by mohly charakter a ráz města nějakým způsobem znehodnotit.

Z hlediska urbanistické kompozice je plánovaná stavba nevhodně umístěna v bezprostřední blízkosti původní zástavby rodinných domů, což samozřejmě ovlivní kvalitu života lidí zde žijících. Neviděla jsem studii, ale typické pro obchodní řetězce bývají nevzhledné halové objekty.....a takový objekt by narušil charakter (již v petici zmiňované) historicky cenné části Dobřichovic, kterým je Brunšov.  Pokud se zde postaví nový supermarket, je více než pravděpodobné, že by v budoucnu vznikaly další podobné stavby podél silnice až do Všenor. Došlo by tak ke vzniku průmyslově-obchodní zóny jako je směrem na Lety. Zároveň dojde k propojení se sousední vesnicí a zanikne tak optická hranice ukončení města. Není to škoda?

Následuje otázka, zda vůbec potřebujeme nový obchodní řetězec? Copak nám tři nestačí? Sortiment současných řetězců nemusí vyhovovat všem, ale postavení dalšího supermarketu nic nevyřeší. Vždyť nabídka je všude víceméně stejná.

A v neposlední řadě toto významně ovlivní i dopravu......řekla bych, že spíše v tom negativním smyslu.

 

 

 

 

 

 


Nepřihlášený uživatel

#11 Re:

2012-11-08 10:52:59

#1: -  Dobrý den, shrnula jste problém velmi hezky, ale nesouhlasím s Vámi v několika bodech. Dopravu v centru Dobřichovic to určitě neomezí, Naopak vzroste. A uvědomte si prosím, že nákupní středisko tohoto rozsahu je zásobováno a to bohužel většinou kamiony. Za 14 let, co bydlím na Brunšově, jsem zaznamenala nárůst dopravy kamionů přes Všenory!, kde byl vjezd pro velké náklaďáky původně zakázán. A tento stav by se ještě zhoršil. O urbanistické kvalitě obchodních center mám velké pochybnosti a ráz obce to určitě negativně změní. Dále s Vámi nesouhlasím ohledně dostupnosti pěšky. Jedná se zase o okraj města. Vyjma pro obyvatele domů v bezprostředním okolí, je to úplně stejné jako supermarkety v Letech. V každém případě na okraji vilové čtvrti vznikne technologický park, který tam nepatří. S pozdravem M. Provazníková

 


Nepřihlášený uživatel

#13 Re: Odpověď

2012-11-08 15:26:59

#1: -  

 Vážená paní Lakomá,

Děkujeme za Váš názor ohledně nákupního centra mezi obcemi Všenory a Dobřichovice. Zajímalo by mě kde bydlíte, když Vám toto nákupní centrum nevadí. My bydlíme vedle louky kde by mělo stát a neumím si představit, že by nám tam postavili obchodní centrum se zvýšeným provozem ( nákladní auta, osobní auta atd.) Do teď tu byla klidná zóna, žádný velký provoz.A aby nám tam každý den od rána do večera jezdily auta ( dodávky zboží atd.), to by se nám nelíbilo. Také přístupové cesty nejsou připravené k většímu počtu aut nebo nákladním autům. Už teď je problematické projet Všenory nebo Dobřichovice,když se střetnete s nákladním autem.

Ohledně zlepšení služeb ? Nevím...Ceny budou vyšší v obchodním centru z důvodů nájmů a kdo může tak si radši zajede do Prahy na nákup.Kolik obchodů se už uzavřelo z důvodu špatné kupní morálky. 

Ohledně stáří- k obchodnímu centru stejně musíte dojít nebo dojet,j inak by jste musela bydlet přímo v centru a to asi bydlet nebudete. 

Nevidím žádné výhody které by nám to přineslo,spíš problémy-doprava, ruch, smog atd...

S pozdravem

Martina Šantorová

 

 

 

 

Martin

#22 Re:

2012-11-23 12:44:56

#1: -

Dobrý den,

nedá mi nereagovat na část Vašeho příspěvku - konkrétně na úbytek dopravy v centru Dobřichvic.

1. Po jaké trase bude nové obchodní centrum zásobováno? - jsou jen dvě možnosti - z Jíloviště přes Všenory, nebo přes centrum Dobřichovic (Palackého a hlavně Tyršova ulice). Tipoval bych, že jde tak o 3 kamiony denně a nějaká další menší auta...

2. Pominu-li občany Všenor a Brunšova, kdo tam bude jezdt? Pravděpodobně obyvateleé dvou skupin obcí - Černolice, Řitka, Jíloviště, Klínec -> zvýšení provozu ve Všenorech (kritické místo - zúžená ulice Květoslava Mašaty) a Řevnice, Lety, Mořina, Vráž, Černošice -> zvýšení dopravy v centru Dobřichovic a v kritickém místě - Tyršově ulice a na železničním přejezdu.

Obávám se, že těch pár lidí, co přestane ze Všenor a Brunšova jezdit přes centrum Dobřichovic nakupovat do Billy ten nárůst dopravy výrazně nesníží.

zdravím,

Martin Buben