Odvolání Ing. Ivany Machovcové, ředitelky SVIŠ ve Valticích

Quoted post

Milan

#7 Nyní vážně

2012-06-07 08:07

Vážení přátelé, příznivci Vinařské školy, vinařská veřejnosti.

Sledovat diskuzi, na téma: poměry ve valtické vinařské škole; je pro "nezúčastněného a nepoučeného" pozorovatele jistě věcí zábavnou, těžko ale uvěřitelnou. Nikdo neuvěří, že v dnešní době je u nás něco podobného možné.
To není můj případ. Pracoval jsem ve škole, či hospodářství přes 25 roků, a to již za bývalého režimu, i po revoluci, i pod vedením stávající p. ředitelky. Musím konstatovat, že argumenty v této petici jsou bohužel pravdivé, ale zdají se, pro svou pitoresknost a v dnešní demokratické době nemožnost, většině čtenářů neuvěřitelné. Demokratické principy jsou zde ale dávno v kytičkách, zaměstnanci si nevybírají své zástupce např. do rady školy, nebo do výběrové komise pro volbu ředitele v tajné volbě. Tajná volba je ale hrozně důležitá, protože zabraňuje prvkům totality a samovlády.
Pokud tedy chcete ve škole zjistit skutečný stav věcí (na čí straně stojí většina zaměstnanců) a to asi nemůže odmítnout žádná ze stran. Použijte starých (již za vlády nedemokratických komunardů) osvědčených metod. Vydejte každému zaměstnanci orazítkovanou obálku a čistý lísteček na který doma napíše ano - ne na otázku, která může být třeba na obálce, lísteček doma označí, obálku zalepí a ráno po příchodu do ústavu vhodí do urničky. Po sečtení hlasů se vám vyjeví svobodný názor většiny zaměstnanců a také to, zda si přeje současné vedení, či ne. Myslím, že výsledek musí respektovat všechny strany a bude to zároveň silný argument jak pro veřejnost, tak pro zřizovatele, tak pro "nezúčastněného a nepoučeného" čtenáře blogů. Pokud by se někdo bránil tomuto elementárnímu demokratickému pravidlu, asi nemá úplně čisté svědomí.
Já se na rozdíl od většiny přispěvatelů můžu podepsat svým pravým jménem a také tak činím. Prosím berte tento můj názor jako vysloveně soukromý názor občana Valtic a bývalého dlouholetého zaměstnance tohoto starobylého pedagogického ústavu.
Je vcelku škoda, že občanům Valtic situace kolem vinařské školy na srdcích moc neleží, ale až bude ústav zrušený, spadneme do skupiny druhořadých městeček bez pedagogických ústavů 2 stupně. Přišli jsme již o železniční učiliště (také nám to bylo jedno) a postupně přicházíme i o "starou dámu" (jak ji někdo již trefně nazval).

Milan Sedláček
občan Valtic

Odpovědi

Luk

#8 Re: Nyní vážně

2012-06-07 08:13:57

#7: Milan - Nyní vážně

Pane Sedláčku,

velmi děkuji za Váš příspěvek.

 

Lukáš Růžička, učitel

Tibor Schwarz

#39 Re: Nyní vážně

2012-06-10 23:09:31

#7: Milan - Nyní vážně

Pane řediteli, omlouvám se, že Vás tak nazývám, ale ve svém maturitním vysvědčení mám tyto dvě jména:  Bc.Milan Seláček - ředitel SVIŠ a druhé jméno je tuším Ing.Zelený - předseda maturitní komise.  Chtěl bych Vám poděkovat za perfektní praxe, které jste nám zařídil. Doufám, že budete mít chvíli. Ve středu mám na České zemědělské univerzitě promoci. Účast na tomto slavnostním dopoledni v Praze jsem však zrušil. Je důležitější akce a jako vnuk sedláka z Pouzdřan a Uherčic, Bohumila Schwarze, syna italského legionáře a uherčického sedláka a vinaře Rudolfa Schwarze, vidím akci ve Valticích jako velmi důležitou. Moc jsem se k tomu během studia Ochrany a tvorby ŽP nehlásil, téměř nikdo to ze školy asi nevěděl, jelikož jsem byl z Brna... . To víte po kolektivizaci rodina přišla o 20 ha polností, koně, dobytek i techniku. Po té děda Bohumil odešel do dolů a z Pouzdřanska se odstěhoval natrvalo do Brna. Tam má nyní 1000 hlav, převážně Irshay Olivera. Toto věděl asi jen RNDr.Švásta, který možná též patří k naší větvi Moudrých a Švástů z Rakvic. Děkuji za to, co jste tu napsal a zdravím z Čech.


Nepřihlášený uživatel

#144 Re: Nyní vážně

2016-02-05 12:21:59

Hezky napsané,...#7: Milan - Nyní vážně