Proti výškovým stavbám v Olomouci

Quoted post

Moravak

#25 Tupost

2012-02-08 21:52

Jedte do Parize podivejte se na 300m Eiffelovu vez (symbol moderni doby ktery ma dneska nepopstelnou hodnotu)Vratte se zpatky do Olomouce a napiste o tom vsem blblou petici jak tyto vysoke a jim podobne stavby zhnusuji panorama celeho mesta.. Jste k smichu a placi nad vasi malickosti a hlouposti .

Odpovědi

dr. Zahnstocher

#28 Re: Tupost

2012-02-09 02:00:55

#25: Moravak - Tupost

Ano, Eiffelova věž je skvělá. i když se proti ní kdysi psali pamflety, je dnes symbolem Paříže - zaslouženě. Je to totiž nejen technicky výjimečná konstrukce, ale také esteticky krásný objekt. To se ovšem o dvou věžácích Tesaříkovy provenicence říct nedá. Jsou to technicky průměrné a esteticky mizerné stavby, které panoráma Olomouce nijak neobohatili a rozhodně za nimi žádné turisté jezdit nebudou. Ti do Olomouce jezdí za historickým centrem a ne jeho kazisvětskými počiny místních politických a architektonických blbounů.

Když už tady zmiňujete Paříž, tak se laskavě podívejte, jak se řeší otázka mrakodrapů v součanosti tam. V Paříži se na rozdíl od Olomouce myslí koncepčeně a historické centrum si chrání. Proto tam také pro mrakodrapy vyčlenili zvláštní čtvrť - La Defénse.

V Olomouci žádné koncepce rozvoje města není, v Olomouci ani není městský architekt (!). V Olomouci se totiž staví tak, že kdo přijde a nabídne místním pohlaváraům dostatečnou finační odměnu, tak si může v podstatě postavit cokoliv kdekoliv. Nějaké památkové -urbanistické - kulturní hodnoty místní radnici evidentně nezajímají a podle toho to také vypadá. Magistrátní odbor koncepce a rozvoje jenom ochotně poslouchá pokynům z radnice a schvaluje jednu změnu Regulačního plánu za druhou. Jedna výjimka následuje další a za chvíli už vlastně nebude ani důvod něco chránit - což bude samozřejmě pro radnici to nejlepší řešení. Všechny možné regulativy jsou totiž pro jejich komerčně-tunelářské zájmy jenom na překážku.

Jinak by stálo za to připomenout, že na Wolkerově ulici se rovněž měly stavět mrakodrapy - dokonce dle návrhu architekta Fránka, což je nesrovnatelně jiná liga než nějaká olomoucká ARTERA. Jednalo se o lokalitu stejné hodnoty jako je lokalita, kde se staví Tesaříkův pyj č. 2. Tehdy ovšem radnice protestovala a z výstavby sešlo. Zajímavé, že Tesařík si ovšem svůj mrakodrap postavit může. Co za tím asi tak bude?