Petice za zachování Artkina Centrál

Quoted post

Pavel Nix
Hradec Králové

#25 Re: Re: Re:

2012-04-03 00:54

#22: Marcel Žaluda - Re: Re:

Ne nezásadní, to rozhodně ne, ale jako hlavního viníka nevidím jen sdružení Pro-Centrál, ale nedostatečnou podporu města Hradce Králové, které jinde mrhá desítkami milionů, které už nikdo nikdy neuvidí...

Asi byla chyba Leoše Kučery, že příliš věřil tomu, že politici splní své sliby a kino více finančně podpoří. Kdyby tomu byl býval neuvěřil, promítalo by se tam dnes na starou promítačku a kino by nedosáhlo takových úspěchů, ale nebylo by asi zadlužené...

Ale znovu opakuji, že takový typ kina musí být mnohem více podporován městem a město o dluzích vědělo několik let a je lež, co říkala média, že se to dozvěděli před půl rokem.

Každopádně si stojím za tím, že k bankrotu nepřivedl kino jen Leoš Kučera, ale zastupitelstvo. Kdyby město nemělo peníze a neplýtvalo s nimi jinde, tak by jistě Leoš Kučera do takové projektu nešel a neinvestoval by tolik do vybavení apod.

A nesouhlasím s Vámi, že není důležité proč k tomu došlo, myslím, že to důležité je. Je potřeba si neustále uvědomovat, že artkino Centrál spadá do podobné kategorie, kam se řadí divadelní opery apod., které si na sebe nikdy nemůžou vydělat a je zodpovědností města, aby na provoz přispělo. Statisícové částky, kterými kino doteď dotovaly, byly skutečně směšné a předurčovaly současný stav.

Buď stojíme i o jinou kulturu biografu, než nám nabízí multikina a pak je potřeba vyburcovat zastupitele například touto peticí a kdo o ni nestojí, ať nepodepisuje, nechá rozprodat majetek kina, sdružení půjde do insolvence, vy si kupte popcorn a můžete vyrazit jinam...

Odpovědi

Marcel Žaluda

#26 Re: Re: Re: Re:

2012-04-03 01:04:50

#25: Pavel Nix - Re: Re: Re:

Omlouvám se, ale melete stále tu stejnou mantru. Když mě jako podnikateli stát nedá nějaké peníze a firma mi zbankorotuje, tak za to může stát? Ne, nemůže, můžu za to já. Měl jsem jako správný manažer počítat s tím, že mi stát jednou nemusí peníze dát a být na to připraven a pokud se to douhodobě nedělo, tak začít burcovat dříve.

Viděl jste ve volební kampani pana Kučery náznak nějakého problému s kinem Centrál?

Statisícovkové dotace jsou v této výši po celou dobu, nedošlo k žádému snížení, někdy v půlce provozu k navýšení z 300 na 600 tisíc. Žádné snižování, dlouhodobý stav s pravidelným příjmem.

Jestli předurčovaly současný stav, tak se s tím dlouhodobě mělo něco dělat.

K bankrotu přivel kino Centrál pouze Leoš Kučera, zastupitelé už mu leta dávají stejné peníze.

Město nemá žádnou zpodpovědnost za provoz Centrálu. Pouze podepsalo nájemní smlouvu dle podmínek a pak dodáva pravidelně obligatorní grant. Nic jiného.

Mgr. T. Kopecký

#66 Dotace pro OS Pro-Centrál na provoy a vybavení od města Hradec Králové

2012-04-03 19:25:32

#25: Pavel Nix - Re: Re: Re:  

Pane Nixi, chápu, že máte rád kino Centrál a jako Vy si cením některých jeho nesporných programových a uměleckých kvalit. Netroufám si hodnotit, zda zásluhy na kvalitním rámci kina má pouze a jen jeho ředitel pan Kučera, nebo např. i kvalitní stálá dodávka programové nabídky od distributora a držitele některých licencí např. přenosu z Metropolitní opery společnosti Pro-Aera, nebo nesporně i práce mnoha nadšenců okolo Kina. Nicméně pouštíte se v diskusi na tenký led dotační politiky města a dodržování jejích pravidel ze strany dotovaného subjektu. V tomto směru prosím vyzvěte pana Kučeru nechť zveřejní kopii protokolu o výsledku veřejnoprávní kontroly u organizace Pro-Centrál značka: MMHK/144155/2011 AK/Vol, aby bylo jasno. Mě to v tuto chvíli nepřísluší ze zákona, to jen poznamenávám. Co mohu na objasnění dotační politiky města v veřejných zdrojů sdělit je toto:

1) V roce 2009 dotovalo město Pro-Centrál celkovou částkou 2 600 000 Kč, z toho na provozní činnost 650 000 Kč, na digitalizaci 1 850 000 Kč, a zbytek 100 000 Kč na jiné projekty např. Festival francouzského filmu, představení Metropolitní opery atd.

2) V roce 2010 dotovalo město Pro-Centrál celkovou na provozní činnost 650 000 Kč

3) V roce 2011 dotovalo město Pro-Centrál celkovou na provozní činnost 690 000 Kč + další akce.

To se vám zdá málo? Kromě toho Pro-Centrál získal řadu dalších dotací na akce a v řádech kolem 2 mil. srovnatelnou dotaci na digitalizaci od Fondu kinematografie, což tvořilo druhou část dotace na vybavení kina o kterém píšete. Ptejte se prosím pana Kučery, jak se zacházelo s dotacemi, jak se provádělo vyúčtování, jak se hospodařilo, když návštěvnost kina je na takové úrovni (cca 60 tisíc diváků)? Z dostupných zdrojů jsou vyčísleny odhady neuhrazených pohledávek OS přes 3,6 miliónů, jak je to možné, to si nechte objasnit od pana Kučery, nebo pokud zveřejní audit, tak tam?

Nevím, kde jste vzal tvrzení, že zastupitelům nejde o řádné řešení zachovávající, i podle mě kvalitní rámec kina Centrál? Zastupitelé spravují i vaše daňové výnosy a jsou vázání a to i zákonem o obcích, aby dbali na řešení v jeho souladu a tím prosím není, že se znovu zaplatí městem dotovaný smluvně vázaný majetek (viz. níže) jakousi dotací nebo jak se to z pera pana Kučery různě nazývalo, i když všichni moc dobře vědí, že je to také v rozporu s insolvenčním zákonem! Dotace od města na digitalizaci je vázána na smlouvu s Pro-Centrálem, která stanoví, že OS převede bezplatně nejpozději do konce roku 2012 na město tento majetek (něco přes 3 mil.), nebo do 15 dnů od vypovězení nájemní smlouvy městem. K tomu dle zákonů náleží OS řádné znaleckým posudkem ohodnocené stavební zhodnocení kina (v řádech stovek tisíc), které přejde takto na město. To je řádné řešení jak zachovat majetek z dotace v majetku města, po čemž by následovalo řádné výběrové řízení na nového a doufáme, že i lepšího provozovatele, pochopitelně s podmínkami VŘ zachovávajícími umělecký rámec kina. Je na čase řešit platnost nájemní smlouvy.

Toto řešení, je podle mě správné, nikoli snaha pana Kučery o tu bezúročnou půjčku 1,5 mil. tu dotaci v miliónech, což vnímám jako snahu o pouze a jen pouze zalepení dluhů OS pod jeho vedením, což nakonec několikrát padlo z různých úst!! Bohužel pan zastupitel Kučera je členem drolící se koalice města Hradec Králové a tudíž se obávám, že vše může provázet politická korupce nejhrubšího zrna.

S pozdravem Mgr. T. Kopecký (Změna pro Hradec)


Nepřihlášený uživatel

#144 Re: Re: Re: Re:

2012-04-08 20:06:16

#25: Pavel Nix - Re: Re: Re:  

Asi sem hloupá, ale myslela jsem, že tu jde o záchranu kina a ne Pro- centralu, tak co tu sakra pořád řešíte, buď to chci podepsat nebo nechci. A s tou další kulturou kina, tak to je fakt přesné, smradlavý popkorn a hurá do multikina. Trocha ironie