PETICE proti výstavbě obchodního centra a parkoviště na parcele č

V. Kubelková

/ #2 Re:

2012-11-05 18:46

#1: -

Dobrý den,

dnes jsem četla váš leták s výzvou podepsání petice na nádraží v Dobřichovicích a celkem mě potěšilo, že občanům není budoucnost našeho města lhostejná. Mě osobně velmi zarazilo, když jsem četla v informačním listu (červen 2012) zmínku o záměru společnosti Interspar postavit v těchto místech nový supermarket....

Prostorový obraz našeho města se v posledních letech znatelně vyvíjí. Je to přirozený proces reagující na potřeby obyvatel, které se s časem mění. Je však velmi důležité stanovit si cíle, kterých chceme jako město dosáhnout, aby se nám zde dobře žilo a zároveň zamezit výstavbám, které by mohly charakter a ráz města nějakým způsobem znehodnotit.

Z hlediska urbanistické kompozice je plánovaná stavba nevhodně umístěna v bezprostřední blízkosti původní zástavby rodinných domů, což samozřejmě ovlivní kvalitu života lidí zde žijících. Neviděla jsem studii, ale typické pro obchodní řetězce bývají nevzhledné halové objekty.....a takový objekt by narušil charakter (již v petici zmiňované) historicky cenné části Dobřichovic, kterým je Brunšov.  Pokud se zde postaví nový supermarket, je více než pravděpodobné, že by v budoucnu vznikaly další podobné stavby podél silnice až do Všenor. Došlo by tak ke vzniku průmyslově-obchodní zóny jako je směrem na Lety. Zároveň dojde k propojení se sousední vesnicí a zanikne tak optická hranice ukončení města. Není to škoda?

Následuje otázka, zda vůbec potřebujeme nový obchodní řetězec? Copak nám tři nestačí? Sortiment současných řetězců nemusí vyhovovat všem, ale postavení dalšího supermarketu nic nevyřeší. Vždyť nabídka je všude víceméně stejná.

A v neposlední řadě toto významně ovlivní i dopravu......řekla bych, že spíše v tom negativním smyslu.